Συνέντευξη: Σύλλογος Νοσηλεία & Σύλλογος Καρκινοπαθών «Κ.Ε.Φ.Ι» Αθηνών – 1ος Κύκλος Accelerator

1. Λίγα λόγια για τους σκοπούς και το έργο των οργανώσεων Νοσηλεία & ΚΕΦΙ.

Το 2001 μία ομάδα εργαζομένων στο χώρο της υγείας ξεκίνησε σχεδόν αυθόρμητα να προσφέρει δωρεάν νοσηλεία στο σπίτι σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Λίγο αργότερα γίναμε ο Σύλλογος Νοσηλεία, μία Ανεξάρτητη Κοινωφελής Μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα την Αθήνα. Από τότε, πτυχιούχοι επαγγελματίες υγείας και εθελοντές συνεργάζονται καθημερινά με σκοπό να προσφέρουμε φροντίδα υγείας σε όσο το δυνατό περισσότερους συνανθρώπους μας.

Εκτός από κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα σε κλινήρεις ασθενείς, παρέχουμε υποστήριξη σε μοναχικούς ασθενείς που νοσηλεύονται στο ΓΝΘΠ «Η Παμμακάριστος», λειτουργούμε Κοινωνική αποθήκη φαρμάκων, ορθοπεδικών βοηθημάτων και υλικών στην οδό Ιακωβάτων 50 στα Κάτω Πατήσια. Επίσης, διαθέτουμε μία κινητή Ομάδα ιατρο-νοσηλευτικής υποστήριξης, που παρεμβαίνει στοχευμένα όπου υπάρχει ανάγκη. Από την ίδρυσή της η «Νοσηλεία» αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς, διατηρώντας αναλλοίωτη την κουλτούρα και τις αξίες της για να υπερασπίσει το δικαίωμα στην αξιοπρεπή νοσηλεία για κάθε πολίτη.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών «Κ.Ε.Φ.Ι» ΑΘΗΝΩΝ ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004. Στόχος του Συλλόγου είναι να αλλάξει την αντίληψη, ότι η ασθένεια αυτή, μαζί με την καταβολή του σώματος λόγω των θεραπειών, είναι ικανή να καταβάλλει και την ψυχή του ανθρώπου. Αυτό διαψεύδεται από όλα τα μέλη, που οργανώθηκαν προκειμένου να προσφέρουν ψυχολογική στήριξη σε κάθε νέο ασθενή και την οικογένειά του. Φιλοδοξεί να στηρίξει τις δύσκολες στιγμές της διάγνωσης, του χειρουργείου και των θεραπειών, να προσφέρει τον χώρο ανταλλαγής εμπειριών & συναισθημάτων με στόχο την αλληλοβοήθεια, καθώς επίσης να δίνει την αφορμή να ανατραπούν η αμηχανία της κοινωνίας και ο φόβος που συνοδεύει τον καρκίνο.

2. Λίγα λόγια για το πρόγραμμα ΣτηρίΖΟΥΜΕ.

Το ΣτηρίΖΟΥΜΕ είναι ένα πρόγραμμα κατ’οίκον υποστήριξης των μαχητών του καρκίνου. Ξέρουμε καλά ότι στις σημαντικότερες μάχες της ζωής μας χρειαζόμαστε και τις σημαντικότερες συμμαχίες. Το πρόγραμμα ΣτηρίΖΟΥΜΕ είναι μία τέτοια συμμαχία. Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της «Νοσηλείας», και του Ιδρύματος Σ.Νιάρχος που πίστεψε στο όραμά μας και υποστήριξε το έργο με την ευγενική του χορηγία.

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών με την ιατρονοσηλευτική και ψυχοκοινωνική κάλυψη των ασθενών αυτών στο οικείο περιβάλλον τους. Η κατ’οίκον υποστήριξη θα παρέχεται πάντα σε συνέχεια της νοσοκομειακής περίθαλψης, βοηθώντας τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου, τόσο οργανικά όσο και ψυχοκοινωνικά.

Επιπλέον, η κατ’ οίκον νοσηλεία των ασθενών θα τους προστατεύσει, περιορίζοντας δραστικά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από ενδεχόμενη εισαγωγή τους σε νοσοκομείο. Η βοήθεια θα προσφέρεται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, ανάλογα με τον κάθε ασθενή, τις ανάγκες του αλλά και τις επιθυμίες του.

To πρόγραμμα είναι πιλοτικό και θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του δήμου Αθηναίων για το διάστημα 01/11/2017-30/04/2018.

3. Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε μια οργάνωση όσον αφορά στη συγγραφή μιας επιτυχημένης πρότασης προς χρηματοδότηση;

Πολύ σημαντικό στοιχείο για τη συγγραφή μιας επιτυχημένης πρότασης προς χρηματοδότηση είναι η πολύ καλή προετοιμασία της. Η προσεκτική εκτίμηση των αναγκών και η μελέτη του πεδίου που αφορά στο έργο είναι κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο αλλά δημιουργεί τις βάσεις για να «χτιστεί» μια καλά δομημένη πρόταση.

Μια πρόταση που θα στοχεύει να συμβάλλει στην επίλυση ενός υπαρκτού προβλήματος έχει περισσότερες πιθανότητες να κεντρίσει το ενδιαφέρον του χρηματοδότη. Πολύ βασικό στοιχείο είναι η οργάνωση, το άτομο ή η ομάδα που θα ασχοληθεί με τη συγγραφή να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για ό,τι αναφέρεται στην πρόταση και να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν τα γραφόμενα.

Μια καλογραμμένη πρόταση δεν αφήνει απορίες στον αναγνώστη. Απαντά με σαφήνεια στον απώτερο σκοπό, στον στόχο, τον τρόπο και παρουσιάζει τα αποτελέσματα του έργου.

Καλή πρακτική θεωρούμε το να διαβαστεί η πρόταση και από άτομα που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα της οργάνωσης και να λάβετε σοβαρά υπόψη τα σχόλιά τους.

Είναι σημαντικό επίσης να μπορεί να διαφανεί μέσα από την πρόταση η ικανότητα της οργάνωσης να υλοποιήσει αποτελεσματικά το έργο. Και φυσικά μια αισθητικά προσεγμένη πρόταση κερδίζει επιπλέον πόντους και γίνεται πιο ξεχωριστή.

4. Πόσο θεωρείτε ότι σας βοήθησε η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Accelerator του HIGGS και γιατί;

Οι Κινέζοι λένε «Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του ψάρεμα», αυτό συνέβη με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Accelerator του HIGGS. Μάθαμε να «ψαρεύουμε» και επειδή αυτό φαίνεται πολύ αποτελεσματικό δε χάνουμε ευκαιρία να μαθαίνουμε νέες τεχνικές!

Αδράξαμε λοιπόν τις ευκαιρίες για γνώση και αναδιαμορφώσαμε το branding του Οργανισμού μας, καταστρώσαμε νέο επικοινωνιακό πλάνο, εκσυγχρονίσαμε τις διαδικασίες των λειτουργιών του Γραφείου μας και διαμορφώσαμε τη νέα στρατηγική μας. Δώσαμε έμφαση στη δικτύωση και αναπτύξαμε νέες συνεργασίες με άλλους φορείς (π.χ. GivMed, Sociality, ethelon), εταιρείες και Ιδρύματα.

Σας αναφέρουμε ενδεικτικά τι καταφέραμε:
– Συμμετείχαμε στο Πρόγραμμα «Σημεία στήριξης», με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σ. Λάτση
– Υποστηριχθήκαμε σε Πρόγραμμα από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη
– Συμμετείχαμε στο Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης ΟΚοιΠ του Ιδρύματος Μποδοσάκη «Social Dynamo»
– Προβληθήκαμε από το Πρόγραμμα “Η Αθήνα που δίνει” του δήμου Αθηναίων
– Βραβευτήκαμε στο 2ο φεστιβάλ Εθελοντισμού Voluntary Action με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Υγεία & Πρόνοια».

Σε αυτό το σημείο, νιώθουμε την ανάγκη να αναφέρουμε ότι το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα και η κυρία Βάλια Φράγκου είναι ουσιαστικά εκείνοι που μας έφεραν στα μονοπάτια του HIGGS, μέσα από ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης που είχαμε χρηματοδοτηθεί.

5. Γιατί θα συμβουλεύατε κι άλλες οργανώσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Accelerator;

Στο πρόγραμμα Accelerator μάθαμε ότι για να πάμε παρακάτω, να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους συνανθρώπους μας και να αυξήσουμε τον κοινωνικό μας αντίκτυπο χρειάζεται να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες διαδικασίες που περνάνε μέσα απ’την εκπαίδευση για να γίνουν γνώση.

Διδαχθήκαμε τον τρόπο και τα εργαλεία ώστε να αξιοποιήσουμε την πολυετή εμπειρία μας στο χώρο και να πετύχουμε τη βέλτιστη λειτουργία του Οργανισμού μας. Το HIGGS παραμένει ένα πεδίο ερεθισμάτων για εμάς και σε κάθε ευκαιρία θα αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει και παράλληλα η Ομάδα του είναι πάντα πρόθυμη να μας συμβουλέψει και να σταθεί δίπλα μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όσες οργανώσεις έχουν τη σπίθα της εξέλιξης ότι το HGGS μπορεί να ανάψει τη φωτιά!

6. Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Βασική μέριμνά μας είναι να υλοποιήσουμε ποιοτικά αλλά και αποτελεσματικά τόσο το νέο μας Πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ» όσο και να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια και τη βιωσιμότητα των υπαρχόντων προγραμμάτων που υλοποιεί η «Νοσηλεία».

Θεωρούμε πολύ σημαντικό να κεφαλαιοποιήσουμε τα αποτελέσματα από τα προγράμματα που υλοποιούμε ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο όφελος για τους ωφελούμενους αλλά και τον Οργανισμό μας.

Σκοπός μας είναι να εμπλουτίσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε και να αποτελέσουμε ένα παραδειγματικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας και κατ’ οίκον νοσηλείας σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα για αξιοπρεπή νοσηλεία στο σπίτι!

Στοχεύουμε να αναπτύξουμε το Εθελοντικό μας Πρόγραμμα και το ανθρώπινο δυναμικό μας αλλά και να διευρύνουμε τον κύκλο των υποστηρικτών μας αναπτύσσοντας συνεργασίες και με εταιρίες στο πλαίσιο των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αλλά και με αντίστοιχους φορείς στο εξωτερικό.

 

Higgs
About Higgs