Συνέντευξη: U.S. Embassy Athens

Ο κύριος Michael Snyder, Cultural Attaché of the U.S. Embassy στην Αθήνα,  απαντάει στις ερωτήσεις μας για την παροχή υποστήριξης σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.

1. Μπορείτε να μας αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους παρέχετε υποστήριξη σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις (εκπαιδευτική, συμβουλευτική, οικονομική); Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίες δίνετε προτεραιότητα;

Το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει τη δυνατότητα να δώσει επιχορηγήσεις σε μη-κερδοσκοπικούς φορείς για την διοργάνωση προγραμμάτων εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και με στόχο διαφορετικά κοινά. Οι τομείς που εστιάζουμε μπορεί να αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο. Ωστόσο πάντα αφορούν σε προγράμματα στα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από τους ελληνικούς φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε και εναρμονίζονται γενικότερα με τις ανάγκες που παρατηρούνται στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψιν τις προεκτάσεις τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της πιο πρόσφατης προσφυγικής κρίσης, πολλά από τα προγράμματά μας τα τελευταία χρόνια εστιάζουν στην παροχή δεξιοτήτων και στην ενδυνάμωση των μη-κερδοσκοπικών οργανισμών που παρέχουν βοήθεια σε ασθενείς ομάδες, στην παροχή δεξιοτήτων σε νέους ανθρώπους στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της ανεύρεσης εργασίας, στην εκπαίδευση των προσφύγων για την ομαλότερη ένταξη τους στην κοινωνία, και αλλά παρόμοια.

Κάποια από τα προγράμματα που έχουμε συν-διοργανώσει και υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν το Business Coaching Center της οργάνωσης PRAKSIS που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε νέους επιχειρηματίες που προέρχονται από οικονομικά ασθενείς ομάδες, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια προγραμματισμού για νέα κορίτσια CodeGirls  που έχουν γίνει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, το ετήσιο Συνέδριο για τα Μουσεία που διοργανώνουμε σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη για την κατάρτιση των επαγγελματιών του τομέα των πολιτιστικών οργανισμών, την σειρά σεμιναρίων για φοιτητές και νέους επιχειρηματίες που παρέχει Presentation Skills σε συνεργασία με τον οργανισμό Mindspace, και το πρόγραμμα υποτροφιών για πρόσφυγες Education UnitesFrom Camp to Campus, ανάμεσα σε άλλα.

Επίσης, στηρίζουμε αρκετά καλλιτεχνικά προγράμματα με συμμετοχή αμερικανών καλλιτεχνών, όπως το πρόσφατο πρόγραμμα American Film Showcase που έφερε δυο διακεκριμένους δημιουργούς του κινηματογράφου στην Ελλάδα, όπου συμμετείχαν σε προβολές και συζητήσεις στο πλαίσιο του Aegean Docs Festival στην Λέσβο και το Exile Room της Αθήνας.

Πέρα από την βοήθειά μας με την μερική χρηματοδότηση προγραμμάτων, βοηθούμε ελληνικούς οργανισμούς να έρθουν σε επαφή με αντίστοιχους αμερικανικούς φορείς για πιθανές συνεργασίες. Θεωρούμε ότι το έργο μας είναι η δημιουργία μιας γέφυρας ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής που προσφέρει γνώση και βοήθεια και στις δυο πλευρές.

2. Με ποιο τρόπο μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επιθυμεί να συνεργαστεί με την Πρεσβεία;

Μπορεί να έρθει σε επαφή με το Μορφωτικό Τμήμα στο τηλέφωνο 2107202300 και στο email [email protected]. Περισσότερες πληροφορίες για το είδος των προγραμμάτων που υποστηρίζουμε μπορεί κάποιος να βρει στην σελίδα της Πρεσβείας στο Facebook.

3. Δέχεστε αιτήσεις χρηματοδοτήσεων έργων; Αν ναι, ποιες πληροφορίες θα θέλατε να περιέχονται στην πρώτη επικοινωνία μαζί σας και πόσος χρόνος απαιτείται για την αξιολόγησή της σχετικής αίτησης;

Δεχόμαστε αιτήσεις χρηματοδότησης με χρονικό περιθώριο τουλάχιστον πέντε μηνών πριν από την έναρξη του προγράμματος για το οποίο γίνεται η αίτηση. Ο προγραμματισμός μας είναι ετήσιος και ξεκινά κάθε φορά στις αρχές του Φθινοπώρου. Ο ενδιαφερόμενος οργανισμός θα πρέπει να συμπληρώσει κάποιες φόρμες, οι οποίες είναι διαθέσιμες κατόπιν επικοινωνίας. Προϋπόθεση για τα προγράμματα που υποστηρίζουμε είναι ότι πρέπει να περιλαμβάνουν κάποιο αμερικανικό στοιχείο, για παράδειγμα την μετάκληση κάποιου αμερικανού ειδικού ή ομιλητή, τη συμμετοχή και συνεργασία κάποιου αμερικανικού οργανισμού κλπ.

4. Με ποιους τρόπους αξιολογείτε το έργο μιας οργάνωσης και τον αντίκτυπο της απόδοσής της;

Οι οργανισμοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε πρέπει να έχουν ξεκάθαρη νομική υπόσταση και να είναι μη-κερδοσκοπικοί. Για την αξιολόγησή τους εξετάζουμε προηγούμενα προγράμματα που έχουν οργανώσει, τους άλλους φορείς με τους οποίους συνεργάζονται και τους φορείς που τους υποστηρίζουν. Ανάμεσα στα κριτήριά μας είναι η βιωσιμότητα του οργανισμού, η σωστή οικονομική διαχείριση, η εμπειρία, και ο αριθμός επωφελούμενων.

5. Για πόσο χρονικό διάστημα παρέχετε συνήθως υποστήριξη σε κάποια μη κερδοσκοπική οργάνωση και για ποιους λόγους θα διακόπτατε τη συνεργασία σας;

Η υποστήριξή μας δίνεται σε ετήσια βάση συνήθως, και αφορά πάντα σε συγκεκριμένα προγράμματα. Δεν μπορούμε να καλύψουμε λειτουργικά και πάγια έξοδα ενός φορέα.

6. Ποιες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι απουσιάζουν από το οικοσύστημα των ΟΚοιΠ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα;

Αν και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν καλύτερα οι ελληνικοί φορείς, από την συνεργασία μας με αρκετούς μη- κερδοσκοπικούς φορείς της χώρας έχουμε δει ότι κάποιες πρωτοβουλίες που θα βοηθούσαν αφορούν στην ύπαρξη ενιαίου νομικού πλαισίου λειτουργίας των μη-κερδοσκοπικών οργανισμών και την ύπαρξη νομικού πλαισίου για τον εθελοντισμό.

7. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι σημαντικότερες εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σήμερα;

Καθώς τα τελευταία χρόνια οι μη κερδοσκοπικοί φορείς έχουν αναλάβει την παροχή βοήθειας σε όλο και περισσότερους επωφελούμενους, βλέπουμε ότι πολλοί από αυτούς έχουν επεκτείνει τη δράση τους σε νέους τομείς, σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές και έχουν πλέον περισσότερους εργαζόμενους και εθελοντές. Η ταχεία αυτή ανάπτυξη των οργανισμών, που ήταν πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση σημαντικών αναγκών του πληθυσμού, έχει φέρει ωστόσο και νέες εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως την κατάρτιση στους τομείς της οικονομικής διαχείρισης, της ανεύρεσης πόρων, της διαχείρισης εθελοντών, της χρήσης των νέων ψηφιακών μέσων κ.α.

8. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα TechCamp Workshops που πραγματοποιεί η Αμερικάνικη Πρεσβεία αλλά και για το TechCamp Workshop που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 22 και 23 Ιανουαρίου σε συνεργασία με το HIGGS;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με το HIGGS για τη διοργάνωση του TechCamp Athens, ενός διήμερου εργαστηρίου για μη κερδοσκοπικούς φορείς από την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που στόχο έχει την παροχή δεξιοτήτων στις ψηφιακές τεχνολογίες. Το πρόγραμμα αυτό, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του State Department και έχει λάβει χώρα σε περισσότερες από 15 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες των μη κερδοσκοπικών οργανισμών να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώσουν καλύτερα τους επωφελούμενούς τους, να προωθούν το έργο τους, να προσελκύουν πόρους για την υποστήριξη των προγραμμάτων τους, να προσελκύουν συνεργασίες κι εθελοντές, και να κάνουν advocacy.

Στην Αθήνα, και με την πρωτοβουλία του HIGGS, το πρόγραμμα θα προσαρμοστεί στις ανάγκες των ελληνικών οργανισμών και θα φέρει κοντά και οργανισμούς από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σε μια προσπάθεια να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και να προκύψουν πιθανές συνεργασίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο HIGGS (Τηλ: 2114116300).

Μεταβείτε στην ιστοσελίδα του U.S. Embassy.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Michael Snyder και την Αμερικανική Πρεσβεία για αυτή τη συνέντευξη.

Higgs
About Higgs