Συνέντευξη: Η Καρδιά του Παιδιού
1. Ποιοι είναι οι σκοποί και το έργο της Οργάνωσης;
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών και Ενηλίκων με διακριτικό τίτλο, «Η Καρδιά του Παιδιού», είναι ένα πιστοποιημένο Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που ιδρύθηκε από γονείς παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Είναι ιδρυτικό μέλος και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες, ECHDO (European Congenital Heart Disease Organisation), καθώς και με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σπανίων Παθήσεων, Eurordis. Όραμα του Συλλόγου είναι μια κοινωνία όπου η πολιτεία θα στηρίζει ενεργά και ουσιαστικά τις περιπτώσεις των παιδιών που πάσχουν από Συγγενείς Καρδιοπάθειες μέσω της επιστημονικής έρευνας, της πρόνοιας και της νομοθεσίας. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών και Ενηλίκων στηρίζει τις περιπτώσεις των καρδιοπαθών παιδιών σε εθνικό επίπεδο και στα 36 χρόνια λειτουργίας του έχει βοηθήσει ηθικά, οικονομικά και ψυχολογικά πάνω από 5.000 παιδιά επανειλημμένως και ποικιλοτρόπως.
2. Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο που χρηματοδοτήθηκε.
Κάλυψη Ιατρικών Εξετάσεων και επεμβάσεων σε άπορα καρδιοπαθή παιδιά. To πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει 75 οικογένειες καρδιοπαθών παιδιών, που πέραν από το πρόβλημα της χρόνιας πάθησης, αντιμετώπιζαν και οικονομικά προβλήματα. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε βάσει των κριτηρίων που είχαν τεθεί από την αρχή και ήταν εξαιρετικά επιτυχές, αφού τελικά καλύφθηκαν παραπάνω οικογένειες από αυτές που είχαν υπολογιστεί.
3. Ποιές συμβουλές θα δίνατε σε μια οργάνωση όσον αφορά στη συγγραφή μίας επιτυχημένης πρότασης προς χρηματοδότηση;
Από την εμπειρία μας, έχουμε δει ότι η συγγραφή μιας επιτυχημένης πρότασης πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τα εξής στοιχεία: να είναι καλά σχεδιασμένη, να περιγράφονται με σαφήνεια οι στόχοι της, χωρίς να δημιουργούνται απορίες στον χρηματοδότη για το πρόβλημα που αναμένεται να επιλύσει και να φαίνονται ξεκάθαρα οι τρόποι υλοποίησής της. Επιπλέον, η πρόταση θα πρέπει να δίνει τη λύση για το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να σπαταλούνται πόροι άσκοπα.
4. Πόσο θεωρείτε ότι σας βοήθησε η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Accelerator του HIGGS;
Η συμμετοχή μας στο HIGGS μας βοήθησε πάρα πολύ, καθώς μας υπέδειξε νέους τρόπους προσέγγισης των δωρητών, μας εκπαίδευσε σε τομείς που χρειαζόμασταν καθοδήγηση και μας έδωσε ώθηση να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με άλλες ΟΚοιΠ, Ιδρύματα και Φορείς. To HIGGS μας έδωσε τα εργαλεία και τις γνώσεις για να κάνουμε καλύτερη διαχείριση και οργάνωση των κύκλων εργασιών μας. Οι λύσεις που μας δόθηκαν από το HIGGS ήταν άμεσες και αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, μετά τη συμμετοχή μας στο Accelerator, παρατηρήσαμε ότι η προσέγγιση των δωρητών ήταν πιο εύκολη και πιο άμεση. Μπορούσαμε να παρουσιάσουμε πιο αποτελεσματικά το έργο και τις δράσεις μας.
5. Γιατί θα συμβουλεύατε κι άλλες οργανώσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Accelerator;
Το πρόγραμμα Accelerator προσφέρει στις οργανώσεις μια ολοκληρωμένη υπηρεσία εκπαίδευσης και λύσεων, ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ΟΚοιΠ. Καλύπτει όλο το φάσμα των θεματικών που σχετίζονται με τις ΟΚοιΠ. Παράλληλα όλα αυτά διαδραματίζονται σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο περιβάλλον που ενθαρρύνει την ομαδικότητα και τη συνεργατικότητα και ο συντονισμός αυτός γίνεται από ανθρώπους με άριστη γνώση του αντικειμένου και με πολλή αγάπη και πάθος για αυτό που κάνουν. Το πρόγραμμα σε βοηθάει να κατανοήσεις ότι με τη σωστή καθοδήγηση και με τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα σου, μπορείς να καλύψεις οποιαδήποτε ανάγκη της ομάδας που εκπροσωπείς.
6. Ποιά είναι τα επόμενα βήματά σας;
Ο Οργανισμός μας έχει ως κοντινούς στόχους και προσπαθεί να επιτύχει: την αμεσότητα και ταχεία ανταπόκριση στα αιτήματα των γονέων για βοήθεια, την ενημέρωση και ψυχολογική στήριξη, την προώθηση του έργου του Πανελλήνιου Συλλόγου, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω εκδηλώσεων, ενεργειών και δράσεων. Παράλληλα, αποσκοπεί στην εξεύρεση πόρων και χορηγιών που θα στηρίξουν όλες αυτές τις δράσεις και τέλος, στη στελέχωση της ομάδας εθελοντισμού.