Επικοινωνώντας με τους Χρηματοδότες: Μύθοι & Πραγματικότητα

Οι αφορμές επικοινωνίας με έναν χρηματοδότη είναι πολύ περισσότερες, από όσες ενδεχομένως να πιστεύουμε. Υπάρχει στη διάθεση των οργανώσεων μια ευρεία μεθοδολογία σχετικά με αυτό, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία του χρηματοδότη και το είδος της επικοινωνίας. Διαφορετικά θα προσεγγίσουμε έναν εκπρόσωπο εταιρείας, ένα ίδρυμα ή έναν ιδιώτη και, ανάλογα, προσωποποιούνται και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε.

Παρατηρούμε, όμως, ότι οι περισσότερες οργανώσεις δυσκολεύονται να θεμελιώσουν κανάλια επικοινωνίας. Αυτό, σε αρκετές περιπτώσεις βασίζεται σε έναν εγγενή φόβο για να τους πλησιάσουμε.

Ας δούμε λοιπόν, 2 μύθους γύρω από τους χρηματοδότες και την επικοινωνία μαζί τους και κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

1. Μας κάνουν χάρη που μας χρηματοδοτούν. Είναι η βάση στην οποία γίνονται τα περισσότερα λάθη και ο μεγαλύτερος παράγων φόβου για τις ΟΚοιΠ. Η εμπειρία έχει δείξει ότι εδράζεται περισσότερο στην εικόνα που μπορεί να έχουν οι ίδιες για το έργο τους και τον κοινωνικό τους αντίκτυπο και λιγότερο στην αντίληψη των άλλων. Δείχνει να μην πιστεύουν οι ίδιες στη σημασία που έχουν οι δράσεις τους για την κοινωνία και φανερώνει μια έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Σε μια σχέση χρηματοδότη με ΟΚοιΠ υπάρχει μια ισορροπία που δεν είναι ίδια με την ισορροπία πωλητή και πελάτη· οι ΟΚοιΠ δεν πωλούν ένα προϊόν με σκοπό το κέρδος και οι χρηματοδότες δεν το αγοράζουν προς κατανάλωση. Δεν υπάρχει ένα χρηματικό κέρδος που να προέρχεται από τη μεταξύ τους συναλλαγή.

Παρουσιάζουν, όμως, αρκετά κοινά σημεία: οι ΟΚοιΠ φέρνουν μια αλλαγή στην κοινωνία και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της. Αυτό είναι το ισόρροπο στοιχείο σε σχέση με τον χρηματοδότη. Κανείς δεν κάνει χάρη σε κανέναν, αλλά συνεργάζονται μαζί για έναν κοινό στόχο, το μεν ένα μέρος προσφέροντας πόρους, το δε δεύτερο παράγοντας κοινωνικό έργο.

Ειδικά δε τα τελευταία χρόνια που η μέτρηση του κοινωνικού αντικτύπου αποτελεί βασικό κριτήριο για αρκετές χρηματοδοτήσεις, αλλά και για να αποτυπωθεί η αποτελεσματικότητα ενός έργου ή μιας οργάνωσης.

Προφανώς δεν είναι όλες οι συνεργασίες στρωμένες με ροδοπέταλα. Ίσα ίσα, είναι πολύ δύσκολες και απαιτητικές, γεμάτες διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς, αλλά και απογοητεύσεις. Και δεν έχουν πάντα όλες οι πλευρές τα ίδια κίνητρα. Αλλά αν ξεκινήσουμε μια οποιαδήποτε σχέση με το σκεπτικό ότι κάποιος μας κάνει χάρη, τότε το αποτέλεσμα είναι μάλλον αρνητικά προδιαγεγραμμένο για εμάς.

2. Χρηματοδοτούν μόνο μεγάλες, εγνωσμένες ΟΚοιΠ που θα τους εξασφαλίσουν και επικοινωνιακή ορατότητα μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας τους και δεν επιθυμούν να γνωρίσουν νέες.

Ναι, υπάρχουν και αυτοί οι χρηματοδότες: εκείνοι που ψάχνουν την εύκολη λύση ή την προβολή στα ΜΜΕ, όπως υπάρχουν και τέτοιες ΟΚοιΠ. Αυτό δεν ισχύει όμως για όλους τους χρηματοδότες, όπως και δεν ισχύει για όλες τις ΟΚοιΠ.

Συχνά ακούμε χρηματοδότες, ειδικά στον εταιρικό κόσμο, ότι αισθάνονται ανασφάλεια να συνεργαστούν με μια όχι τόσο γνωστή οργάνωση, σε αντίθεση με έναν γνωστό οργανισμό. Τα κύρια θέματα που εντοπίζουν είναι αυτά της οικονομικής διαχείρισης, της διαφάνειας και της απαραίτητης διαχειριστικής επάρκειας από έναν άγνωστο, σχετικά, οργανισμό, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, τόσο της διαδικασίας αξιολόγησης (το λεγόμενο due diligence), όσο και αυτής καθ’αυτής της υλοποίησης και του reporting. Επίσης, επειδή το πρόγραμμά τους είναι αρκετά πιεσμένο, όπως και όλων μας, πολλές φορές ενδέχεται να μην έχουν τον χρόνο για να διερευνήσουν νέους δυνητικούς συνεργάτες και καταλήγουν σε δοκιμασμένες λύσεις.

Αρκετοί από τους χρηματοδότες, όμως, ειδικά τα τελευταία χρόνια, διψούν για φρέσκιες ιδέες και ομάδες που δεν έχουν ακούσει στο παρελθόν, οι οποίες να καλύπτουν ανάγκες που ανταποκρίνονται στη στρατηγική τους. Αυτές τις ανάγκες επιλέγουν να τις χρηματοδοτούν είτε μεμονωμένα, είτε μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα, όπως τα Σημεία Στήριξης ή το Vodafone World of Difference.

Παράλληλα, εκδηλώσεις όπως το HIGGS Donors Speed-dating event, που φέρνει κοντά ΟΚοιΠ με χρηματοδότες για να γνωριστούν και να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας, με τη μέθοδο του speed-dating, έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό επικοινωνίας σε κάποιο βαθμό. Συμμετέχοντας σε αυτό οι χρηματοδότες έχουν την ευκαιρία σε ένα διάστημα 2-3 ωρών να κάνουν 8-12 συναντήσεις που διαφορετικά θα χρειάζονταν πολύ περισσότερο χρόνο για να δρομολογηθούν και να πραγματοποιηθούν. Οι ΟΚοιΠ από την πλευρά τους έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν χρηματοδότες που δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι, για τους παραπάνω λόγους.

Και όταν με το καλό έχουμε αυτές τις ευκαιρίες επικοινωνίας, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ψύχραιμοι, διαβασμένοι και οργανωμένοι στην πληροφορία που παρέχουμε. Η έγκαιρη επικοινωνία, η σωστά δομημένη πληροφορία και οι κατάλληλες ερωτήσεις αποτελούν κριτήρια για κάθε συνεργασία, πόσο μάλλον για έναν χρηματοδότη.

Όλα τα παραπάνω δεν εγγυώνται 100% επιτυχία, αλλά είναι μια καλή αρχή και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Και φυσικά, το HIGGS είναι πάντα στη διάθεση χρηματοδοτών και ΟΚοιΠ, για να διευκολύνει τη μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία.

Κατερίνα Ματιάτου
Incubator Manager

Higgs
About Higgs