MYDATA και Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

Χάρης Κληρονόμος – Συνεργάτης Λογιστής Φοροτεχνικός Α Τάξης

Συχνά οι εκπρόσωποι και οι διαχειριστές των Νομικών Προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αναρωτιούνται αν τελικά υπάρχει υποχρέωση και για τις οντότητες αυτές διαβίβασης των εσόδων τους στην πλατφόρμα MYDATAσύμφωνα με τις διατάξεις του 1138/20 μετά την 01/10/2021 όπως προβλέπεται για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Και ενώ στην αρχή διαφαινόταν ότι θα εξαιρεθούν, τελικά αυτή η εξαίρεση δεν ήρθε ποτέ και τελικά δημιούργησε πονοκέφαλο στις διοικήσεις και στα λογιστήριάτους για το πως μπορούν να ενταχθούν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις οδηγίες της φορολογικής διοίκησης, τα Νομικά Πρόσωπα Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Αθλητικά σωματεία, Πολιτιστικά σωματεία, Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες κ.ο.κ.) στην πρώτη φάση λειτουργίας της πλατφόρμας διαβιβάζουν τα δεδομένα τους συγκεντρωτικά στο τέλος του έτους μόνο μέσω των τύπων παραστατικών 17.4 «Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – Φορολογική Βάση» και 17.6 «Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εξόδων – Φορολογική Βάση» και δεν έχουν υποχρέωση για χαρακτηρισμό Ε3. Σε κάθε περίπτωση, έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν παραστατικά που εκδίδουν βάσει προδιαγραφών (σύνοψη – χαρακτηρισμός) για συναλλαγές που υπόκεινται σε Φ.Π.Α., καθόσον αποκτούν έσοδα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα οποία και χαρακτηρίζουν με 1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων. Στην περίπτωση εξόδων που λαμβάνουν από υπόχρεους Εκδότες ημεδαπής τα χαρακτηρίζουν με 2.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εξόδων.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα που προέρχονται από τη μη κερδοσκοπική τους δραστηριότητα (συνδρομές, δωρεές κ.λπ.)θα διαβιβάζονται συγκεντρωτικά με μία εγγραφή στο τέλος του έτους. Αντίστοιχα, για τα έσοδα από εμπορική δραστηριότητα θα ισχύει ότι ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:

Α) Η χρήση ταμειακής μηχανής προϋποθέτει την απευθείας διασύνδεσή της με την Α.Α.Δ.Ε.

Β)Εφόσον δεν υπάρχει μηχανογράφηση και εκδίδονται χειρόγραφα στοιχεία, θα πρέπει να διαβιβάζονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας καταχώρησης ή του λογιστικού προγράμματος του λογιστή μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα.

Γ) Εάν διατίθεται πρόγραμμα ERP (εμπορικό) η διαβίβαση θα πρέπει να γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Όταν μια επιχείρηση πραγματοποίησε κατά τον προηγούμενο χρόνο ακαθάριστα έσοδα άνω των 50.000€ και εξέδωσε τιμολόγια σε αριθμό άνω των 50, τότε υποχρεούται σε μηχανογράφηση, διαφορετικά μπορεί να συνεχίσει να εκδίδει χειρόγραφα μέχρι να δοθούν νέες οδηγίες.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν μια στοιχειώδη οργάνωση από τη μεριά των οργανώσεων προκειμένου να εναρμονιστούν με τις διατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως τα λογιστήριά τους στην περίπτωση που συνεχίζουν την έκδοση στοιχείων χειρόγραφα προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή κυρώσεων. Διαφορετικά πρέπει να καταφύγουν στη λύση της αγοράς ενός προγράμματος τιμολόγησης με το οποίο θα διασφαλιστεί η έγκαιρη διαβίβαση.

Στην αγορά διατίθεται μια ευρεία γκάμα από προγράμματα διαφόρων εταιριών με σχετικά χαμηλά κόστη ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε οργάνωσης. Βέβαια, άποψή μας είναι ότι πέρα από τις παραμέτρους του κόστους και της λειτουργικότητας θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η τεχνική υποστήριξη που θα παρέχεται με το πακέτο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι διατίθεται και από την ΑΑΔΕ δωρεάν εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης mydata/timologioπου μπορεί να προσφέρει μια καλή πρώτη λύση για τις οργανώσεις που δεν θέλουν να επιβαρυνθούν οικονομικά.

m.vasilakis
About m.vasilakis