Κοινωνικός Ακτιβισμός & Ενίσχυση της Διαφάνειας

8 Δεκεμβρίου 2016 – Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς, το HIGGS και το Vouliwatch πραγματοποίησαν εκδήλωση με τίτλο «Κοινωνικός Ακτιβισμός & Ενίσχυση της Διαφάνειας» στο χώρο εκδηλώσεων του HIGGS.

Παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ΜΜΜ, η προσέλευση του κόσμου ήταν σημαντική.

Τη συζήτηση για τη διαφάνεια άνοιξε ο προσκεκλημένος μας, Nick Aiossa, Policy Officer στο Transparency International EU Office, παρουσιάζοντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα, Integrity Pacts και OpenBudgets.eu, κατά της διαφθοράς. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικούς δρώντες (ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές κτλ) στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Στη συνέχεια, η Λαμπρινή Παπαδοπούλου, συντονίστρια της συζήτησης, έδωσε το λόγο στον Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, Δημήτρη Σωτηρόπουλο, ο οποίος μίλησε για τις έννοιες «Ακτιβισμός» και «Δημοκρατία», ενώ αναφέρθηκε και στα θετικά και τα αρνητικά του ακτιβισμού σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Τέλος, ο Στέφανος Λουκόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής/Συνιδρυτής του Vouliwatch, μίλησε για το ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημοκρατία γενικότερα, και πιο συγκεκριμένα στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο του Vouliwatch στην ενίσχυση της διαφάνειας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ενώ τόνισε την ανάγκη για την εφαρμογή του «Open Data» στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Μετά το τέλος των ομιλιών, αναπτύχθηκε ένας ζωντανός διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων και των ομιλητών.

Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές για τη παρουσία τους.

Higgs
About Higgs