Συνέντευξη: Nestlé Hellas

Η Εταιρεία Nestlé Hellas, είναι Υπερήφανος Υποστηρικτής του HIGGS και της τελευταίας εκστρατείας μας “Empowering Greek Heroes: Capacity Building for 14 non-profits in Greece” και την ευχαριστούμε θερμά για τη συνεχή υποστήριξη και την εμπιστοσύνη της στο έργο μας.

Η κυρία Ελένη Στεφανίδου, Media Relations Manager στη Nestlé Hellas, μας παραχωρεί μια συνέντευξη σχετικά με την παροχή υποστήριξης της Εταιρείας σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις αλλά και τη συνεργασία της με το HIGGS.

Εκστρατεία HIGGS

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να γίνετε υποστηρικτής της νέας εκστρατείας Crowdfunding του HIGGS;

Πιστεύουμε στη δύναμη των πολλών και στο έργο των ελληνικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Επιπλέον έχουμε τη χαρά να έχουμε συνεργαστεί με την οργάνωσή σας και γνωρίζουμε τη σημαντική δουλειά που κάνετε για την εκπαίδευση και ενίσχυση αυτών των οργανώσεων, όπως έγινε και μέσω της συγκεκριμένης καμπάνιας.

Nestlé στην Κοινωνία

1) Πείτε μας λίγα λόγια για τον σκοπό της εταιρείας που είναι η ενίσχυση της ποιότητας ζωής και η συνεισφορά σε ένα πιο υγιές μέλλον. Ποιες είναι οι πρωταρχικές φιλοδοξίες σας ώστε να επιτύχετε τις δεσμεύσεις σας και να υποστηρίξετε την επίτευξη των Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών;

Ακολουθώντας τον σκοπό της εταιρείας μας, που είναι να ενισχύουμε την ποιότητα ζωής και να συνεισφέρουμε σε ένα πιο υγιές μέλλον, έχουμε καθορίσει τρεις πρωταρχικούς στόχους που καθοδηγούν τον τρόπο που εργαζόμαστε: να βοηθήσουμε τα παιδιά να ζήσουν με περισσότερη υγεία μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης γύρω από τη σωστή διατροφή, να ενισχύσουμε τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και να προστατεύσουμε τον πλανήτη προστατεύοντας τα φυσικά αποθέματα για τις επόμενες γενιές.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση των φυσικών πόρων του πλανήτη αποτελεί βασικό πυλώνα δράσης για τη Nestlé και ουσιαστικό μέρος της λειτουργίας μας που εκφράζεται με σημαντικές δεσμεύσεις και δράσεις. Με όραμα την οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς απορρίμματα, η Nestlé έχει δεσμευθεί για πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες την επένδυση 2 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων στις συσκευασίες, ενώ για τον ίδιο λόγο έχει δημιουργήσει και το Nestlé Institute of Packaging Science, το πρώτο στο είδος τους στη βιομηχανία τροφίμων. Επιπλέον, έχουμε ανακοινώσει τη δέσμευσή μας για μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, υιοθετώντας έτσι τον πλέον φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1.5 βαθμό. Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στην καρδιά της λειτουργίας και των δράσεων μας και είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει στη Nestlé Ελλάς στην εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, στη λειτουργία των εργοστασίων μας με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης, στην κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης από το σύνολο των εγκαταστάσεών μας, καθώς και στην υποστήριξη δράσεων για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης μέσω της συνεργασίας μας με την «Εναλεία» στο πρόγραμμα Mediterranean Cleanup που υλοποιεί για τον καθαρισμό των θαλάσσιων απορριμμάτων σε συνεργασία με επαγγελματίες αλιείς, τη διαλογή και την ανακύκλωσή τους.

2) Με ποιο τρόπο μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Nestlé Hellas;

Η επικοινωνία είναι ανοιχτή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να μας παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για την ταυτότητα και το έργο τους ώστε να τις γνωρίσουμε καλύτερα, να εξετάσουμε αν οι δράσεις τους εμπίπτουν και στους δικούς μας πυλώνες δράσης και αν μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασία. Επίσης, έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε στη δική σας πρωτοβουλία HIGGS Speed Dating που μας έχει δώσει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τη δουλειά πολλών και διαφορετικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

3) Με ποιους τρόπους αξιολογείτε το έργο μιας οργάνωσης και τον αντίκτυπο της απόδοσής της;

Θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό στοιχείο στην αξιολόγηση μια οργάνωσης είναι να απαντά το έργο της σε μια πραγματική ανάγκη της κοινωνίας και να διαθέτει στοιχεία πολλαπλασιαστικού οφέλους όσον αφορά τον αντίκτυπό του. Για παράδειγμα, μπορεί να πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εφαρμόζεται σε μικρή κλίμακα, ωστόσο, με την κατάλληλη υποστήριξη θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμοσθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ή να απευθυνθεί σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, βοηθώντας τις άμεσα ή έμμεσα. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο στην αξιολόγηση μας είναι η στοχοθέτηση του έργου και η παρακολούθηση και μέτρηση των αποτελεσμάτων του με την αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πλήρη εικόνα του έργου, να κάνουμε προσαρμογές ή βελτιώσεις όπου χρειάζονται σε συνεργασία με την οργάνωση και να επιβεβαιώνουμε τον αντίκτυπο του.

4) Για πόσο χρονικό διάστημα παρέχετε συνήθως υποστήριξη σε κάποια μη κερδοσκοπική οργάνωση;

Κάθε μη κερδοσκοπική οργάνωση και κάθε δράση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της απαιτήσεις ανάλογα με την κοινωνική ανάγκη στην οποία ανταποκρίνεται.

Επιδίωξη μας είναι να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και διάρκειας με όλους τους συνεργάτες μας ώστε να υπάρχει πεδίο και χρόνος για την ανάπτυξη νέων ιδεών και για την επέκταση ενεργειών και πρωτοβουλιών για τις οποίες ήδη συνεργαζόμαστε μαζί τους.

5) Ποιες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι απουσιάζουν από το οικοσύστημα των ΟΚοιΠ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα;

Πιστεύω ότι το οικοσύστημα των ΟΚοιΠ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Σε αυτό εκτιμώ ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο η δεκαετής οικονομική κρίση που «γέννησε» αλλά και ανέδειξε σημαντικές ελλείψεις και ανάγκες σε διαφορετικούς χώρους, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε και την επιθυμία για πιο έντονη συνεισφορά στην κοινωνία και το κοινό καλό. Δυστυχώς τώρα διανύουμε μια ακόμα πιο δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της σε κοινωνικό, οικονομικό ακόμα και ψυχολογικό επίπεδο. Επομένως, οι πρωτοβουλίες των ΟΚοιΠ θα είναι ακόμα πιο απαραίτητες και θα πρέπει να διακρίνονται από καλή οργάνωση, συγκεκριμένη και ουσιαστική στόχευση και  συντονισμό όσων συμμετέχουν σε αυτές.

6) Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι σημαντικότερες εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στην Ελλάδα σήμερα;

Θεωρώ πολύ σημαντική την εκπαίδευση σε τρόπους και εργαλεία για την σωστή παρακολούθηση και την έγκυρη μέτρηση των αποτελεσμάτων κάθε προγράμματος που αναπτύσσει και υλοποιεί μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία αλλά πιστεύω ότι είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τη δομή και ανάπτυξη του προγράμματος όσο και για την αναζήτηση χρηματοδότησης.

Higgs
About Higgs