Incubator

Περιγραφή Προγράμματος

To Incubator του HIGGS είναι ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό πρόγραμμα για ΟΚοιΠ (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης), με σκοπό να τις υποστηρίξει στον στρατηγικό σχεδιασμό, τη σύσταση, την οργάνωση της λειτουργίας τους και, ιδανικά, την προσέλκυση των πρώτων χρηματοδοτήσεων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ΟΚοιΠ οι οποίες:

 • Είναι σε διαδικασία ίδρυσης ή/και λειτουργίας και δεν έχουν νομική υπόσταση.
 • Έχουν έως 2 χρόνια νομική υπόσταση και λειτουργία.
 • Είναι σε διαδικασία επανεκκίνησης, ακόμη και εάν η λειτουργία τους υπερβαίνει τα 2 χρόνια.

Χαρακτηριστικά και παροχές προγράμματος

Κόστος: Προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ
Διάρκεια: 12-24 μήνες
Έναρξη: Νοέμβριος κάθε έτους
Bootcamp: υποχρεωτική εντατική εκπαίδευση 4 εβδομάδων (2 το πρώτο εξάμηνο & 2 το δεύτερο εξάμηνο) σε συνολικά 16 θεματικές

Workshops: εκπαιδευτικά σεμινάρια ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ελληνικών ΟΚοιΠ
Συμβουλευτική: one to one συναντήσεις με τους Εξειδικευμένους Συνεργάτες και τους Ειδικούς της Ομάδας του HIGGS για κάθε πτυχή της λειτουργίας τους. Ενδεικτικά: Νομικά, Λογιστικά, Marketing & Επικοινωνία, Social Media, Προσέλκυση/Διαχείριση Εθελοντών
Networking: με μεγάλες ελληνικές και διεθνείς ΟΚοιΠ, χρηματοδότες και ΜΜΕ
Δωρεάν χρήση των χώρων του HIGGS για την ανάπτυξη των δράσεών τους
Επιδότηση έδρας/γραφείου στο HIGGS: ποσοστό του κόστους ενοικίου για τους πρώτους 12 μήνες συμμετοχής στο πρόγραμμα
HIGGS Incubator Award: βραβείο που απονέμεται στους Incubees για την αξιοποίηση των παροχών του προγράμματος και περιλαμβάνει και χρηματικό έπαθλο!

Tο πρόγραμμα Incubator πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο διαδικτυακά.

Δείτε το Χρονοδιάγραμμα του Προγράμματος Incubator εδώ!

Για περισσότερες πληροφορίες και για να γνωρίσετε από κοντά την Ομάδα μας, περιμένουμε το email σας στο [email protected] και ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στο HIGGS!

Κύριες Ημερομηνίες

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων Συμμετοχής στον 9ο κύκλο: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, έως 23:59

Ημερομηνία Έναρξης 9ου κύκλου: Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2023

Bootcamp

Όλοι οι συμμετέχοντες στο Incubator πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθήσουν το Bootcamp, το πρόγραμμα εκπαίδευσης του HIGGS, το οποίο πραγματοποιείται σε 2 φάσεις και συνολικό διάστημα 4 εβδομάδων:
α) Στρατηγικός σχεδιασμός (2 εβδομάδες)
β) Μarketing & fundraising plan (2 εβδομάδες)

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες των ΟΚοιΠ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και καλύπτει 16 θεματικές ενότητες, φτάνοντας συνολικά τις 60 διδακτικές ώρες. Στόχος του είναι να παρέχει τα κατάλληλα εφόδια και τις απαραίτητες γνώσεις για την καλύτερη λειτουργία των ΟΚοιΠ γενικότερα, αλλά και για τη δημιουργία επιτυχημένων προτάσεων χρηματοδότησης ειδικότερα.

Λόγω της πανδημίας Covid-19 το Bootcamp πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο διαδικτυακά.

Τα Μαθήματα

Η θεματολογία των μαθημάτων περιλαμβάνει:

 • Πηγές Χρηματοδότησης
 • Χρηματοδοτήσεις από Διεθνείς Δωρητές – Ευρωπαϊκά Κονδύλια
 • Ο κύκλος ζωής ενός έργου
 • Σχεδιάζοντας ένα έργο
 • Διαχείριση Ομάδας Έργου
 • Διαχείριση Εθελοντών
 • Ηγεσία
 • Δικτύωση
 • Λογικό Πλαίσιο
 • Χρονοδιάγραμμα
 • Προϋπολογισμός
 • Συγγραφή Προτάσεων
 • Υλοποίηση Έργου
 • Τεχνικές Παρακολούθησης Έργου
 • Αξιολόγηση Έργου
 • Τεχνικές Μarketing
 • Νομικά θέματα
 • Business Plan
 • Στρατηγικός Σχεδιασμός
 • Πλάνο Χρηματοδότησης
 • Πλάνο Βιωσιμότητας

Οδηγίες Υποβολής

Για να υποβάλετε αίτηση στο Incubator, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα

Κριτήρια Υποβολής Αιτήσεων για το Incubator

 • ΟΚοιΠ που δεν έχουν συσταθεί ακόμη, νεοσύστατες ΟΚοιΠ (έως 2 χρόνια λειτουργίας) ή υπάρχουσες ΟΚοιΠ σε διαδικασία στρατηγικού επανασχεδιασμού

 • Νομικές μορφές: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, Σωματείο, Κοιν.Σ.Επ. ένταξης

 • Η έδρα της ΟΚοιΠ χρειάζεται να είναι στην Ελλάδα.

 • Υποβολή αιτήσεων: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, έως 23:59

Κριτήρια Αξιολόγησης Αιτήσεων για το Incubator

Καινοτομία της οργάνωσης, γνώση του πεδίου

40%

Ομάδα διαχείρισης της ΟΚοιΠ

30%

Ωριμότητα της οργάνωσης

30%

Χρονοδιάγραμμα Διαδικασίας Αξιολόγησης

 • Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, έως 23:59

 • Συνεντεύξεις επιλεγμένων αιτήσεων: Οκτώβριος 2022

 • Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων: Οκτώβριος 2022

 • Ημερομηνία Έναρξης 8ου κύκλου: Δευτέρα 07 Νοεμβρίου 2022

Λόγω της πανδημίας Covid-19 το πρόγραμμα Incubator πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο διαδικτυακά.

Αίτηση

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί.

Η Εμπειρία των ΟΚοιΠ

“Στο πρόγραμμα με βοήθησε πολύ η εξατομίκευση και ότι μπορούσα να μιλήσω την ίδια γλώσσα και να βγει το αποτέλεσμα, να συνεννοηθούμε και να πάρω γνώση και πρακτικά πράγματα. Η βοήθεια από την ομάδα του Incubator ήταν πολύ σημαντική για εμάς. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!”

Αργύρης Ζαννιάς, Ιδρυτής, Foodon

 


“Το Incubator του HIGGS είναι μέχρι στιγμής ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει, τόσο για την προσωπική επαγγελματική μου ανάπτυξη, όσο -ακόμα πιο σημαντικό- για την ανάπτυξη του Women On Top συνολικά και μακροπρόθεσμα. Μπορεί στην αρχή να με τρόμαξε ο χρόνος και η ενέργεια που θα έπρεπε να επενδύσω σ’ αυτή την, εκπαιδευτική κατά βάση, διαδικασία, όμως από τον πρώτο κιόλας μήνα του προγράμματος μου ήταν σαφές ότι η επένδυση άξιζε και με το παραπάνω.

Τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και από άποψη κύρους και ανθρώπινου δυναμικού, τo Incubator είναι νομίζω πραγματικός καταλύτης για τους οργανισμούς που θα αφιερώσουν χρόνο και προσπάθεια σε αυτό. Ανυπομονώ για τη συνέχεια!”

Στέλλα Κάσδαγλη, Ιδρυτικό Μέλος, Women on Top


“Νομίζω πως αυτό που ζήσαμε δεν μπορεί να περιγράφει. Το Incubator πρέπει να το ζήσεις! Ένα μίνι μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων με έντονη βιωματική χροιά. Γνωρίζοντας επαγγελματίες που σε στηρίζουν έμπρακτα και μετά το bootcamp, ενώ ταυτόχρονα μοιράζεσαι ιδέες, έννοιες και εμπόδια που θα γίνουν γέφυρες. Συναντώντας ανθρώπους που θα γίνουν συνεργάτες, υποστηρικτές και φίλοι σου, στην πραγματικότητα. To incubator σε πάει σε άλλο στάδιο, όπως η κάμπια με την πεταλούδα. Εσύ που θες να βρίσκεσαι; Εμείς πάντως επιλέξαμε να πετάξουμε!”

Χρυσάνθη Γεωργαντά, Ιδρυτικό Μέλος, Career Sign

 


“To Incubator προσφέρει συνέχεια ευκαιρίες για να βελτιώνουν οι μικροί οργανισμοί όπως ο δικός μας, τον τρόπο που λειτουργούν. Είναι απαιτητικό πρόγραμμα, αλλά για όσους μπορούν να επενδύσουν σε αυτό, τα οφέλη είναι πολλά και μόνιμα.”

Ιωάννα Νισυρίου, Συνιδρύτρια, We Need Books

 

 


“Το Incubator του HIGGS είναι μια μεγάλη ευκαιρία για κάθε Οργανισμό που θέλει πραγματικά να προσφέρει στην κοινωνία να μάθει τον σωστό τρόπο για να τα καταφέρει. Πολλές φορές θέλουμε να πετύχουμε κάτι, αλλά το κάνουμε με λάθος τρόπο. Το Incubator του HIGGS παρέχει την απαραίτητη εκπαίδευση έτσι ώστε να βάλουμε τα επόμενα βήματα του Οργανισμού μας σε σωστή σειρά. Δεν φτάνει πάντα η θέληση για κάτι, χρειάζεται και σωστή προετοιμασία.”

Δημήτρης Πανέλης, Ιδρυτής, Σε αναμονή

 


“Στο HIGGS βρισκόμαστε από την πρώτη μέρα της ζωής του TTP και στη μέχρι τώρα πορεία του έχει δίπλα του την ομάδα του HIGGS, τις γνώσεις, το networking αλλά και τα εργαλεία που προσφέρει. H συμμετοχή του Tipping Point στο πρόγραμμα του Incubator ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη διεύρυνση του έργου του, καθώς μας δίνετε η δυνατότητα να “μεγαλώνουμε” μέσα σε ένα περιβάλλον που μας εφοδιάζει διαρκώς σε όλα τα επίπεδα. Θεωρούμε πως σε όλους τους τομείς έχουμε ωφεληθεί από τη συμμετοχή μας στο HIGGS.

Τον τομέα που θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε περισσότερο στη δική μας περίπτωση είναι η συγγραφή προτάσεων χρηματοδότησης στον οποίο και συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε και να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας διαρκώς. Πιστεύουμε πως το HIGGS αποτελεί μια μοναδική και καινοτόμα πρωτοβουλία στο χώρο των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών για τα Ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για μια “θερμοκοιτίδα” με όλη τη σημασία της λέξης, καθώς καλλιεργεί και αναπτύσσει μια υγιής κουλτούρα ενώ παράλληλα ενδυναμώνει και υποστηρίζει οργανισμούς και ομάδες ανθρώπων που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία ουσιαστικό έργο.

Όλα αυτά και κυρίως οι άνθρωποι του HIGGS συνιστούν τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους ήδη συμβουλεύουμε άλλες οργανώσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Incubator. Για εμάς το HIGGS λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για οποιαδήποτε ιδέα ή όραμα.”

Αμαλία Κωνσταντακοπούλου, Συνιδρύτρια, The Tipping Point


“Το HIGGS για εμάς είναι η προέκταση του οργανισμού μας! Όλοι οι άνθρωποι του HIGGS, αισθανόμαστε ότι είναι και άμεσοι δικοί μας συνεργάτες ,στέκονται διπλα μας και μας υποστηρίζουν καθημερινά παρέχοντας μας πολύτιμη γνώση και καθοδήγηση.”

Δήμητρα Κουντουριώτη, Director, Ithaca Laundry


“Το Incubator πρόγραμμα του HIGGS ήταν και είναι για τον οργανισμό μας μεγάλο στήριγμα. Η καθοδήγηση των εισηγητών εντός των ποικίλων σεμιναρίων, καθώς και οι μέντορες που παρέχουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους, βοήθησαν πολύ στην λήψη αποφάσεων.

Το HIGGS είναι μια πολύ στοχευμένη θερμοκοιτίδα για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που μπορεί και κατευθύνει νέους αλλά και πιο ώριμους οργανισμούς σε νέα επίπεδα σε όλους τους τομείς. Από marketing μέχρι fundraising και ορθή διαχείριση εθελοντών, τα εκπαιδευτικά προγράμματα επεκτείνονται με νέα σεμινάρια, ανάλογα με την εκάστοτε ζήτηση. Ένα από τα πιο σημαντικά όμως είναι η οργανική αλλά και η οργανωμένη δικτύωση που προκαλείται τόσο μεταξύ οργανισμών ‘συμμαθητών’, όσο και οργανισμών ‘μεντόρων’.”

Ηλίας Σαλτιέλ, Συνιδυρτής, Athens Makerspace


“Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα συνέβαλε στην ανασυγκρότηση του οργανισμού “κάτω από μια στέγη”, παρεχοντάς μας ένα σταθερό σημείο αναφοράς και συνεύρεσης. Μας δίδαξε να εργαζόμαστε βάσει συγκεκριμένων διαδικασιών και να αξιοποιούμε ουσιαστικότερα το χρόνο μας. Μας έφερε σε επαφή με φορείς και ανθρώπους που μπορούν να συμβάλλουν στο έργο μας και μας έμαθε πως “δεν είμαστε μόνοι” αλλά οι αγωνίες μας είναι κοινές με αυτές άλλων οργανισμών.

Μάθαμε να σκεφτόμαστε με τη λογική των σημαντικών ιδρυμάτων και να λαμβάνουμε υπόψη παραμέτρους που δεν είχαμε σκεφτεί. Συνήθως οι ΟΚοιΠ, ιδρύονται από ανθρώπους που έχουν καλή πρόθεση, αλλά δεν έχουν εμπειρία, ούτε οικονομικούς πόρους. Θα σας πρότεινα να κάνετε αίτηση στο Ιncubator, προκειμένου να ξεκινήσετε σταθερά και με σωστή υποστήριξη τα πρώτα βήματα του οργανισμού σας. Στο HIGGS, παρέχεται δωρεάν, ολοκληρωμένη συμβουλευτική υποστήριξη σε πολλούς τομείς (νομικό, λογιστικό, επικοινωνίας, χορηγιών) σε ένα προσιτό και φιλικό περιβάλλον που συμβαδίζει με τα ανήσυχα πνεύματα όσων επιθυμούν να αλλάξουν μια κατάσταση.”

Ηλιάνα Γκιώνη, Ελληνική Σχολή Σκύλων Οδηγών “Λάρα”


“Ο χώρος, οι υπηρεσίες, το δίκτυο, η υποστήριξη, οι συμβουλές και οι άνθρωποι του HIGGS είναι βασικό κομμάτι της πορείας του GIVMED.
Η εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν κοινωφελείς οργανισμούς (π.χ. διαχείριση έργων, χρηματοδότηση, προβολή), ήταν σημαντική, μιας και κανένα μέλος της ομάδας μας δεν είχε αντίστοιχη εμπειρία. Η παροχή της υλικοτεχνικής υποστήριξης ήταν αναγκαία, ώστε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες υποδομές και να αφοσιωθούμε στην ουσιαστική υλοποίηση των στόχων μας.

Η δικτύωση με άλλους κοινωφελείς φορείς, που ήταν ζωτικής σημασίας, καθώς η συνεργασία με κοινωφελείς φορείς που χρειάζονται φάρμακα είναι απαραίτητη για την λειτουργία του οργανισμου μας. Γενικότερα, το HIGGS είναι ένας ζωντανός χώρος, που προσελκύει από φοιτητές εξωτερικού μέχρι χρηματοδότητες και σημαντικούς ανθρώπους από τον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο.

Το πιο σημαντικό από όλα ήταν η καθημερινή υποστήριξη από την ομάδα του HIGGS και την υπεύθυνη του προγράμματος, που ήταν δίπλα μας για να μας προβληματίσει, καθοδηγήσει και υποστηρίξει για θέματα στρατηγικής σημασίας που κάθε νέος οργανισμός έχει.”

Θανάσης Βράτιμος, Business Developer, GIVMED