Η εμπειρία της Ενωσης Γονέων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκηδόνος

Βαλσαμάκη-Γαλάνη Στέλλα
Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Δήμου Χαλκηδόνος

Η ενασχόληση μου μέσα από την Ένωση Γονέων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκηδόνος, μου έχει δώσει την δυνατότητα μαζί με τους συνεργάτες μου να αναπτύξουμε, να σχεδιάσουμε αλλά και να υλοποιήσουμε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα με αντίκτυπο όχι μόνο στην σχολική μας κοινότητα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδος. Η ενεργή συμμετοχή μας ως γονείς αλλά και ως κοινωνία των πολιτών έχει σημαντικά οφέλη στους ωφελούμενους και συγκεκριμένα στους μαθητές /τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς, τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα:
1. Άνοιγμα σε συνεργασίες και διεύρυνση πνεύματος
2.Γνωριμία με νέες τεχνολογίες και ψηφιακή αναβάθμιση
3.Εθελοντισμός και καλλιέργεια δεξιοτήτων
4.Σχεδιασμός και συμμετοχικότητα
5.Ενθουσιασμός και καινοτομία
6.Υπεθυνότητα και εξωστρέφεια

Συγκεκριμένη δράση σε ένα σχολείο δεν μπορώ να πω ότι έχω ξεχωρίσει γιατί όλα τα σχολεία κάνουν αξιόλογη δουλεία. Όμως αυτό που ξεχώρισε και ένα μεγάλη αίσθηση όταν σαν Ένωση Γονέων Δήμου Χαλκηδόνος σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ και το Ίδρυμα Ευγενίδη, την ΖΩΗΒΟΤ το πρώτο ελληνικό ρομπότ και επισκεφθήκαμε δημοτικά σχολεία της Β.Ελλάδος. Αυτό μπορώ να σας πώ με βεβαιότητα ότι ήταν το πιο εντυπωσιακό Project μας, που αγκαλιάστηκε από τα παιδιά ,τους εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων πανελλαδικά, έχοντας πολύ μεγάλη απήχηση. Η πρόκληση αυτή ήταν η μεγαλύτερη διότι το επίπεδο «ψηφιακής ωριμότητας» της χώρας μας υστερεί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δημιουργήσαμε το EMS /Βελτιώνω το σχολείο μου, μια καινοτόμα εφαρμογή που πρώτη φορά που υλοποιείται κάτι ανάλογο στην Ελλάδα. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει το εφαλτήριο της ψηφιακής αναβάθμισης και εξέλιξης των σχολικών κοινοτήτων προς μια σύγχρονη εποχή με νέες τεχνολογίες. Αφού, λοιπόν, αφουγκραστήκαμε και συζητήσαμε για τις αγωνίες των γονέων, δουλέψαμε επί μήνες αθόρυβα, συντεταγμένα, συγκροτημένα, αλλά και συνάμα ουσιαστικά, ώστε να υλοποιήσουμε το ψηφιακό project, για να εφαρμόσουμε καινοτόμες λύσεις αλλά και αναβαθμίσεις στις σχολικές κοινότητες όλης της χώρας. Μια εφαρμογή, μέσα από την οποία θα μπορεί πλέον ο κάθε γονέας/σύλλογος γονέων να ενημερώνει άμεσα για τυχόν προβλήματα που εντοπίζονται στις σχολικές δομές/κοινότητες είτε μέσα είτε γύρω από το κάθε σχολείο. Τιμητικό για εμάς το τηλεφώνημα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Σακελλαροπούλου, η οποία ούτως η άλλως ασχολείται και στηρίζει πάντα καινοτόμες δράσεις, αλλά και της υπουργού παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Οι εκπαιδευτικοί σήμερα έχουν αλλάξει την νοοτροπία τους. Έχουν ξεφύγει από τα στεγανά του παρελθόντος. Πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν την ψηφιακή εποχή και σε αυτό μας βρίσκουν και θα μας βρίσκουν αρωγούς .

Οι δράσεις μας έχουν ως κίνητρο, μέσα από την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία σε δραστηριότητες που αφορούν αυθεντικά προβλήματα να έχουν ενδιαφέρον για τους εμπλεκόμενους. Πιστεύουμε ότι είναι η διερεύνηση της ανάπτυξης κινήτρων στις μαθήτριες /τες και μέσα από την αξιοποίηση των ποικιλόμορφων δράσεων μπορούν να να ανοίξουν νέοι ορίζοντες, νέες προκλήσεις. Οι μαθητές /τριες μπορούν να οραματιστούν, να αισθανθούν, να ανακαλύψουν την ευρηματικότητα.

Πιστεύοντας ακράδαντα, ότι ο ψηφιακή εποχή πρέπει να ενσωματωθεί στα σχολεία με όποια μέσα μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε, ώστε να φύγουμε από τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Είναι κάτι που διψάει η σχολική κοινότητα.
Οι σχέσεις μεταξύ τυπικής εκπαίδευσης και Οργανωμένης Κοινωνίας πολιτών είναι ακόμη στα σπάραγμα Χρειάζεται μεθοδική δουλεία για να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Προσωπικά είμαι υπέρ αυτών των συμπράξεων γιατί μόνο οφέλη μπορεί να έχει η κοινωνία. Εμείς το πετύχαμε αυτό στην περιοχή μας μέσα από σοβαρή και ουσιαστική δουλεία ,μέσα από συνεργασίες που αναπτύξαμε.
Αγκαλιάστηκαν και συνεχίζουν αγκαλιάζονται οι ιδέες μας από όλους τους συνεργάτες μας -παλιούς και νέους-χτίζοντας μια νέα κοινωνία ανοιχτή στις προκλήσεις και τους ευχαριστούμε για αυτό.

Να ευχαριστήσω φυσικά και το HIGGS και όλη την ομάδα, που μας αγκάλιασε και μας καθοδηγεί σε όλα μας τα βήματα.

m.vasilakis
About m.vasilakis