Συνέντευξη: Διαβάζω για τους Άλλους – 1ος Κύκλος Accelerator

1. Λίγα λόγια για τους σκοπούς και το έργο της οργάνωσης

Όραμα του Διαβάζω για τους Άλλους είναι να μπορεί ο καθένας να διαβάσει «Το Σπίτι του Ύπνου», «Το Εκρεμμές του Φουκώ» και όποιο βιβλίο επιθυμεί.

Το Διαβάζω για τους Άλλους ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και στη μάθηση για όλους, βλέποντες και μη.

Για να το κάνουμε αυτό έχουμε αναπτύξει δύο πυλώνες δράσης:
Α. Ηχογραφούμε βιβλία για τους τυφλούς συμπολίτες μας και φοιτητές.
Β. Κρατάμε συντροφιά με ζωντανές θεραπευτικές αναγνώσεις σε άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους σε γηροκομεία, παιδάκια σε ορφανοτροφεία, αναλφάβητους φυλακισμένους, καρκινοπαθείς σε νοσοκομεία.

2. Λίγα λόγια για τα προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν

Το Διαβάζω για τους Άλλους έχει επιλεγεί από την Unesco και τον Δήμο Αθηναίων να συμμετάσχει για έναν ολόκληρο χρόνο – από τον Απρίλιο του 2018 έως το Απρίλιο του 2019 – στις δράσεις του Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Στο πλαίσιο αυτό θα (α) εθελοντές μας θα διαβάζουν κάθε εβδομάδα σε 20 διαφορετικά ιδρύματα φιλοξενίας ηλικιωμένων στην Αθήνα, (β) θα εκπαιδεύουμε κάθε μήνα παιδιά από ένα διαφορετικό σχολείο προκειμένου να αφηγηθούν λαϊκά παραμύθια σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και επίσης (γ) θα διαβάζουμε ζωντανά αποσπάσματα αμερικανικής λογοτεχνίας στο Μετρό της Αθήνας.

Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού μόλις ολοκληρώθηκε και η εκδήλωση που έλαβε χώρα για μια ολόκληρη εβδομάδα (3-7 Οκτωβρίου) στο Ζάππειο Μέγαρο, κατά την οποία εθελοντές αναγνώστες του Διαβάζω για τους Άλλους είχαν την ευκαιρία να ηχογραφήσουν αποσπάσματα αμερικανικής λογοτεχνίας και να γίνουν πρεσβευτές του οράματος του Διαβάζω για τους Άλλους, όσον αφορά την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και γνώση από όλους!

3. Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε μια οργάνωση όσον αφορά στη συγγραφή μιας επιτυχημένης πρότασης προς χρηματοδότηση;

Το πιο σημαντικό από όλα είναι η πρόταση να αντικατοπτρίζει το όραμα και το πάθος του Οργανισμού και να αφορά δράσεις που αποτελούν βασικά κομμάτια ύπαρξης και ανάπτυξης της κάθε ΟΚοιΠ.

Επιπρόσθετα, το Διαβάζω για τους Άλλους πρεσβεύει την αξία της συνεργασίας και οπότε δεν θα μπορούσε στο πλαίσιο αυτό να μην υποστηρίζει και τη συνεργασία οργανισμών και ιδρυμάτων στο πλαίσιο συγχρηματοδότησης έργων και project.

4. Πόσο θεωρείτε ότι σας βοήθησε η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Accelerator του HIGGS και γιατί;

Το Διαβάζω για τους Άλλους δεν θα σταματήσει να το λέει. Υπάρχει η προ HIGGS και η μετά HIGGS εποχή για τις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις στην Ελλάδα.

Νιώθουμε απέραντη ευγνωμοσύνη, όχι μόνο για τις γνώσεις που πήραμε ή και για την δικτύωσή μας με άλλες οργανώσεις, ιδρύματα ή πιθανούς χορηγούς αλλά κυρίως για την βεβαιότητα πλέον που μπορούμε να έχουμε ότι ό,τι κάνουμε το κάνουμε σωστά, είτε αυτό αφορά μια πρόταση, είτε αφορά μια συνεργασία, είτε αφορά μια δράση, είτε αφορά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων μας, των επωφελούμενών μας κτλ.

5. Γιατί θα συμβουλεύατε κι άλλες οργανώσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Accelerator;

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δικτυωθούν με άλλες οργανώσεις και να μάθουν συμπυκνωμένα αλλά με ουσιαστικό τρόπο όλα όσα θα χρειαστούν για την πορεία τους.

6. Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Μελλοντικά σχέδια: είναι πολλά! Συνεργασίες με άλλες οργανώσεις, υποβολή προτάσεων σε επίπεδο ευρωπαϊκό, ανάπτυξη των δράσεών μας και σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Αλλά το πιο άμεσο και πιο σημαντικό είναι η ολοκλήρωση της Crowdfunding καμπάνιας μας με τίτλο: «Περί Τυφλότητος: Δώσε φωνή στα βιβλία τους» η οποία θα δημιουργήσει το πρώτο ιδιόκτητο στούντιο για το Διαβάζω για τους Άλλους.

Για να ηχογραφούμε σε σταθερή ροή όλο και περισσότερα βιβλία!

Για να έχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι με αναπηρία όρασης πρόσβαση σε ακουστικά βιβλία!

Για να μπορούμε να εξυπηρετούμε και να παράγουμε τα βιβλία που οι φοιτητές που δεν βλέπουν χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους!

Μπορείτε να συμβάλλετε στο όραμα του Διαβάζω για τους Άλλους εδώ:

https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/giatousallous

Higgs
About Higgs