Πολυεπίπεδη συνεργασία HIGGS με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα για τη στήριξη και ενδυνάμωση της Κοινωνίας Πολιτών στην Ελλάδα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τρία προγράμματα που υλοποίησε διαδικτυακά η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση HIGGS με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, τα οποία απευθύνονταν στην Ελληνική Κοινωνία Πολιτών και είχαν στόχο την ενδυνάμωσή της μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκδηλώσεις ανταλλαγής καλών πρακτικών και μικρές χρηματοδοτήσεις.

Τα προγράμματα ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκαν το Μάρτιο του 2021.

Το πρώτο πρόγραμμα περιελάμβανε την ενδυνάμωση των ελληνικών ΟΚοιΠ εν μέσω της πανδημίας και εστίασε στα online εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οργανώσεις για να ανταπεξέλθουν τις τρέχουσες δυσκολίες. Οι θεματικές που καλύφθηκαν είναι:

  • Ψηφιακά εργαλεία διαχείρισης έργου και ομάδας
  • Εργασία εξ αποστάσεως
  • Βασικές αρχές ψηφιακού μάρκετινγκ
  • Πώς “χτίζεται” ένα ψηφιακό πλάνο μάρκετινγκ
  • Adaptive Programming

Στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε και διαδικτυακή συνάντηση με τίτλο «BestToShare» που έφερε σε επαφή οργανώσεις από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι οργανώσεις αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες από το πεδίο της δράσης τους, καθώς και καλές πρακτικές, σε μια προσπάθεια περαιτέρω γνωριμίας και σύνδεσης του Ελληνικού και του Βρετανικού οικοσυστήματος. Την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος ακολούθησε η έκδοση ενός ηλεκτρονικού οδηγού στα Ελληνικά και Αγγλικά ο οποίος συγκεντρώνει πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές από τα σεμινάρια. Ο οδηγός έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του HIGGS.

Το δεύτερο πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη της ομάδας του HIGGS να ενισχύσουν την εκπαίδευσή τους και να ενημερωθούν για τις πρόσφατες εξελίξεις στο e-Fundraising και το advocacy παρακολουθώντας σχετικές εκπαιδεύσεις από βρετανούς εισηγητές. Στη συνέχεια, αξιοποιώντας τις πολύτιμες γνώσεις που έλαβε, το HIGGS  πραγματοποίησε εκπαιδευτικά σεμινάρια εστιάζοντας σε αυτές τις δύο θεματικές:

α) στο eFundraising παρουσιάζοντας μερικούς από τους πιο σύγχρονους τρόπους εξεύρεσης χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμοι για τις ΟΚοιΠ σήμερα, και
β) στο advocacy απαντώντας στο τι είναι και γιατί ενδιαφέρει τις ΟΚοιΠ, ποια η αξία των νέων τεχνολογιών και ποιες οι  πιο σύγχρονες μέθοδοι που μπορούν να υπηρετήσουν το advocacy σήμερα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση δημόσιας πρόσκλησης με στόχο τη στήριξη οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών για την υλοποίηση μικρής κλίμακας δράσεων και προγραμμάτων με χρηματοδότηση από την πρεσβεία. Το πρώτο βραβείο ύψους €2.775 έλαβε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου και το δεύτερο ύψους €1.775 η οργάνωση The Bee Camp. Οι νικητές ανακοινώθηκαν σε μια online διαδραστική εκδήλωση κατά την οποία οι finalists είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να παρουσιάσουν τα έργα τους ενω τα αποτελέσματα προέκυψαν κατά 20% από τους συμμετέχοντες και 80% από την επιτροπή αξιολόγησης.

Το τρίτο πρόγραμμα είχε στόχο την προώθηση της πράσινης κοινωνικής επιχειρηματικότητας και του εθελοντισμού μέσα από μια διαδικτυακή εκδήλωση που περιελάμβανε:

  • Στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή ειδικών σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα για τις καίριες πτυχές του τομέα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών της κοινωνικής οικονομίας, που μπορούν να ενδυναμώσουν τον εθελοντισμό και να τονώσουν την απασχολησιμότητα των νέων, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Παρουσίαση 3 + 3 καλών πρακτικών κοινωνικής επιχειρηματικότητας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.
  • Παρουσίαση ιδεών των συμμετεχόντων σε Κριτική Επιτροπή από ειδικούς από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα και βράβευση των τριών καλύτερων. Το πρώτο βραβείο αξίας 2.500€ το έλαβε η ομάδα Feel the cup, το δεύτερο και τρίτο αξίας 1.500€ έκαστο οι ομάδες Απάνω Μεριά και η Μάρκα του Καταναλωτή. Οι ομάδες θα υλοποιήοσυν τις ιδέες καθώς και θα λάβουν δωρεάν καθοδήγηση (coaching) για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό Green Ideas Greece 2021, και δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε εθελοντική βάση σε ΟΚοιΠ/φορέα κοινωνική επιχειρηματικότητας για ένα μήνα,αποκτώντας χρήσιμη προϋπηρεσία και ευκαιρίες δικτύωσης!

Τα δύο τελευταία προγράμματα εντάχθηκαν στο ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων της Βρετανικής Πρεσβείας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Συνιδρυτής του HIGGS, κος Σωτήριος Πετρόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με την Πρεσβεία της Βρετανίας στην Αθήνα, γιατί προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στις ΟΚοιΠ που τόσο τη χρειάζονται σήμερα.»

 

Higgs
About Higgs