Συνέντευξη: Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος (ΣΑΗΕ) “Προμηθέας” – 6ος Κύκλος Accelerator

1. Λίγα λόγια για τους σκοπούς και το έργο της οργάνωσης

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος (ΣΑΗΕ) «Προμηθέας» ιδρύθηκε το 2012 και αποτελεί τον πρώτο σύλλογο ασθενών με νόσους του ήπατος. Πρωταρχικός σκοπός του είναι να υλοποιεί δράσεις υποστήριξης στους ανθρώπους που ανήκουν σε κοινωνικά και οικονομικά ασθενείς ομάδες πληθυσμού που έρχονται αντιμέτωπες με ανισότητες σχετικά με τις ευκαιρίες πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό της υγείας. Η φροντίδα μας επικεντρώνεται σε ανθρώπους που ανήκουν σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα και στην απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα, η οποία τα τελευταία χρόνια συναντά σοβαρά εμπόδια.

Δράσεις:

• Checkpoint
Το Checkpoint είναι ένα μη κλινικό κέντρο πρόληψης, ενημέρωσης και εξέτασης για τους ιούς HIV, HBV (Ηπατίτιδα Β) και HCV (Ηπατίτιδα C) που λειτουργεί στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
• Καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ημερίδες
Καμπάνιες ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα C: «C αφορά» – «ΕCΥ έκανες το test;» – «Access4all» – «Η έκφραση της υγείας μέσα από την τέχνη».
• «Αξίζω να γνωρίζω» – Δωρεάν παροχή ελαστογραφίας ήπατος
Βασικός πυλώνας της δραστηριότητας του ΣΑΗΕ «Προμηθέας» είναι η δωρεάν παροχή ελαστογραφίας ήπατος σε ασθενείς ανά την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος της εξέτασης.

2. Λίγα λόγια για το πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αφορούσε στην συνέχιση του πανελλαδικού προγράμματος δωρεάν παροχής ελαστογραφίας ήπατος από τον ΣΑΗΕ «Προμηθέας», με τίτλο «Αξίζω να γνωρίζω».

Η δράση «Αξίζω να γνωρίζω» υλοποιείται επιτυχώς από τον ΣΑΗΕ «Προμηθέας» από τον Απρίλιο του 2016, με το μηχάνημα ελαστογράφου που έχει εξασφαλίσει από χορηγίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Στα πλαίσια του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε 17 πόλεις της Ελλάδας, όπου έχουν εξεταστεί 8.200 ασθενείς με νόσους του ήπατος. Η υλοποίηση της δράσης στην παρούσα φάση καθώς και η επέκτασή της σε περιοχές που έως τώρα δεν είχαν καλυφθεί, επιτυγχάνεται με την πολύτιμη στήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η υλοποίηση του «Αξίζω να γνωρίζω» στοχεύει στο:
• Να ενημερώσει και να ενδυναμώσει την επίγνωση των ασθενών αναφορικά με τον βαθμό της ηπατικής τους βλάβης.
• Να προσφέρει δωρεάν την εξειδικευμένη εξέταση για την αξιολόγηση της ηπατικής βλάβης των ασθενών η οποία δεν καλύπτεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της υγείας τους και τον προσδιορισμό της θεραπείας τους.
• Να προσφέρει την εξέταση της ελαστογραφίας σε ηπατολογικά κέντρα της επικράτειας που στερούνται του μηχανήματος, καθιστώντας την παράλληλα προσβάσιμη σε ασθενείς από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

3. Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε μια οργάνωση όσον αφορά στη συγγραφή μιας επιτυχημένης πρότασης προς χρηματοδότηση;

• Οι προτάσεις που καταθέτουν να είναι SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time oriented).
• Να δίνεται βάση στην λεπτομερή και ενδελεχή κατάρτιση του Λογικού Πλαισίου, το οποίο θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά για μια επιτυχημένη πρόταση.
• Να γίνεται brainstorming με όλη την ομάδα πριν ξεκινήσει η συγγραφή και λεπτομερής καταγραφή των ιδεών που αναφέρονται.
• Να δίνεται βάση στην εκτίμηση αναγκών οι οποίες αποτελούν το θεμέλιο για τον προσδιορισμό του σκοπού της πρότασης.

4. Πόσο θεωρείτε ότι σας βοήθησε η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Accelerator του HIGGS και γιατί;

Η συμμετοχή του ΣΑΗΕ «Προμηθέας» στο Accelerator ήταν μια πολύτιμη εμπειρία, η οποία συνετέλεσε στο να ανέβει το επίπεδο της κατάρτισής μας στον τομέα της συγγραφής προτάσεων και της ανεύρεσης πόρων. Το HIGGS μας προσέφερε γνώσεις και εργαλεία, τα οποία άνοιξαν τους ορίζοντές μας και ενίσχυσαν την ολιστική και ενδελεχή προσέγγιση στο θέμα της χρηματοδότησης της οργάνωσης.

Οι έννοιες της «εκτίμησης αναγκών», του «δέντρου προβλημάτων και λύσεων», του «Λογικού Πλαισίου», «του SWOT analysis» αποτελούν πλέον τα θεμέλια του καταρτισμού των αιτημάτων χρηματοδότησης του οργανισμού.

5. Γιατί θα συμβουλεύατε κι άλλες οργανώσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Accelerator;

Η συγγραφή προτάσεων χρηματοδότησης και η ανεύρεση πόρων είναι ένα πεδίο που πολλές οργανώσεις προσεγγίζουν με σχετική προχειρότητα και έλλειψη προγραμματισμού. Μέσα από το πρόγραμμα του Accelerator προσφέρονται οι κατάλληλες γνώσεις και πληροφόρηση προκειμένου να αλλάξει η ματιά των οργανώσεων σε αυτόν τον τομέα και να αποκτήσουν μια πιο εργαλειακή και οργανωμένη προσέγγιση. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, η οργάνωση θα έχει στα χέρια της τον «οδηγό» και τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την σύνταξη μιας συμπαγούς πρότασης χρηματοδότησης, η οποία θα έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από κάποιον χορηγό.

6. Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Το προσεχές χρονικό διάστημα οι στόχοι της οργάνωσης είναι δύο:
1) Να συνεχίστουν με επιτυχία και προσήλωση οι δράσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
2) Να επεκταθεί η δράση του συλλόγου σε πεδία στα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουμε επικεντρωθεί.

Συνισταμένη όλων των προσπαθειών μας θα είναι η εξάλειψη των ανισοτήτων στον χώρο της υγείας και η υποστήριξη των ασθενών σε ό,τι εμπόδιο συναντούν στην πρόσβασή τους στο σύστημα περίθαλψης.

Higgs
About Higgs