Βαλκανικός Διαγωνισμός Green Ideas 2020

Σεπτέμβριος 2020: Ο Βαλκανικός διαγωνισμός πράσινων ιδεών ‘Balkan Green Ideas’, μια διοργάνωση του Balkan Green Foundation με την υποστήριξη του Rockefeller Brothers Fund, έλαβε χώρα, διαδικτυακά λόγω των τρέχουσων συνθηκών της πανδημίας, την Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ιδέες από την Αλβανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα.

 

 

Η Ελλάδα συμμετείχε με τρεις ιδεές που είχαν προκριθεί στον Ελληνικό τοπικό διαγωνισμό σε δύο κατηγορίες:

Α. Στην κατηγορία των νέων ιδεών συμμετείχαμε με το “Green School Days”, μια ιδέα της Πράσινης Κοινότητας Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη των Κοινά υπό κατοίκηση – Commons in Residency. Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση παιδιών, γονέων & εκπαιδευτικών με απώτερο στόχο να υιοθετήσουν ενεργητική στάση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα & να εξοικειωθούν με πρακτικές για την αστική ανθεκτικότητα, το περιβάλλον & την ενεργό πολιτειότητα.

Β. Στην κατηγορία των ιδεών σε αρχικό στάδιο εξέλιξης συμμετείχαμε με δύο ιδέες:

  • με το “Barn Owl Project”, της ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ, μιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στη μείωση του πληθυσμού των επιβλαβών τρωκτικών στις αγροτικές καλλιέργειες μέσω της ενίσχυσης της θήρευσης από την κουκουβάγια τυτώ
  • με το “Mediterranean Cleanup” από την ΕΝΑΛΕΙΑ, μιας πρωτοβουλίας μέσω της οποία εκπαιδεύονται, ενδυναμώνονται και παροτρύνονται αλιείς να συλλέγουν πλαστικό από τη θάλασσα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα.

Οι τελικοί νικητές του Διαγωνισμού Balkan Green Ideas ανακοινώθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου και είναι:

Κατηγορία Α – Νέες ιδέες

«Μέρες Πράσινου Σχολείου» με βραβείο $5.000

Κατηγορία Β – Εγχειρήματα σε αρχικό στάδιο εξέλιξης

«Mediterranean Cleanup: Chalkida» με βραβείο $10.000


Tο Balkan Green Ideas στοχεύει στην υποστήριξη καινοτόμων ιδεών πράσινης ή/και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ενεργοποιώντας ομάδες να εξελίξουν ιδέες που χρησιμοποιούν τοπικούς πόρους και δίκτυα. Παράλληλα, ο διαγωνισμός αποσκοπεί στο να συνδράμει στη δημιουργία βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων.

Ο Διευθυντής του HIGGS, κος Σωτήριος Πετρόπουλος,  δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη Βαλκανική διάκριση των ιδεών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, για τις πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες των συμμετεχόντων και από τις υπόλοιπες χώρες και ευχόμαστε σε όλους τους νικητές να αξιοποιήσουν τα βραβεία με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, αυξάνοντας το θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα. Χαιρόμαστε για την εξαιρετική συνεργασία με τη HumanRights360 και ευχαριστούμε θερμά το Rockefeller Brothers Fund που έδωσε την ευκαιρία σε αυτές τις καινοτόμες ιδέες από την Ελλάδα να εξελιχθούν και να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους. Ο διαγωνισμός αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα καλών πρακτικών συνεργασίας μεταξύ των  χωρών των Βαλκανίων».

Ιστοσελίδα διαγωνισμού: www.greenideasgreece.org

Σελίδα facebook διαγωνισμού: @GreenIdeasGreece – https://www.facebook.com/GreenIdeasGreece/

Higgs
About Higgs