Towards a More Impactful World

Στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και του θεματικού πυλώνα «The Ideas Lounge», το Σάββατο 9 Απριλίου, το HIGGS, ως content partner, διοργάνωσε πάνελ με τίτλο «Προς έναν κόσμο με μεγαλύτερο αντίκτυπο»(“Towards a More Impactful World”). Με τη συζήτηση αυτή άνοιξε η τρίτη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και σε αυτή συμμετείχαν οι κύριοι Πετρόπουλος Σωτήρης (HIGGS co-founder και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Forrest Ludwig (Head of Philanthropy στο Κέντρο Φιλανθρωπίας του King Baudouin Foundation, συντονιστής του δικτύου Transnational Giving Europe και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βελγικής Ομοσπονδίας Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων) και Beigel Guy (Social Finance Israel Vice-President και Leader του συμβουλευτικού τμήματος του οργανισμού).

Κύριος στόχος της συζήτησης ήταν η ανάλυση του ζητήματος του θετικού κοινωνικού ή και περιβαλλοντικού αντικτύπου της φιλανθρωπίας στις τοπικές κοινωνίες. Κύρια συνησταμένη αποτέλεσε το γεγονός ότι στις μέρες μας όλο και περισσότερες εταιρείες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αλλά ακόμα και το κράτος ενδιαφέρονται για τον κοινωνικό αντίκτυπο, το πώς αυτός μετριέται, το πώς μπορεί να αυξηθεί.

Ο κύριος Ludwig σημείωσε εμφατικά ότι στόχος πάντα πρέπει να είναι η βελτίωση των αποτελεσμάτων της φιλανθρωπίας και συνεπώς η μέτρηση του αντικτύπου πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο βελτιστοποίησης σχετικών εγχειρημάτων, οπτική την οποία ανέπτυξε περαιτέρω, σε πιο πρακτικό επίπεδο ο κύριος Beigel. Σε ένα από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν, τη μέτρηση του αντικτύπου του πρόγράμματος υποτροφιών του μεγαλύτερο πανεπιστημίου του Ισραήλ, παρουσιάστηκε η μεθοδολογική δυσκολία να προχωρήσει κάποιος στην ουσιαστική καταγραφή του τι άλλαξε για τους σχετικούς υποτρόφους. Ένα στοιχείο, δε, που είναι απαραίτητο σε τέτοιες αναλύσεις είναι αυτό του χρόνου, καθώς συχνά απαιτούνται αρκετά χρόνια για να γίνει εμφανές το αποτέλεσμα μιας φιλανθρωπικής πράξης.

Σε αυτό το σημείο τονίστηκε από τον Δρ. Πετρόπουλο ότι πολύ συχνά οι μετρήσεις κοινωνικού αντικτύπου τείνουν να αξιοποιούνται περισσότερο επικοινωνιακά, και ως τέτοια εργαλεία δημιουργείται πίεση για άμεσα ή και «βαρύγδουπα» αποτελέσματα. Όμως, όλοι οι συμμετέχοντες του πάνελ συμφώνησανότι κύριος στόχος των μετρήσεων θα πρέπει να είναι η διαρκής βελτίωση των διαφόρων προγραμμάτων/παρεμβάσεων, κάτι που απαιτεί την τακτική και όχι αποσπασματική μέτρηση του κοινωνικού αντικτύπου.

Κατά τον κύριο Ludwig δεν θα πρέπει όσον αφορά στις πράξεις φιλανθρωπίας να ενδιαφέρει κάποιον το πόσο ενδεχομένως έχει συνεισφέρει ποσοστιαία στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος αλλά αυτή καθαυτή η πράξη και το πνεύμα προσφοράς. Τα κύρια αποτελέσματα, δε, προκύπτουν μέσα από μια ολιστική ματιά και όχι απαραίτητα από μια και μοναδική, συγκεκριμένη μεθοδολογία.Οφείλει κανείς να καταγράψει το αν στα αλήθεια βοηθήθηκε μια οργάνωση από τη στήριξη ενός δωρητή, αν αυξήθηκε η γνώση και η αντίληψη της κοινωνίας γενικότερα προς ένα ζήτημα/πρόβλημα, ανέγινε αλλαγή στάσης, αν ξεκίνησε εξαιτίας αυτού μια κυβερνητική δράση, κτλ, στοιχεία της ουσιώδους επίδρασης μιας πράξης φιλανθρωπίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το πλαίσιο μέτρησης του κοινωνικού αντικτύπου γίνεται όλο πιο σύνθετο αλλά ταυτόχρονα και πιο υποβοηθητικό. Αναμένουν, δε, να τοποθετηθεί ακόμα πιο κεντρικά στη δημόσια σχετική συζήτηση καθώς ένα μεγάλο μέρος της, εν πολλοίς, παγκόσμιας κοινότητας θα εστιάζει και στο αντίκτυπο που η κάθε δράση δημιουργεί. Είτε πρόκειται τη λειτουργία μιας επιχείρησης (όπως B-corps, GRI, ESG, κτλ), τις επιλογές ενός επενδυτή (όπως Impact investing, Social Impact Bonds, κτλ), ενός κοινωφελούς ιδρύματς, είτε μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης και των προγραμμάτων που υλοποιεί, η καταγραφή και ανάδειξη της θετικής ωφέλειας για την κοινωνία και το περιβάλλον θα λαμβάνει όλο και περισσότερη σημασία. Για ένα τέτοιο μέλλον θα πρέπει όλοι να προετοιμαζόμαστε ώστε αυτή η μετάβαση να είναι όσο πιο γόνιμη και ωφέλιμη για τους τελικούς αποδέκτες της λειτουργίας της φιλανθρωπίας που δεν είναι άλλοι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού του κόσμου μας.

Η συζήτηση είναι διαθέσιμη ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

m.vasilakis
About m.vasilakis