Παγκόσμιο Συνέδριο Διεθνούς Εθελοντισμού IVCO 2021

  1. Τι σημαίνει για την ActionAid ο εθελοντισμός;

Αποστολή μας στην ActionAid είναι να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες και μαζί να επηρεάσουμε το συλλογικό αξιακό σύστημα ώστε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα Ενεργών Παγκόσμιων Πολιτών για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια και αδικία. Ο εθελοντισμός είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με την έννοια του ενεργού πολίτη καθώς για εμάς ενεργός πολίτης είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει ατομικές και συλλογικές δράσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για έναν δικαιότερο κόσμο. Ως εκ τούτου ο εθελοντισμός είναι ταυτόσημος με την αποστολή της ActionAid.

  1. Πόσο σημαντικοί είναι οι εθελοντές και οι εθελόντριες για μία οργάνωση σαν την ActionAid;

Σε μερίδα των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών αλλά και σε μέρος της κοινωνίας επικρατεί η αντίληψη ότι οι εθελοντές, που προσφέρουν αφιλοκερδώς μέρος του προσωπικού τους χρόνου για να υποστηρίξουν το έργο μιας οργάνωσης, συνεισφέρουν απλώς έμμεσα στην οικονομική βιωσιμότητα της οργάνωσης. Αυτή η αντίληψη είναι εξαιρετικά περιορισμένη καθώς οι εθελοντές και οι εθελόντριες προσθέτουν αξία σε πολλά επίπεδα όντας το αυτί της οργάνωσης προς την κοινωνία, φέρνοντας νέες ιδέες και προτάσεις, χτίζοντας την εικόνα και την αξιοπιστία της οργάνωσης. Για την ActionAid, ο ρόλος των εθελοντών είναι να γίνονται πολλαπλασιαστές των μνημάτων μας και φορείς κοινωνικής αλλαγής μέσα από την ανάληψη ακτιβιστικών δράσεων και δράσεων αλληλεγγύης. Στο πεδίο του διεθνούς εθελοντισμού για δέκα χρόνια εκατοντάδες εθελοντές, ανάδοχοι της ActionAid, έχουν συμμετάσχει σε «ταξίδια αλληλεγγύης» στις πιο φτωχές και αποκλεισμένες κοινότητες για να ζήσουν μαζί με τους ανθρώπους εκεί, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους για να ανακαλύψουν τελικά ότι οι ίδιοι πήραν πολύ περισσότερα από όσα έδωσαν.

  1. Σε τι ακριβώς συνίσταται το IVCO 2021;

Το IVCO 2021 είναι το Παγκόσμιο Συνέδριο Διεθνούς Εθελοντισμού, που διοργανώνεται φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την ActionAid Hellas σε συνεργασία με το Forum υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας και με την ευγενική υποστήριξη του HIGGS. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά 16-20 Οκτωβρίου 2021 με κύρια θεματική τον Συμπεριληπτικό Εθελοντισμό για την Παγκόσμια Ισότητα. Αυτό που κάνει το συνέδριο ακόμη πιο ξεχωριστό είναι ότι παράλληλα θα πραγματοποιηθεί η 1η Διαδικτυακή Παγκόσμια Έκθεση Εθελοντισμού, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν 3.000 εκθέτες και επισκέπτες. Εδώ απευθύνουμε πρόσκληση σε όλες τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την πενθήμερη γιορτή με δικό τους περίπτερο (e-booth), να παρακολουθήσουν μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια σε θεματικές όπως η συμπερίληψη στην εθελοντική διακυβέρνηση των οργανώσεων, ο εθελοντισμός σε ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές με έμφαση στην εμπειρία από τις πρόσφατες πυρκαγιές και ο εθελοντισμός στη νεολαία με έμφαση στην πόλη της Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί το συνέδριο. Επίσης, με το συμβολικό κόστος συμμετοχής των 30 ευρώ, κάθε οργάνωση πέρα από όλα τα παραπάνω και τη δωρεάν συμμετοχή τριών εκπροσώπων της, θα έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει επιπλέον δικά της εργαστήρια ή συζητήσεις.

Το IVCO 2021 θέλουμε να είναι ταυτόχρονα μια γιορτή εθελοντισμού, ένας χώρος για να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας και να προβάλουμε το έργο μας, αλλά και ένας χώρος για προβληματισμό.

  1. Γιατί είναι αναγκαίο για την εποχή μας να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο συνέδριο και μια Έκθεση όπως αυτή;

Μιλώντας καταρχάς για την Ελλάδα, με τη συμμετοχή  όσο γίνεται μεγαλύτερου αριθμού οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Έκθεση, αποσκοπούμε στην άρση των διαχωριστικών γραμμών και την ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών θεματικών πεδίων με συνδετικό άξονα τον εθελοντισμό. Δεν μπορούμε πια να λειτουργούμε ο καθένας στο κουτάκι του γιατί έτσι δεν θα φέρουμε τις μακροσπόθεσμες αλλαγές που επιθυμούμε στην κοινωνία και μόνο αν δικτυωθούμε, αλληλοσυμπληρωθούμε και δυναμώσουμε τη φωνή μας θα το πετύχουμε.

Ως προς το Συνέδριο, αν και ο ρόλος των εθελοντών στην «συμπεριληπτική ανάπτυξη» έχει κερδίσει χώρο τόσο στην ακαδημαϊκή έρευνα όσο και στη δημόσια συζήτηση, ο «συμπεριληπτικός εθελοντισμός» παραμένει μια σχετικά ανεξερεύνητη περιοχή. Εμείς ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση με σκοπό να μελετήσουμε καλές πρακτικές και να εμβαθύνουμε στα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την συμπερίληψη στον ίδιο τον εθελοντισμό από την πλευρά των θεσμών, της κοινωνίας, των οργανώσεων και των ίδιων των εθελοντών. Παρέχουμε πραγματικά ίσες ευκαιρίες για εθελοντισμό σε όλες και όλους ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, εθνικότητα, θρησκεία, κοινωνική θέση ή αναπηρία. Αυτή και άλλες 43 ερωτήσεις έχουν θέσει το θεωρητικό πλαίσιο πάνω στο οποίο οι ερευνητές, οι θεσμοί, οι οργανώσεις και οι εθελοντές θα κληθούν να απαντήσουν κατά την διάρκεια του συνεδρίου.

  1. Ποια ελπίζετε να είναι τα αποτελέσματα του μεγάλου αυτού συνεδρίου για τον εθελοντισμό;

Η επίτευξη συναντίληψης για θέματα που απασχολούν όχι μόνο το εθελοντικό κίνημα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία και πάνω από όλα οι προτάσεις. Οι προτάσεις από προγραμματική, οργανωσιακή, μεθοδολογική και πολιτική πλευρά στα καυτά ζητήματα που αφορούν στην άρση της αποικειοκρατικής προσέγγισης, στην ανάπτυξη και τον διεθνή εθελοντισμό, στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης, στον περιορισμό των μετακινήσεων ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας και στην κινητοποίηση των τοπικών πόρων. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται το τοπικό εθελοντικό δυναμικό στις χώρες του αναπτυσσόμενου Νότου αλλά και ο εθελοντισμός, για παράδειγμα, των μεταναστών ή των προσφύγων στις χώρες φιλοξενίας.

Για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας στην Έκθεση ή/και στο Συνέδριο κάντε κλικ εδώ!

 

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γεράσιμο Κουβαρά, Γενικό Διευθυντή ActionAid Ελλάς για την συνέντευξη και την ActionAid Ελλάς για την συνεργασία.

Higgs
About Higgs