Συνέντευξη: Παπαστράτος – Εταιρία της Philip Morris International
Η Παπαστράτος ιδρύθηκε το 1931 και είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής προϊόντων καπνού στην Ελλάδα, θυγατρική της Philip Morris International Inc (PMI).
Η κυρία Χριστίνα Ακουρή, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας στην Εταιρία Παπαστράτος και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του HIGGS απαντάει στις ερωτήσεις μας σχετικά με την παροχή υποστήριξης της Εταιρίας σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.
1. Λίγα λόγια για το έργο και τη στρατηγική Εταιρικής Υπευθυνότητας της Εταιρίας Παπαστράτος.
Για την Παπαστράτος η εταιρική υπευθυνότητα συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα, με το μέλλον όχι μόνο της εταιρίας μας αλλά της κοινωνίας συνολικά. Αντιλαμβανόμαστε την έννοια του υπεύθυνου εταιρικού πολίτη με τρόπο συμπεριληπτικό, μέσα από ένα ευρύτερο πρίσμα. Η εταιρική υπευθυνότητα, για εμάς, δεν αφορά μόνο τις άμεσες κοινωνικές ενέργειες/δράσεις μας, αλλά την εν γένει στάση μας, το εργασιακό περιβάλλον που δημιουργούμε, το συνολικό μας αποτύπωμα στον τόπο. Είναι μια κουλτούρα που μας ακολουθεί σε κάθε μας βήμα, εδώ και 87 ολόκληρα χρόνια. Την συμπυκνώνουμε σε τέσσερις μόνο λέξεις: «αφήνουμε πίσω μας μέλλον». Από το 2009 υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας, για το οποίο έχουμε διαθέσει περισσότερα από 6,5 εκατ. ευρώ. Θέλουμε το έργο μας να μην είναι αποσπασματικό, να έχει συνέχεια και συνέπεια και κυρίως να ανταποκρίνεται σε πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε προοπτικές για όσο το δυνατόν περισσότερους.
2. Η εταιρεία Παπαστράτος υλοποιεί ένα πολυσχιδές πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους δίνετε προτεραιότητα;
Το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της Παπαστράτος αφορά δράσεις, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τους στόχους του ΟΗΕ και την «ατζέντα 2030» για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στηρίζεται σε 6 πυλώνες και πιο συγκεκριμένα: 1) τη δημιουργία νέων οικονομικών προοπτικών, 2) την ενδυνάμωση της γυναίκας, 3) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, 4) τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, 5) την ενίσχυση της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας και τέλος, 6) την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε επιλέξει να δώσουμε έμφαση στην ενδυνάμωση της γυναίκας και την ενίσχυση της καινοτομίας. Ο λόγος είναι ότι -αν και διαφορετικές- αυτές οι δύο περιοχές αποτελούν σημαντικά ζητήματα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» για την υλοποίηση ενός προγράμματος στήριξης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού σε θέματα έμφυλης βίας. Το πρόγραμμα SPEAK στοχεύει στην παροχή βοήθειας στις γυναίκες που υφίστανται βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Μέσα από αυτό επιδιώκουμε να μπουν φραγμοί σε ένα φαινόμενο το οποίο -αν και αθόρυβο- συνεχίζει να είναι διαδεδομένο και, σιωπηρά, να αυξάνει. Οι δράσεις του SPEAK περιλαμβάνουν δωρεάν νομική βοήθεια σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία, εκπαίδευση των νέων μέσω της δημιουργίας ανοιχτών ομάδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και την υλοποίηση καμπάνιας ευαισθητοποίησης του κοινού. Είναι ένα πρόγραμμα που χτυπάει στη «ρίζα» της την κουλτούρα της σιωπής και της κοινωνικής ανοχής.
Όσον αφορά στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η Παπαστράτος είναι και φέτος στρατηγικός συνεργάτης του Disrupt Greece. Πρόκειται για έναν κύκλο καινοτομίας που ξεκίνησε το 2017 με στόχο να ενισχύσει το startup οικοσύστημα και να αναδείξει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα σε πρότυπο μοντέλο για την ελληνική οικονομία. Το φαινόμενο του brain drain είναι μια ανοικτή πληγή με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις και θεωρούμε ότι όλοι, ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί και βάσει των δυνατοτήτων του μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπισή του. Έχουμε στην Ελλάδα εξαιρετικά ταλέντα και επιχειρηματικές ιδέες που αξίζει και πρέπει να βοηθηθούν. Θα είναι προς όφελος όλων.
3. Μπορείτε να μας αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους παρέχετε υποστήριξη σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις;
Ο τρόπος υποστήριξης καθορίζεται κάθε φορά από τις ανάγκες, τόσο της ΟΚοιΠ, όσο και του έργου που υλοποιεί. Μέχρι σήμερα η υποστήριξή μας σε ΟΚοιΠ έχει λάβει διάφορες μορφές, από την άμεση οικονομική ενίσχυση και τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων ενεργειών, μέχρι τη δωρεά υλικών και εξοπλισμού.
4. Με ποιο τρόπο μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επιθυμεί να συνεργαστεί με την εταιρία Παπαστράτος;
Είμαστε πάντα ανοικτοί σε προτάσεις και νέες συνεργασίες με ΟΚοιΠ εφόσον εμπίπτουν στους πυλώνες δράσης που προανέφερα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το αίτημα ή την πρότασή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected].
5. Με ποιους τρόπους αξιολογείτε το έργο μιας οργάνωσης και τον αντίκτυπο της απόδοσής της;
Βασικά κριτήρια είναι η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα, η ταχύτητα και η πληρότητα υλοποίησης αλλά και το εύρος των ωφελουμένων. Ο τρόπος που αξιολογούμε μια ΟΚοιΠ διαφέρει ανάλογα με τη φύση, την πολυπλοκότητα και τον βαθμό δυσκολίας του έργου που υλοποιεί ή σχεδιάζει. Λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας το μέγεθος του οργανισμού, την κουλτούρα του, τα «εργαλεία» που έχει αναπτύξει και φυσικά τις διαδικασίες που ακολουθεί στη λειτουργία του.
6. Για πόσο χρονικό διάστημα παρέχετε συνήθως υποστήριξη σε κάποια μη κερδοσκοπική οργάνωση και για ποιους λόγους θα διακόπτατε τη συνεργασία σας;
Το πρόγραμμά μας αξιολογείται διαρκώς και επανασχεδιάζεται σε ετήσια βάση. Κινούμαστε με βάση τις ανάγκες, οι οποίες μεταβάλλονται διαρκώς. Πάντα οι συνεργασίες μας έχουν ένα χρονικό πλαίσιο, το οποίο συμφωνείται εξαρχής με τον εκάστοτε οργανισμό-συνεργάτη αλλά συχνά επαναλαμβάνουμε ή εξελίσσουμε κάποιο πρόγραμμα εφόσον τα αποτελέσματά του είναι καλά. Δεν έχουμε διακόψει ποτέ συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να συμβεί αυτό έχει να κάνει με την αξιοπιστία και τη διαφάνεια, είτε αυτή αφορά την οικονομική διαχείριση, είτε την ίδια τη συνεργασία. Απαραίτητη προϋπόθεση για εμάς είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη με τον κάθε οργανισμό που συνεργαζόμαστε.
7. Ποιες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι απουσιάζουν από το οικοσύστημα των ΟΚοιΠ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα;
Το φάσμα της δραστηριότητας των ΟΚοιΠ στην Ελλάδα είναι αρκετά ευρύ, με πολλές από αυτές να προσφέρουν έργο που είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμο. Μην ξεχνάμε ότι μέσα στην κρίση αποτέλεσαν πυλώνα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, λειτουργώντας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Τους χρωστάμε πολλά ως κοινωνία, κυρίως όμως τους οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την τόλμη, την επιμονή και την αυταπάρνηση με την οποία συνεχίζουν να προσφέρουν το έργο τους. Αν θα μπορούσα να προσθέσω κάτι σήμερα στο οικοσύστημα των ΟΚοιΠ είναι οι πρωτοβουλίες που αφορούν υπαρκτά ζητήματα, τα οποία η κρίση έβγαλε από τις πρώτες θέσεις της ατζέντας, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, πάνω από 1 δισ. άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θα συνεχίζουν να καπνίζουν μέχρι το 2025. Αξίζει να γίνουν προσπάθειες ώστε τα νέα παιδιά να μην το αρχίζουν.
8. Είδαμε πρόσφατα και μια διαφορετική κοινωνική πρωτοβουλία σας, με την υποστήριξη της ΔΕΘ ενάντια στο κάπνισμα. Γιατί η Παπαστράτος, μια ιστορική καπνοβιομηχανία στρέφεται ενάντια στο κάπνισμα;
Εύλογο το ερώτημα. Ωστόσο την απάντηση την γνωρίζουμε όλοι. Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία. Ο περιορισμός του μας αφορά όλους. Πριν από αρκετά χρόνια, η Philip Morris International, στην οικογένεια της οποίας ανήκει η Παπαστράτος, πήρε μια μεγάλη απόφαση: να αφιερώσει όσους πόρους απαιτούνται για να απαλλάξει τον κόσμο από το τσιγάρο. Για αυτόν τον λόγο επένδυσε στην έρευνα και την καινοτομία, με στόχο να προσφέρει καλύτερες εναλλακτικές του τσιγάρου στους καπνιστές. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Δαπανήθηκαν πάνω από 4,5 δισ. δολάρια, ενώ χρειάστηκε η πολυετής δουλειά εκατοντάδων επιστημόνων και μηχανικών για να γίνουν διαθέσιμα στην αγορά καινοτομικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν καλύτερη εναλλακτική από το τσιγάρο. Η Παπαστράτος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Έχοντας σταματήσει οριστικά την παραγωγή τσιγάρων, έχουμε αποκτήσει πλέον έναν νέο σκοπό: να κάνουμε το κάπνισμα παρελθόν, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η προσπάθειά μας δεν περιορίζεται στην μετατροπή του εργοστασίου μας σε διεθνές παραγωγικό κέντρο για τα καινοτομικά προϊόντα καπνού. Επιδιώκουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την κοινωνία, με φορείς και οργανισμούς που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Το κάναμε με την Smoke Free ΔΕΘ, την πρώτη ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης) που σχεδίασε και εφάρμοσε ένα πλαίσιο διαχείρισης του καπνίσματος, τόσο στους εξωτερικούς, όσο και στους εσωτερικούς της χώρους. Έχουμε αποφασίσει να είμαστε σταθερός υποστηρικτής και άλλων αντίστοιχων δράσεων και πρωτοβουλιών, ώστε και σε αυτόν τον τομέα να «αφήσουμε πίσω μας μέλλον».
Μεταβείτε στην ιστοσελίδα της Εταιρίας Παπαστράτος.
Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Χριστίνα Ακουρή και την Εταιρία Παπαστράτος για αυτή τη συνέντευξη.