Social Media: Ένας προνομιακός χώρος για τις ΟΚοιΠ

Στη Sociality θέλαμε εδώ και καιρό να ετοιμάσουμε ένα άρθρο που θα αφορά τους ανθρώπους που “τρέχουν” την επικοινωνία μίας ομάδας ή ενός οργανισμού με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος των ΟΚοιΠ. Στην προκειμένη περίπτωση, μας ενδιαφέρει να δείξουμε ότι το πεδίο της ψηφιακής επικοινωνίας είναι ένας προνομιακός χώρος για τις ΟΚοιΠ, χώρο τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελος του σκοπού και των αναγκών που υπηρετούν.

Καλώς ή κακώς, η καλύτερη γνώση μας για την τέχνη και την επιστήμη της επικοινωνίας έχει προέλθει μέσα από την εμπειρία και τις πρακτικές των εμπορικών επιχειρήσεων και της ανάγκης τους να γίνουν γνωστά τα προϊόντα τους, να επεκταθούν σε νέες αγορές, και να πετύχουν αυξήσεις στις πωλήσεις τους.

Στη δική μας περίπτωση, το “προϊόν” είναι η υπηρεσία που παρέχεται στους ωφελούμενούς μας και το κέρδος είναι η προστιθέμενη αξία που επιστρέφει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην κοινωνία.

Πείτε το με δικά σας λόγια

Στις μέρες μας, μία από τις πιο χρήσιμες μεθόδους για να σχηματίσει κανείς την επικοινωνία του είναι η δημιουργία μιας συνολικής αφήγησης σχετικά με το πώς είναι ο κόσμος σήμερα και πώς εμείς τον κάνουμε να αλλάξει, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, μέσα από την ύπαρξη και τη δράση μας.

Όπως είπαμε και στην εισαγωγή μας, πιστεύουμε πως τα social media και το ψηφιακό περιβάλλον γενικότερα είναι ένα προνομιακό πεδίο για τις ΟΚοιΠ. Ο λόγος είναι ότι αν χρησιμοποιηθούν σωστά, αυτά τα μέσα επικοινωνίας μπορούν να δημιουργήσουν την αίσθηση της αμεσότητας της επικοινωνίας, της σημασίας του τελικού αποτελέσματος, και της προτροπής σε δράση, στοιχεία που όλα μαζί μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά μια ομάδα να επιτύχει το στόχο της.

Δείτε τα χαρακτηριστικά του κάθε μέσου

Η άποψή μας είναι ότι κάθε μέσο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά τα οποία λιγότερο μας περιορίζουν και περισσότερο μας βοηθούν να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας. Επομένως, μας ενδιαφέρει να ξεκινήσουμε την ψηφιακή μας επικοινωνία από τα μέσα που ταιριάζουν καλύτερα στο κοινό που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε αλλά και στο υλικό που εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε.

Αυτές οι ιδιαιτερότητες προκύπτουν, αρχικά, γιατί κάθε μέσο αποτελείται εξ ορισμού από την κοινότητα των ανθρώπων που επιλέγουν να το χρησιμοποιήσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε αυτό, επομένως το μέσο καταλήγει να αποκτά τα χαρακτηριστικά αυτής της κοινότητας.

Σε δεύτερο βαθμό, το κάθε μέσο “εξειδικεύεται” σε έναν διαφορετικό τύπο περιεχομένου και ύφος επικοινωνίας. Για παράδειγμα, το Instagram είναι αυτή τη στιγμή ο “βασιλιάς” της εικόνας και του σύντομου βίντεο, σε αντίθεση με το YouTube το οποίο μοιάζει ολοένα και περισσότερο με μια μεγάλη κοινότητα δημιουργών βίντεο σε όλες τις μορφές και τα είδη. Αντίστοιχα, το Twitter έχει βασίσει το προϊόν του στα σύντομα μηνύματα (μέχρι 280 χαρακτήρες), στον άμεσο, γρήγορο, και περιεκτικό λόγο, ενώ το LinkedIn έχει αναδειχθεί ως το κατεξοχήν εργαλείο επικοινωνίας για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, και οργανισμούς που θέλουν να προβάλλουν τη δουλειά τους, να κερδίσουν αναγνώριση, ή να δημιουργήσουν μακροχρόνιες σχέσεις σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον.

Αν μπορούσαμε να δώσουμε μια κατεύθυνση μέσα από εδώ, θα λέγαμε ότι η παραγωγή βίντεο είναι αρκετά υποστηρικτική κάθε προσπάθειας επικοινωνίας και μπορεί να φέρει σπουδαία αποτελέσματα, αν φυσικά είναι συναφής με τον τρόπο έκφρασης της ίδιας της οργάνωσης. Αντίστοιχα, παρατηρούμε ότι η χρήση διαφορετικών μέσων παράλληλα μπορεί να είναι αρκετά βοηθητική, μιας και μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίζουμε μεγαλύτερο μέρος του κοινού μας, όπου κι αν βρίσκεται και άσχετα από τον τρόπο που ο τελικός χρήστης επιλέγει να “καταναλώνει” περιεχόμενο.

Βρείτε τις ευκαιρίες και πειραματιστείτε!

Επιπλέον, μας ενδιαφέρει να δούμε τι ευκαιρίες μπορεί να υπάρχουν για εμάς σε άλλα, λιγότερο γνωστά κανάλια επικοινωνίας. Για παράδειγμα, εάν ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας είναι η ενημέρωση του κοινού για ένα σημαντικό ζήτημα (π.χ. θέματα υγείας) τότε πιθανώς να μας συμφέρει να επενδύσουμε σε δημιουργία άρθρων, οδηγών, και βίντεο που θα έχουν στόχο να απαντήσουν σε ερωτήματα του κόσμο στις μηχανές αναζήτησης (Google, Bing). Αντίστοιχα, εάν μας ενδιαφέρει να παρέμβουμε ενεργητικά στο δημόσιο διάλογο, θα πρέπει να σκεφτούμε τρόπους παρέμβασης σε σημεία στα οποία εξελίσσεται αυτός ο διάλογος, όπως είναι τα Facebook Group, τα διάφορα online forum ή το Twitter.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά κατευθύνσεις και επισημάνσεις, και παροτρύνουμε τις ίδιες τις ομάδες να πειραματιστούν με τα μέσα και τις τεχνικές που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να βρουν εκείνο το συνδυασμό που τους ταιριάζει καλύτερα και φέρνει τα καλύτερα πραγματικά αποτελέσματα!

Σπύρος Τζώρτζης, Digital Marketing, Sociality
Εξωτερικός Συνεργάτης HIGGS

Higgs
About Higgs