Συνέντευξη: ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ

1. Ποιοι είναι οι σκοποί και το έργο της Οργάνωσης;

Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ είναι η Νεφέλη. Είναι και ο Αντώνης και η Βάσια και η Φωτεινή και ο Νίκος. Είναι κάθε παιδί ή έφηβος που νοσεί με καρκίνο στην Ελλάδα. Είναι ο τρόπος τα παιδιά αυτά και εμείς, οι οικογένειες τους, να μιλήσουμε ανοιχτά για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Από τα πιο απλά πράγματα, π.χ. την υγιεινή των χεριών που διασφαλίζει τον περιορισμό των λοιμώξεων, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των παιδιών που βρίσκονται σε θεραπεία, μέχρι τα πιο πολύπλοκα, όπως η προαγωγή της κλινικής έρευνας στη χώρα μας και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη της οικογένειας του παιδιού που νοσεί, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ μάχεται προκειμένου ο καρκίνος παιδικής και εφηβικής ηλικίας να πάψει να είναι θέμα ταμπού, αλλά και με σκοπό να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σύμμαχοι, ώστε κάθε παιδί που νοσεί να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου νοσηλεία, αποτελεσματική θεραπεία και, τελικά, δικαίωμα στη ζωή.

Οι στόχοι μας:
• Στηρίζουμε το επιστημονικό-ερευνητικό έργο της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Αιματολογικής Μονάδας, του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», συγκεντρώνοντας πόρους για στήριξη καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
• Ενημερώνουμε μέσω της ιστοσελίδας μας, της πρώτης και μόνης έως σήμερα «πύλης» ενημέρωσης για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
• Διεκδικούμε την εκπροσώπηση των οικογενειών παιδιών και εφήβων με καρκίνο σε διεθνείς οργανώσεις.

2. Πείτε μας λίγα λόγια για την καμπάνια crowdfunding που υλοποιήσατε.

Η πρώτη μας crowdfunding καμπάνια δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η δεύτερη όμως πήγε πολύ καλά και καταφέραμε να πιάσουμε τον στόχο μας. Το θέμα της καμπάνιας μας ήταν η ψυχολογική υποστήριξη γονέων μετά τη θεραπεία των παιδιών τους, που νόσησαν με καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Ο οικονομικός μας στόχος ήταν 3.000 ευρώ και το τελικό ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν 3.237 ευρώ από 46 δωρητές! Η Ομάδα Γονέων έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζουμε δυναμικά για όλη τη χρονιά!

3. Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε μια οργάνωση όσον αφορά στην προετοιμασία μιας επιτυχημένης καμπάνιας crowdfunding;

Η εκπαίδευση είναι το πρώτο βήμα για εμάς. Να μάθει ο ενδιαφερόμενος τι είναι το crowdfunding, πώς λειτουργεί, τους όρους και τους κανόνες. Ο σχεδιασμός της καμπάνιας είναι το επόμενο σημαντικό βήμα και η καθημερινή επικοινωνία με τις σχετικές πλατφορμές. Το crowdfunding είναι μια «ζωντανή» καμπάνια επικοινωνίας με υποψηφίους δωρητές, που δεν γνωρίζουμε όμως το προφίλ τους.

4. Πόσο θεωρείτε ότι σας βοήθησε η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Accelerator του HIGGS;

Μέσα από το πρόγραμμα Accelerator εκπαιδευτήκαμε. Γνωρίσαμε νέες τεχνικές, αποκτήσαμε νέα εργαλεία προκειμένου να πετύχουμε τους σκοπούς μας. Κάναμε την αυτοκριτική μας, σχεδιάσαμε νέα στρατηγική, βάλαμε νέους στόχους, γίναμε καλύτεροι. Υλοποιήσαμε τρία projects μας, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από προγράμματα και χορηγίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Ιδρυμάτων, που γνωρίσαμε στο πρόγραμμα Accelerator.

5. Γιατί θα συμβουλεύατε κι άλλες οργανώσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Accelerator;

Για όλα τα παραπάνω και για έναν ακόμη λόγο: στην Ελλάδα ο Μη Κερδοσκοπικός Τομέας μπορεί και πρέπει να γίνει η επόμενη Αγορά Εργασίας. Ο Μη Κερδοσκοπικός Τομέας έχει κανόνες, έχει όρους, απαιτεί αποτελέσματα, αμείβει, αναπτύσσεται, επενδύει. Χρειαζόμαστε υγιείς οντότητες που θα εξασφαλίσουν την οικονομική και κοινωνική τους βιωσιμότητα. Χρειαζόμαστε στελέχη που θα μας φέρουν πιο κοντά στην εκπλήρωση της αποστολής μας. Και κυρίως, θα μας κάνει όλους να αντιληφθούμε ότι ο σκοπός μιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης είναι μέσα από την εκπλήρωση της αποστολής της να καταστήσει μη αναγκαία την παρουσία της.

6. Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Να αναπτυχθούμε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που αποκτήσαμε μέσα από την εκπαίδευσή μας στο HIGGS. Το τριετές πλάνο στρατηγικής και ανάπτυξης, που είχαμε θέσει το 2017 έχει πετύχει τους στόχους του και συνεχίζουμε για την επόμενη τριετία.

Higgs
About Higgs