Συνέντευξη GIVMED – 1ος Κύκλος Incubator

1) Λίγα λόγια για τους σκοπούς, το έργο και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του οργανισμού.

Το 2015 ο κάθε Έλληνας αγόρασε περίπου 45 κουτιά φαρμάκων και το 10-15% περίσσεψε…την ίδια στιγμή 2.300.000 συνάνθρωποί μας έζησαν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλαδή δεν μπορούσαν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Αυτό το χάσμα γεφυρώνει το GIVMED, το πρώτο δίκτυο αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων. Μέσα από το GIVMED βοηθάμε κάθε άνθρωπο να δωρίσει τα φάρμακα που του περισσεύουν, ακριβώς εκεί που υπάρχει ανάγκη μέσα από το κινητό του τηλέφωνο. Εκτός από τη δικτύωση περισσευούμενων φαρμάκων προς κοινωφελείς φορείς, βασικός σκοπός του GIVMED είναι η ενημέρωση του κόσμου για θέματα που αφορούν στα φάρμακα και στη σωστή διαχείρισή τους. Το GIVMED λειτουργεί 1,5 χρόνο και έχει καταφέρει να δικτυώσει 4.500 κουτιά φαρμάκων συνολικής αξίας 35.000 ευρώ προς 36 κοινωφελείς φορείς που ικανοποιούν τις ανάγκες 8.000 ατόμων.

2) Πόσο θεωρείτε ότι σας βοήθησε η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Incubator του HIGGS και γιατί;

Η συμμετοχή της ομάδας μας στο πρόγραμμα incubator του HIGGS ήταν καθοριστική για να φθάσουμε σε αυτά τα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα:
1. Η εκπαίδευση 80 ωρών σε θέματα που αφορούν κοινωφελείς οργανισμούς (π.χ. διαχείριση έργων, χρηματοδότηση, προβολή), ήταν σημαντική, μιας και κανένα μέλος της ομάδας μας δεν είχε αντίστοιχη εμπειρία.
2. Η παροχή της υλικοτεχνικής υποστήριξης ήταν αναγκαία, ώστε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες υποδομές και να αφοσιωθούμε στην ουσιαστική υλοποίηση των στόχων μας.
3. Η δικτύωση με άλλους κοινωφελείς φορείς, που ήταν ζωτικής σημασίας, καθώς η συνεργασία με κοινωφελείς φορείς που χρειάζονται φάρμακα είναι απαραίτητη για την λειτουργία του οργανισμου μας. Γενικότερα, το HIGGS είναι ένας ζωντανός χώρος, που προσελκύει από φοιτητές εξωτερικού μέχρι χρηματοδότητες και σημαντικούς ανθρώπους από τον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο.
4. Το πιο σημαντικό από όλα ήταν η καθημερινή υποστήριξη από την ομάδα του HIGGS και την υπεύθυνη του προγράμματος, που ήταν δίπλα μας για να μας προβληματίσει, καθοδηγήσει και υποστηρίξει για θέματα στρατηγικής σημασίας που κάθε νέος οργανισμός έχει.

3) Μπορείτε να αναφέρετε τους τομείς στους οποίους βελτιωθήκατε καθώς και παραδείγματα;

Οι τομείς που βελτιωθήκαμε είναι όλοι οι παραπάνω! Στον τομέα της εκπαίδευσης, με την υποστήριξη της ομάδας του HIGGS, βρήκαμε πηγές χρηματοδότησης, στις οποίες υποβάλλαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση! Στον τομέα της δικτύωσης, περίπου το 20% των κοινωφελών φορέων που συνεργαζόμαστε, το γνωρίσαμε στα προγράμματα του HIGGS ή στις εκδηλώσεις που διοργανώνει μηνιαία στους χώρους του. Τέλος, η υποστήριξη του HIGGS σε θέματα στρατηγικής άλλά και σε συγκεκριμένο επικοινωνιακό πρόβλημα που είχε προκύψει ήταν καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Γενικά, είναι ιδιαίτερα σημαντική η αίσθηση ασφάλειας που μας δημιουργεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα Incubator και η αξιοπιστία που μας προσδίδει στα μάτια οργανισμών και ατόμων που δυσκολεύονται να εμπιστευτούν μια καινούργια οργάνωση με νέους ανθρώπους.

4) Γιατί θα συμβουλεύατε άλλες οργανώσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Incubator;

Γιατί δε θα βρουν ομάδα όπως του HIGGS, με καλύτερη γνώση της κοινωνίας των πολιτών και κυρίως με πραγματική διάθεση να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν την οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανθρώπων που θέλουν να βελτιώσουν την ελληνική κοινωνία. Γιατί το HIGGS, είναι ένας ζεστός χώρος, γεμάτο ανθρώπους που πραγματικά προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας. Βέβαια, για να αξιοποιήσει κανείς τον πλούτο γνώσεων και εμπειριών που μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμα Incubator, πρέπει να έχει τη διάθεση να βγει από το comfort-zone του και να μπει σε μια απαιτητική διαδικασία εκπαίδευσης. Η ομάδα μας, γρήγορα συνειδητοποίησε την αξία που μπορούσε να κερδίσει από το πρόγραμμα και έτσι σήμερα, έχει πάρει το μέγιστο δυνατόν, φθάνοντας τα παραπάνω αποτελέσματά της.

5) Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας; Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις επόμενες δράσεις σας;

Η συμμετοχή μας στο HIGGS, σηματοδοτήθηκε από τη δημιουργία action plan και την κατάρτιση μιας βασικής στρατηγικής, ώστε να γνωρίζουμε τα βήματά που πρέπει να γίνουν κάθε στιγμή. Αυτή την περίοδο, λοιπόν, ολοκληρώνουμε την ανάπτυξη του προϊόντος μας, ώστε η διαδικασία της δωρεάς φαρμάκων να μπορεί να γίνει από desktop και συντονίζουμε τις πρώτες οργανωμένες δράσεις προώθησης. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις δράσεις ενημέρωσης και αξιοποίησης φαρμάκων σε συνεργασία με εταιρείες και είμαστε περήφανοι που οργανώνουμε την πρώτη πανελλήνια δημοσκόπηση σχετικά με τη δωρεά και διαχείριση φαρμάκων στην Ελλάδα! Περισσότερα νέα για τις επόμενες δράσεις μας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.givmed.org.

 

 

Higgs
About Higgs