Συνέντευξη: The Hellenic Initiative
Το The Hellenic Initiative ιδρύθηκε το 2012 από μέλη της ελληνικής διασποράς και της φιλελληνικής κοινότητας με στόχο να ανταποκριθεί στην εμβαθυνόμενη οικονομική κρίση και να υποστηρίξει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Ο κύριος Μιχάλης Πρίντζος, Director of Programming του The Hellenic Initiative απαντάει στις ερωτήσεις του HIGGS όσον αφορά στην παροχή χρηματοδοτήσεων σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.
1. Στην ιστοσελίδα σας αναφέρετε τρεις βασικούς πυλώνες/στρατηγικές προτεραιότητες που σχετίζονται με την ανακούφιση της κρίσης, την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Τι μέρος των δωρεών και των δράσεών σας απευθύνεται σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις;
Όλες μας οι δράσεις απευθύνονται σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, μιας που και το ίδιο το Ίδρυμα έχει ακριβώς αυτό το χαρακτήρα. Έτσι δωρεές μας μπορούν να έχουν ως έμμεσους αποδέκτες οργανώσεις που σχετίζονται με την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και ανισοτήτων, ενώ παράλληλα άλλα προγράμματα να συνεργάζονται με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και ομάδες που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
2. Ποιος ο τρόπος υποβολής μιας αίτησης; Ποιες πληροφορίες θα θέλατε να σας δώσει μια οργάνωση που επιθυμεί να υποβάλλει αίτηση για δωρεά και πόσος χρόνος απαιτείται για την αξιολόγησή της;
Συνήθως πάμε εμείς στις οργανώσεις και αφού καθίσουμε δίπλα τους και καταλάβουμε τι είναι αυτό που προσφέρουν τότε τις καλούμε σε μια άτυπη συνεργασία με σκοπό να δούμε εάν υπάρχει κοινός τόπος και εάν τα προγράμματα που υλοποιούν ταιριάζουν με τις εκάστοτε προτεραιότητές μας. Εναλλακτικά κάποιες από αυτές μας στέλνουν μόνες τους αιτήματα χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας και την ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται σε αυτή. Ο χρόνος ανταπόκρισης είναι σχετικός. Θα έλεγα όμως ότι από τη στιγμή που θα έχουμε μια πρώτη συζήτηση με μια οργάνωση μέχρι να καταλήξουμε σε μια πρόταση και να έχουμε μια απάντηση θα χρειαστούμε τουλάχιστον 2 μήνες.
3. Με ποιους τρόπους αξιολογείτε το έργο μιας οργάνωσης και τον αντίκτυπο της απόδοσής της;
Σε κάθε πρόγραμμα έχουμε συγκεκριμένους μετρήσιμους δείκτες τους οποίους παρακολουθούμε μαζί με την οργάνωση συνήθως σε μηνιαία βάση. Οι δείκτες ποικίλλουν και είναι σχετικοί με το εκάστοτε πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε. Άρα σε ένα πρόγραμμα μπορεί να μετράμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή την αύξηση που παρουσιάστηκε στο τζίρο μιας εταιρίας ενώ σε άλλα τους αριθμούς γευμάτων ή το δημογραφικό προφίλ των άμεσα επωφελούμενων. Ο λόγος που έχουμε αυτούς τους μετρήσιμους δείκτες σε κάθε μας πρόγραμμα είναι απλός. Θέλουμε και εμείς και η οργάνωση, να συμφωνήσουμε από την αρχή στο πώς ορίζουμε την επιτυχία και αν τυχόν υπάρξει κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, να μπορούμε να το μετρήσουμε. Εξάλλου ότι δεν μπορείς να το μετρήσεις, στο τέλος δεν μπορείς και να το αλλάξεις.
4. Εκτός από την οικονομική ενίσχυση που παρέχετε σε μια οργάνωση, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους προσφέρετε υποστήριξη;
Η οργάνωση μας έχει μια ιδιάζουσα διαφορά από άλλα Ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Αυτή είναι η δύναμη της Διασποράς. Η δύναμη όλων αυτών των Ελλήνων, αλλά και φιλελλήνων που καθημερινά προσπαθούν να βρουν δρόμους προσφοράς πίσω στη πατρίδα τους. Πολλές φορές αυτή η δύναμη είναι μοναδική στο να αλλάξει εντελώς το χαρακτήρα κάποιων προγραμμάτων. Για παράδειγμα θα σας αναφέρω το Fellowship Program, το οποίο υποστηρίχτηκε άμεσα από Έλληνες της Αμερικής αλλά και της Αυστραλίας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ετήσια αποστολή startups σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου σε αυτό τον τομέα το SXSW. Προγράμματα σαν αυτά, αν δεν είχαν Έλληνες από εκείνα τα μέρη να περιμένουν τα παιδιά και τις εταιρίες, να βοηθήσουν να ενταχθούν καλύτερα και να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη, δεν θα ήταν τα ίδια.
5. Για πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να παρέχετε υποστήριξη σε κάποια οργάνωση; Επίσης, για ποιους λόγους θα διακόπτατε τη συνεργασία σας με μια οργάνωση;
Προς το παρόν με την εξαίρεση ενός προγράμματος το οποίο έχει ειδικό χαρακτήρα, η μέγιστη χρονική διάρκεια ενός προγράμματος που έχουμε υποστηρίξει είναι το ένα έτος. Η εξαίρεση είναι το πρόγραμμα υποστήριξης της προετοιμασίας Ελλήνων και Κυπρίων αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, όπου επικουρούμε την προσπάθεια που πρώτα από όλα ξεκίνησε το Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντη και φέτος μαζί με εμάς βοήθησε και το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Δεν χρειάστηκε ποτέ να διακόψουμε ένα πρόγραμμα στη μέση ή τη συνεργασία με μια οργάνωση. Οι πόρτες μας είναι για όλους και όλες ανοικτές.
6. Κατά καιρούς το Ίδρυμα έχει συνεργαστεί με άλλα Ιδρύματα που επίσης χρηματοδοτούν και στηρίζουν τις προσπάθειες των ΟΚοιΠ στην Ελλάδα. Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη που πιστεύετε ότι προέκυψαν μέσα από αυτή τη διαδικασία, τόσο για την πλευρά των ιδρυμάτων, όσο και για την πλευρά των οργανώσεων;
Η συνεργασία μεταξύ των Ιδρυμάτων είναι πολύ σημαντική. Οφείλω να ομολογήσω ότι τα τελευταία χρόνια και μέσα από μια κοινή προσπάθεια συναδέλφων μου που εργάζονται σε άλλα Ιδρύματα, αναπτύξαμε ένα δίαυλο επικοινωνίας που παλαιότερα δεν υπήρχε. Αυτό βοηθάει όλους να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στην επιλογή των προγραμμάτων μιας που ο ένας μαθαίνει από τις αστοχίες αλλά και από τις επιτυχίες του άλλου. Ήδη προανέφερα τη συνεργασία που αναπτύχθηκε για το πρόγραμμα στήριξης αθλητών κατά τη προετοιμασία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό παράδειγμα είναι το ReGeneration όπου πλέον υποστηρίζεται από εμάς, το ίδρυμα της Coca-Cola Co και το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος.
7. Ποιες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι απουσιάζουν από το οικοσύστημα των ΟΚοιΠ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα;
Αν θα ήθελα να ευχηθώ κάτι για το μέλλον θα ήταν μεγαλύτερη συνεργασία. Μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των Ιδρυμάτων αλλά μεγαλύτερη συνεργασία και στο χώρο των ΟΚοιΠ. Επίσης αν κάποια ομάδα κάνει καλά κάτι δεν χρειάζεται να γεννήσουμε μια νέα ομάδα να το κάνει από την αρχή. Ας σκεφτούμε ποιες λύσεις λείπουν και πως μπορούμε να τις εφαρμόσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
8. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι σημαντικότερες εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σήμερα;
Το κομμάτι του capacity building έχει συζητηθεί πολλές φορές. Σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια σε μερικούς τομείς που αφορούν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση πόρων αλλά και στην επιτυχημένη εξεύρεση αυτών. Νιώθω ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και στο χώρο των ΟΚοιΠ. Οι μεγαλύτερες οργανώσεις πρέπει να εξελιχθούν σε ποιο ευέλικτα σχήματα ενώ οι μικρότερες πρέπει να αποκτήσουν την πείρα και την υπομονή που μερικές φορές τους λείπουν. Θα έλεγα όμως ότι εκπαίδευση χρειαζόμαστε και εμείς οι ίδιοι στα Ιδρύματα. Ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου 5-10 Ιδρύματα ουσιαστικά διαχειρίζονται το 90% των δωρεών η ευθύνη που αναλογεί σε όλους εμάς είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Μεταβείτε στην ιστοσελίδα του The Hellenic Initiative.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Μιχάλη Πρίντζο, Director of Programming του The Hellenic Initiative για αυτή τη συνέντευξη.