Η Κοινωνία των Πολιτών στον Δήμο Τρικκαίων

Δημήτρης Παπαστεργίου
Δήμαρχος Τρικκαίων Πρόεδρος ΚΕΔΕ

Σε μια Smart City, το «έξυπνο» ή «ευφυές» δεν είναι (μόνο) η ίδια η τεχνολογία, αλλά – κυρίως – η χρήση της. Ο συνδυασμός των δράσεων επιφέρει τα θετικά αποτελέσματα.
Το «έξυπνο» κινητό λειτουργεί με βάση των συνδυασμό τεχνολογιών για να επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στη φωτογράφιση.
Ο «έξυπνος» δημοτικός φωτισμός είναι αποτέλεσμα συνδυασμού τεχνολογιών για να μειωθεί το κόστος και να είναι πιο φωτεινή η πόλη.
Μια αναγωγή αυτών των παραδειγμάτων στην κοινωνία, οδηγούσε και οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα: η σύμπραξη, η συνεργασία, η συνεννόηση (πόσα «συν» μαζί….) δημιουργούν νέα δεδομένα.
Σε μια εποχή κατά την οποία οι πόλεις οφείλουν να είναι αυτάρκεις και να προσφέρουν τις βέλτιστες υπηρεσίες στους πολίτες, οι συνεννοήσεις είναι μονόδρομος.
Δεν μπορείς να προσφέρεις ενεργειακή αυτάρκεια χωρίς να συμπράξουν οι δημοτικές επιχειρήσεις, ο Δήμος, νομικά πρόσωπα, ιδιωτικές εταιρείες, ομάδες πολιτών, για να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες.
Στον Δήμο Τρικκαίων επιχειρούμε να προωθήσουμε το μοντέλο της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Από την πραγματοποίηση εκδήλωσης μέχρι τα έργα ουσίας.
Τα παραδείγματα είναι πολλά, καθώς την τελευταία οκταετία δώσαμε έμφαση στην άμεση επαφή και κινητοποίηση της κοινωνίας, που θα μπορεί να λειτουργεί με στόχους που θα θέτει η ίδια, με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες.

Διαβούλευση
Σε πλήθος θεμάτων ζητήσαμε τη γνώμη των πολιτών ηλεκτρονικά, ώστε να γνωρίζουμε, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουμε: ανακατασκευή πλατειών, κλιματικά ουδέτερη πόλη, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για νέο ποδηλατόδρομο και διατήρηση ή όχι πεζοδρόμου, ανάπλαση Ληθαίου ποταμού, ΣΒΑΑ, ΣΦΗΟ, είναι τα παραδείγματα της άμεσης επαφής με τον πολίτη. Τα συμπεράσματα χρησιμοποιήθηκαν για να χαραχθεί πορεία και να επιλεγούν δράσεις ή έργα προς όφελος των πολιτών.

Προσφυγικό

Το 2016 σύσσωμη η κοινωνία των Τρικάλων υποδέχθηκε με δική μας βούληση, πρόσφυγες από τη Συρία. Οι πολίτες άνοιξαν την αγκαλιά τους και με δυνάμεις της ίδιας της κοινωνίας ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάστηκε για να προσφέρει στέγη, τροφή, αγάπη σε ανθρώπους που τη χρειάστηκαν. Αυτή η συνεργασία, το ότι ανοίξαμε τα σπίτια μας, το ότι αφιλοκερδώς και απλόχερα προσφέραμε σε συνανθρώπους, αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πλήρους σύμπραξης από την ίδια την κοινωνία.

Εθελοντισμός

Ενθαρρύναμε και υποστηρίξαμε τη δημιουργία Εθελοντικής Ομάδας στον Δήμο Τρικκαίων. Από το 2014 λειτουργεί αυτόνομα, συνεργαζόμενη με τον Δήμο και με όλους τους φορείς και συλλόγους της πόλης και του Δήμου, σε επίπεδο διοργάνωσης δράσεων και εκδηλώσεων, προσφέροντας τρόφιμα, ρουχισμό, ενίσχυση σε σεμινάρια για διακοπή καπνίσματος ή για τον Covid-19, στήριξη δράσεων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, πρωτοβουλίες για μελλοντική δικτύωση παρόμοιων Ομάδων. Η δράση παραμένει ενεργή, αυξάνεται, δημιουργεί η ίδια νέα πρότυπα και επεκτείνεται σε τομείς, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

ΚΑΡΠΑ

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για τα όσα αφορούν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Από το 2015 ξεκίνησε μια ευρύτατη συνεργασία με νοσοκομειακούς, εθελοντές/τριες, νοσηλευτές/τριες, συλλόγους, ομάδες πολιτών, φορείς, για την προαγωγή της ΚΑΡΠΑ. Τα σεμινάρια και οι επιδείξεις ΚΑΡΠΑ αγκάλιασαν ήδη χιλιάδες πολίτες στα Τρίκαλα και τα χωριά, με επιστέγασμα την κινητοποίηση των πολιτών και των φορέων τους, για την εγκατάσταση απινιδωτών σε 60 σημεία σε όλον τον Δήμο Τρικκαίων. Και συνεχίζουμε.

Λαϊκή αγορά

Φαίνεται ίσως παράδοξο, να είναι ως παράδειγμα η λαϊκή αγορά. Όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι το πλέον σημαντικό και φωτεινό παράδειγμα συνεργασίας, καθώς κάθησαν στο ίδιο τραπέζι, συζήτησαν και βρήκαν λύσεις, φορείς που παλιότερα διαφωνούσαν για τη χωοροθέτηση της λαϊκής αγοράς: Αστικό ΚΤΕΛ, παραγωγοί, πωλητές, Δήμος Τρικκαίων, Εμπορικός Σύλλογος, συναποφάσισαν να υλοποιήσουν την πρόταση του Δήμου για αναβάθμιση, αξιοποίηση, ανάδειξη και νέα μορφή στη λαϊκή αγορά. Πλέον, ένας παραδοσιακός χώρος πώλησης προϊόντων, μετατράπηκε σε σύγχρονο χώρο παροχής εμπορικών υπηρεσιών για τον πρωτογενή τομέα, με οφέλη για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους φορείς και, κατ επέκταση, για την πόλη: στόχος μας είναι, τις απογευματινές ώρες η λαϊκή αγορά να μετατρέπεται σε χώρο εκθεσιακό. Και αυτό είναι δυνατόν μόνο με τη συνεργασία.

Υγεία – Κάπνισμα

Η συνεργασία όλους τους συλλόγους ασθενών ή ασθενειών, σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο, είχε ως αποτέλεσμα, να διοργανώνονται συνεχώς εκδηλώσεις και ημερίδες ευαισθητοποίησης για σειρά ασθενειών. Η πρόληψη αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο μιας «έξυπνης» πόλης. Υπό το πρίσμα αυτό, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν η συνεργασία με τους επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τους ξενοδόχους, τους εμπόρους γενικότερα, για την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα εντός των καταστημάτων. Εκ του αποτελέσματος και της αποδοχής του μέτρου από το σύνολο της τρικαλινής – και της ελληνικής – κοινωνίας, η συνεργασία απέδειξε ότι με ορθή πρακτική και απλό λόγο, τα οφέλη είναι περισσότερα από πρόσκαιρες αντιρρήσεις.

Μύλος των Ξωτικών

Μέγιστο παράδειγμα συνεργασίας αποτελεί για τα Τρίκαλα ο Μύλος των Ξωτικών. Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό χωριό της χώρας δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί, εάν δεν υπήρχε η συνεργασία όλης (κυριολεκτικά) της κοινωνίας: έμποροι, επιχειρηματίες, επαγγελματίες μεταφορών, τομέας εστίασης, διασκέδασης και ξενοδοχείων, τουριστικά γραφεία, e-trikala ΑΕ, Δήμος Τρικκαίων, κάθε τρικαλινός/ή πολίτης, συνεργάζονται για να προσφέρουμε στους/στις φιλοξενούμενους/ες από όλη τη χώρα, το μεγαλύτερο χαμόγελο από το κέντρο της Ελλάδας.

Όλα αυτά, είναι ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για την ανάγκη, η κάθε πόλη, να αγαπήσει τον εαυτό της. Οι πολίτες, στρέφοντας το βλέμμα τους στην πόλη τους, βλέπουν τις απαιτήσεις της, αφού είναι απαιτήσεις των ίδιων.

Πώς να χαρακτηρίσω τη δωρεάν προσφορά ψηφιδωτού του Βασίλη Τσιτσάνη στο ομώνυμο Μουσείο ή τη μελέτη για την «αποβάθρα» στο μίνι λιμανάκι του Ληθαίου, από συμπολίτες, αν όχι αγάπη για την πόλη, συνεργασία και προσφορά προς αυτήν και τους συμπολίτες;

Πώς να μην εξάρω τις γνώμες και προτάσεις που κάθε χρόνο υποβάλουν οι επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού, για το πώς θα είναι πιο φιλόξενη, πιο όμορφη, πιο λαμπερή η πόλη στη διάρκεια του Μύλου των Ξωτικών;

Πώς να μην αναδείξω το ενδιαφέρον και την αίσθηση προσφοράς των εργαζομένων στην καθαριότητα, όταν την ίδια αυτή γιορτινή περίοδο, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την πόλη;

Τελικά, σημασία έχει να μετατρέπουμε την αγάπη μας για τις πόλεις μας, σε πράξεις. Και αυτό γίνεται μόνο ε τη συνεργασία όλων. Κυριολεκτικά όλων.

m.vasilakis
About m.vasilakis