Συνέντευξη του The Tipping Point – 1ος Κύκλος Incubator

1) Λίγα λόγια για τους σκοπούς, το έργο και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του οργανισμού.

Το The Tipping Point (TTP) βοηθάει μαθητές και φοιτητές που βρίσκονται ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας να συναντήσουν μέσω live video ανθρώπους-πρότυπα (μέντορες) από όλο τον κόσμο που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, μέσα από την άνεση της τάξης τους. Στόχος της δράσης αυτής είναι να συμβάλει στη λήψη πιο συνειδητοποιημένων αποφάσεων των νέων σε ότι αφορά την επαγγελματική ή ακαδημαϊκή τους πορεία και να τους επιτρέψει να ανοιχτούν σε νέους ορίζοντες πέρα από τα στερεότυπα του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Στο TTP εκατοντάδες μαθητές έχουν τη δυνατότητα καθημερινά να μιλάνε με πάνω από 300 μέντορες σε 40 χώρες ενώ μέχρι τώρα, το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί πιλοτικά σε 15 σχολεία. Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, στόχος μας είναι 150 σχολεία σε χωριά και αποσυνδεδεμένα νησιά καθώς και 10.000 πιο συνειδητοποιημένοι νέοι.

2) Πόσο θεωρείτε ότι σας βοήθησε η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Incubator του HIGGS και γιατί;

Στο HIGGS βρισκόμαστε από την πρώτη μέρα της ζωής του TTP και στη μέχρι τώρα πορεία του έχει δίπλα του την ομάδα του HIGGS, τις γνώσεις, το networking αλλά και τα εργαλεία που προσφέρει. H συμμετοχή του Tipping Point στο πρόγραμμα του Incubator ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη διεύρυνση του έργου του, καθώς μας δίνετε η δυνατότητα να “μεγαλώνουμε” μέσα σε ένα περιβάλλον που μας εφοδιάζει διαρκώς σε όλα τα επίπεδα.

3) Μπορείτε να αναφέρετε τους τομείς στους οποίους βελτιωθήκατε καθώς και παραδείγματα;

Θεωρούμε πως σε όλους τους τομείς έχουμε ωφεληθεί από τη συμμετοχή μας στο HIGGS. Τον τομέα που θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε περισσότερο στη δική μας περίπτωση είναι η συγγραφή προτάσεων χρηματοδότησης στον οποίο και συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε και να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας διαρκώς.

4) Γιατί θα συμβουλεύατε άλλες οργανώσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Incubator;

Πιστεύουμε πως το HIGGS αποτελεί μια μοναδική και καινοτόμα πρωτοβουλία στο χώρο των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών για τα Ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για μια “θερμοκοιτίδα” με όλη τη σημασία της λέξης, καθώς καλλιεργεί και αναπτύσσει μια υγιής κουλτούρα ενώ παράλληλα ενδυναμώνει και υποστηρίζει οργανισμούς και ομάδες ανθρώπων που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία ουσιαστικό έργο. Όλα αυτά και κυρίως οι άνθρωποι του HIGGS συνιστούν τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους ήδη συμβουλεύουμε άλλες οργανώσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Incubator. Για εμάς το HIGGS λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για οποιαδήποτε ιδέα ή όραμα.

5) Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας; Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις επόμενες δράσεις σας;

Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε σχολεία της Κρήτης και όχι μόνο, όπου καθημερινά πραγματοποιούνται μικρές “επαναστάσεις” στη βιωματική εμπειρία των μαθητών. Τα επόμενα βήματα είναι η υλοποίηση του προγράμματος με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους σε σχολεία των Περιφερειών Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας, με τις οποίες έχουμε συνάψει συνεργασία, και φυσικά η επέκτασή του σε περισσότερα σχολεία ανά την Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές, με μεγάλη ανεργία, brain drain προς το εξωτερικό ή τα μεγάλα αστικά κέντρα και εκεί όπου οι μαθητές και οι νέοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νέες ιδέες και μεγαλύτερη ανάγκη για “ανοίγματα”.

Higgs
About Higgs