Πρακτική άσκηση στο HIGGS

Πριν μερικούς μήνες μου δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξω που θα ήθελα να κάνω την πρακτική μου άσκηση. Μη μπορώντας να σκεφτώ τι είναι αυτό που πραγματικά θέλω να ακολουθήσω, τα κριτήρια επιλογής μου περιστρέφονταν γύρω από το τι ήταν αυτό που θα με κάνει να νιώθω καλά με τον εαυτό μου και ταυτόχρονα θα γεμίζει δημιουργικά το χρόνο μου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να με φανταστώ σε ένα ανταγωνιστικό και ψυχρό περιβάλλον γι΄αυτό και άρχισα να αναζητώ ένα χώρο όπου θα ένιωθα άνετα και φιλικά. Επισκέφθηκα αρκετά website με σκοπό να βρω αυτό που θα μου ταίριαζε, μέχρι που βρέθηκα στην ιστοσελίδα του HIGGS. Μια ιστοσελίδα γεμάτη εικόνες και λέξεις που σου μετέδιδαν θετική ενέργεια αλλά και ελπίδα, στη σημερινή καταθλιπτική κοινωνία όπως έχει διαμορφωθεί. Γιατί όμως σε ΟΚοιΠ;

Σε μια ΟΚοιΠ σαν το HIGGS, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί έναν χώρο συνάντησης ΟΚοιΠ από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπος με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζεις ανθρώπους, οι οποίοι με επιμονή και θέληση προσπαθούν να βελτιώσουν αυτή την κατάσταση και να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω δεκάδες ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι προσφέρουν στήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα σε μια κοινωνία που φαίνεται να έχει ξεχάσει το εμείς και να την ενδιαφέρει μόνο το εγώ.  Συνειδητοποιείς πόσο δύσκολο είναι το έργο αυτών των ανθρώπων, καθώς  δεν έχουν σύμμαχό τους την πολιτεία, ενώ έχουν να διευθετήσουν πολλά  ζητήματα, όπως η γραφειοκρατία, οι πόροι αλλά και η έλλειψη εκπαίδευσης. Η διάθεση αυτών των ανθρώπων να εκπαιδευτούν και να αναζητήσουν λύση για  ένα κοινωνικό πρόβλημα, σε εμπνέει, ενώ η προσπάθεια της ομάδας του HIGGS να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους σε εξελίσσει κι εσένα, τόσο ηθικά όσο και πνευματικά.

Εργάζεσαι σε μια ΟΚοιΠ; Σε μια ΟΚοιΠ δεν αντιλαμβάνεσαι τη λέξη «δουλειά» με τον ίδιο τρόπο. Αισθάνεσαι ότι προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, έστω και λίγο. Κατά συνέπεια, δεν την αντιμετωπίζεις σαν μια δουλειά που σου προσφέρει χρήματα. Αντίθετα, σου δίνει την ευκαιρία να αισθανθείς οτι προσφέρεις.

Ολοκληρώνοντας την πρακτική μου άσκηση, συνειδητοποίησα πως σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησα γνώσεις που ίσως να μην είχα καταφέρει να αποκτήσω σε μια άλλη θέση πρακτικής ή μετά από χρόνια εργασίας σε έναν διαφορετικό χώρο. Πώς συνέβη αυτό; Όταν εργάζεσαι σε ένα μικρό οργανισμό, έχεις την ευκαιρία να ασχοληθείς με διάφορα καθήκοντα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεις πολλές δεξιότητες. Στα πλαίσια των καθηκόντων μου, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ μεταξύ άλλων με  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη σύνταξη του newsletter και την ετήσια αναφορά του οργανισμού. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός του ότι εκπαιδεύτηκα η ίδια και διεύρυνα το πεδίο των γνώσεων μου, συνειδητοποίησα πόσες ανάγκες μπορεί να έχει ένας οργανισμός προκειμένου να εξελιχθεί και να επιβιώσει, πόσο σημαντικό είναι να προβάλλει το έργο του στην κοινωνία, αλλά και πόσο μεγάλη είναι η δυσκολία της κοινωνίας να αποδεχθεί και να βοηθήσει έναν οργανισμό.

Χριστίνα Κουρμπέλη,

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης & ασκούμενη στο HIGGS

 

Higgs
About Higgs