Συνέντευξη του Athens Makerspace – 1ος Κύκλος Incubator

1) Λίγα λόγια για τους σκοπούς, το έργο και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του οργανισμού.

Το Athens Makerspace είναι ένας χώρος στον οποίο µε την βοήθεια σύγχρονων και παραδοσιακών τεχνολογιών τα μέλη του έχουν την δυνατότητα να μάθουν, να μοιραστούν και να καινοτομήσουν στην κατασκευή αντικειμένων. Μέσα από τις δραστηριότητες, μπορεί κανείς να οραματιστεί πρωτοποριακές λύσεις και προϊόντα τόσο στην προσωπική του ζωή όσο και στον επιχειρηματικό κόσµο, σε ένα περιβάλλον που εμπνέει ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασία. Είναι ένας χώρος που στηρίζεται από εθελοντές μηχανικούς, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες και τεχνίτες με σκοπό την διάδοση του Maker Movement και την κουλτούρα που βασίζεται στο “Do It Yourself” (Φτιάξ’το Μόνος Σου). Με έμφαση στην εκπαίδευση, το Athens Makerspace παρέχει πολλά διαδραστικά προγράμματα που αφορούν στους μικρούς του φίλους ηλικίας από 6 ετών.

2) Πόσο θεωρείτε ότι σας βοήθησε η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Incubator του HIGGS και γιατί;

Το Incubator πρόγραμμα του HIGGS ήταν και είναι για τον οργανισμό μας μεγάλο στήριγμα. Η καθοδήγηση των εισηγητών εντός των ποικίλων σεμιναρίων, καθώς και οι μέντορες που παρέχουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους, βοήθησαν πολύ στην λήψη αποφάσεων.

3) Μπορείτε να αναφέρετε τους τομείς στους οποίους βελτιωθήκατε καθώς και παραδείγματα;

Στον τομέα των νομικών δεχτήκαμε σημαντικές συμβουλές, όπως θέματα περί κανονισμών λειτουργίας του χώρου και συμβάσεων. Λογιστικά, πάρθηκαν πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τις μη-κερδοσκοπικές και οικονομικές δραστηριότητες. Επίσης, μεγάλο ρόλο έπαιξε η καθοδήγηση στην διαχείριση του διοικητικού συμβουλίου και των εξωτερικών συνεργασιών.

4) Γιατί θα συμβουλεύατε άλλες οργανώσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Incubator;

Το HIGGS είναι μια πολύ στοχευμένη θερμοκοιτίδα για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που μπορεί και κατευθύνει νέους αλλά και πιο ώριμους οργανισμούς σε νέα επίπεδα σε όλους τους τομείς. Από marketing μέχρι fundraising και ορθή διαχείριση εθελοντών, τα εκπαιδευτικά προγράμματα επεκτείνονται με νέα σεμινάρια, ανάλογα με την εκάστοτε ζήτηση. Ένα από τα πιο σημαντικά όμως είναι η οργανική αλλά και η οργανωμένη δικτύωση που προκαλείται τόσο μεταξύ οργανισμών ‘συμμαθητών’, όσο και οργανισμών ‘μεντόρων’.

5) Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας; Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις επόμενες δράσεις σας;

Αυτή τη στιγμή οργανώνουμε για δεύτερη φορά εκπαιδευτικά hands-on σεμινάρια για το πρόγραμμα “Ανοιχτά Σχολεία” του Δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό χρηματοδότη το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με οργανισμούς που στηρίζουν πρόσφυγες με σκοπό να αποκτήσουν τα εφόδια που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Higgs
About Higgs