Συνέντευξη: ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ

1. Ποιοι είναι οι σκοποί και το έργο της Οργάνωσης;

Καταγράφοντας, αλλά και βιώνοντας καθημερινά την επιτακτική ανάγκη για δράση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς καρκίνου και το οικείο περιβάλλον τους, δημιουργήθηκε το ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ.

Το ΑΓΓΙΓΜΑ απευθύνεται σε ογκολογικούς ασθενείς. Ιδρύθηκε με κύρια επιδίωξη να μετέχει ενεργά και να συμβάλλει στην κοινωνική, ψυχολογική, συναισθηματική, πνευματική και ιατρική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, μέσα από την ενημέρωση, τη γνώση και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού. Καινοτομία μας, είναι η παροχή 2ης γνωμάτευσης και η εξασφάλιση 2ης γνώμης και στο κομμάτι των βιοψιών, εντελώς δωρεάν, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε έμφαση και στην εξατομικευμένη κοινωνική υποστήριξη των ασθενών, καθώς και στην υποστήριξη ασθενών απομακρυσμένων περιοχών.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε δυναμικά και μας βρίσκει πλέον και στον χώρο του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ (ΓΟΝΚ), γεγονός που μας κάνει πολύ περήφανους, καθώς είμαστε ο πρώτος σύλλογος που πήρε έγκριση για λειτουργία μέσα σε κρατικό νοσοκομείο, εκεί δηλαδή που χτυπά η καρδιά του προβλήματος.

Καθημερινά πλέον, δεχόμαστε 27-35 αιτήματα, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε τις δωρεάν δράσεις και τα προγράμματά μας, όπως ενδεικτικά:

  • Δράσεις Ενημέρωσης & Πρόληψης
  • Καρκίνος & 3η Ηλικία
  • Θεραπευτική Αγκαλιά

Στόχος μας είναι να σταθούμε δίπλα στον ασθενή και την οικογενειά του που δοκιμάζονται και να συμπληρώσουμε τα κενά που υπάρχουν στις υπάρχουσες κρατικές δομές. Μήνυμα και όραμά μας είναι “Αγαπώ τη Ζωή! Ενημερώνομαι & Προλαμβάνω!” και στόχος μας είναι να διαδώσουμε το μήνυμά μας αυτό μέσα από τις δράσεις μας.

2. Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο που χρηματοδοτήθηκε.

Στο ΑΓΓΙΓΜΑ αγαπάμε την ζωή και πιστεύουμε ότι η Ζωή είναι γιορτή και σαν γιορτή θα πρέπει να την ζούμε κάθε μέρα. Αγαπώ όμως σημαίνει νοιάζομαι και το ΑΓΓΙΓΜΑ δημιουργήθηκε για να σταθεί δίπλα στον ογκολογικό ασθενή στη δύσκολη διαδρομή μετά την διάγνωση. Με αγάπη και σεβασμό γινόμαστε συνοδοιπόροι και προσπαθούμε να συμβάλλουμε να δημιουργηθούν νέες ισοροπίες στην οικογένεια και στη ζωή του ασθενή. Στο άκουσμα «δεν γίνεται» οπλιζόμαστε με επιμονή και υπομονή γιατί εμείς οφείλουμε να προσπαθήσουμε.

Οι ανάγκες όμως των ασθενών σήμερα, δεν αφορούν μόνο στη θεραπεία τους. Μπορεί το σώμα να δοκιμάζεται, όμως μαζί δοκιμάζεται και η ψυχή, αλλά και οι ισορροπίες στην οικογένεια. Μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμά μας «Εξατομικευμένης Κοινωνικής Υποστήριξης», οι εθελοντές μας στέκονται δίπλα στον ασθενή και την οικογένειά του και αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση διαδικασιών που επιβαρύνουν τον ασθενή και την οικογένεια ψυχολογικά και οικονομικά και ο ασθενής μπορεί να αφοσιωθεί 100% στην θεραπεία του και στην δημιουργία νέων ισορροπιών μέσα στην οικογένεια μετά την διάγνωση.

Για το πρόγραμμα αυτό λάβαμε το Χρυσό βραβείο στα Healthcare Business Awards 2018 και έχουμε την τιμή να έχουμε δίπλα μας το Ίδρυμα The Hellenic Initiative, το οποίο ανέλαβε την χρηματοδότηση μισθοδοσίας του Διαχειριστή Έργου μας για 12 μήνες.

3. Ποιές συμβουλές θα δίνατε σε μια οργάνωση όσον αφορά στη συγγραφή μίας επιτυχημένης πρότασης προς χρηματοδότηση;

Η συγγραφή μιας πρότασης προς χρηματοδότηση δεν διαφέρει από τη συγγραφή ενός καλού μυθιστορήματος. Η πρότασή μας οφείλει να έχει στοιχεία μυθιστορήματος, αλλά και να αποπνέει εμπειρία και τεχνογωσία. Να είναι πρωτότυπη, απτή και κατανοητή, να εξάπτει την φαντασία του αξιολογητή, να μη δημιουργεί κενά, να διαφωτίζει τις όποιες αμφιβολίες του δημιουργούνται. Μια ώριμη πρόταση πρέπει να βασίζεται σε εκτεταμένη έρευνα αγοράς να αναδεικνύει το πρόβλημα και να προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις.

4. Πόσο θεωρείτε ότι σας βοήθησε η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Accelerator του HIGGS;

Το ΑΓΓΙΓΜΑ συμμετείχε στον 2ο κύκλο του Accelerator και μπορεί να μην πήραμε χρηματοδότηση για την πρόταση που δουλεύαμε, αλλά θεωρώ ότι μόνο κερδισμένοι βγήκαμε από τη συμμετοχή μας αυτή. Η γνώση για το σωστό στήσιμο, τον ορθολογικό τρόπο σκέψης, την οργάνωση, τη σωστή χρήση εργαλείων ήταν πολύτιμα εφόδια και θα λέγαμε ότι είναι και σημαντικότερα από οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Μέσα από την εκπαίδευση που λάβαμε, μάθαμε να αξιολογούμε σωστά τις ανάγκες, να κάνουμε σωστό σχεδιασμό, να γίνεται βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων (εθελοντές, pro bono υπηρεσίες και άλλα πολλά – πάρα πολλά)  και αυτό το βιώνουμε καθημερινά. Οπότε σας ευχαριστούμε από καρδιάς και συνεχίστε δυνατά!

5. Γιατί θα συμβουλεύατε κι άλλες οργανώσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Accelerator;

Γιατί η γνώση είναι δύναμη!

6. Ποιά είναι τα επόμενα βήματά σας;

Το ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ δημιουργήθηκε για να είναι εκεί στα δύσκολα, και μαζί – χέρι με χέρι – να προχωρήσουμε με τους ογκολογικούς ασθενείς στη δύσκολη διαδρομή μετά την διάγνωση.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει στο σχεδιασμό νέων συνεργασίων και δράσεων και στην οργάνωση της “2ης Ημέρας Αιμοδοσίας” που διοργανώνεται υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, για την κάλυψη των αναγκών των ογκολογικών ασθενών τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 22 Ιουλίου (09.00 έως 13.30) στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς “ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΓΥΡΟΙ” και έπεται συνέχεια. Μείνετε συντονισμένοι!

Higgs
About Higgs