Συνέντευξη: Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης

Το Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και πρόκειται για κοινωφελές Ίδρυμα, με μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Έδρα του Ιδρύματος είναι η Καλλιθέα Αττικής και ως εκ τούτου υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας, Πολιτισμού, Εργασίας καθώς και Ναυτιλίας. Δοικείται από πενταμελές Συμβούλιο και διέπεται από τις διατάξεις του καταστατικού του (ΦΕΚ) και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η κυρία Ιωάννα Γιαννοπούλου, Υπεύθυνη του Ιδρύματος «Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης» μας παραχώρησε μία συνέντευξη σχετικά με την παροχή υποστήριξης του Ιδρύματος σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.

1. Σε ποιούς τομείς δραστηριοποιείται εν γένει το Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης;

To Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης, διανύοντας την έβδομη χρονιά ενεργούς παρουσίας του στα κοινωνικά δρώμενα έχει να επιδείξει ένα εκτεταμένο κοινωφελές έργο, από το Πρόγραμμα ενίσχυσης Ιδρυμάτων και Οργανισμών κοινωνικής πρόνοιας με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών έως την στήριξη Δήμων και εκκλησιαστικών φορέων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εκατοντάδων παιδιών και συνανθρώπων μας.

Στηρίζει σταθερά τη Δημόσια Υγεία μέσω της ανακαίνισης νοσοκομειακών μονάδων και της αναβάθμισης τεχνολογικού εξοπλισμού των Δημόσιων Νοσοκομείων και «αγκαλιάζει» τις προσπάθειες μαθητών και καθηγητών στον τομέα της εκπαίδευσης για εκσυγχρονισμό των μεθόδων διδασκαλίας μέσω της χορήγησης υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Ιδιαίτερα περήφανοι είμαστε για την ναυαρχίδα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη χορήγηση της υποτροφίας “Antonios and Ioannis Angelicoussis Fellowship Fund” στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) που αφορά στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών MBA δύο τουλάχιστον Ελλήνων υποτρόφων κατ’ έτος.

2. Με ποιούς τρόπους παρέχετε υποστήριξη σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις;

Παρέχουμε κατά κύριο λόγο οικονομική υποστήριξη σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ερευνητικά ιδρύματα, οργανισμούς που φιλοξενούν παιδιά (φροντίζοντας κυρίως για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών). Επιπλέον χρηματοδοτούμε νέες, καινοτόμες οργανώσεις στη βάση της δημιουργικότητας και των εναλλακτικών λύσεων και ιδεών.

3. Πώς μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επιθυμεί να συνεργαστεί με το Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης;

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο 213-0076900 είτε μέσω της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης [email protected].

Αφού αποστείλλουν το αίτημά τους, συνοδευόμενο από όλα τα απαραίτητα έγγραφα (συστατική πράξη, τυχόν Πρακτικά Διοικητικού Συμβουλίου, ενημερωτικά έγγραφα – γνωστοποιήσεις) αξιολογούμε την έγγραφη αναφορά εντός 15-20 ημερών και στη συνέχεια ενημερώνουμε τον ενδιαφερόμενο φορέα για τις επόμενες κινήσεις μας.

4. Για ποιούς λόγους θα διακόπτατε μια συνεργασία/χρηματοδότηση;

Για λόγους οικονομικής αδιαφάνειας, αδικαιολόγητων καθυστερήσεων σε επίπεδο έργου και κακής ποιότητας επικοινωνίας και παροχής υπηρεσιών.

Έχει συμβεί, κατα τη διάρκεια συνεργασίας μας με φορέα να διαπιστώσουμε κάτι από τα παραπάνω και ναι μεν καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας τον ρόλο τον οποίο είχαμε αναλάβει, αναγκαστήκαμε όμως μοιραία να διακόψουμε μελλοντική σύμπραξη.

5. Από την εμπειρία σας έως τώρα, ποιές είναι οι εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στην Ελλάδα σήμερα, ώστε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά; 

Ο χώρος των ΟΚοιΠ δέχθηκε κριτική τα τελευταία χρόνια (Προσφυγικό), κανείς όμως δε μπορεί να μην αναγνωρίσει τη συνεισφορά των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στην Ελλάδα της κρίσης, καθώς και την αξιέπαινη προσπάθεια του HIGGS στην οργανωτική λειτουργία, στην ώθηση της εκπαιδευτικής καθοδήγησης και στον εκσυγχρονισμό του χώρου εν γένει. Γεγονός όμως είναι, ότι πολλές φορές εκτός από μια καλογραμμένη επιστολή πρός τον υποψήφιο δωρητή και τη διαμόρφωση εργαλείων για τη γενικότερη λειτουργία και δομή μιας ΟΚοιΠ (στοιχεία αναμφισβήτητα σημαντικά), η εξωστρέφεια, η διαφάνεια και η συνεχής επαφή μέσω της ενημέρωσης με δωρητές και πολίτες πολλαπλασιάζει τα κοινωνικά οφέλη και προωθεί τις καλές συνεργασίες που αποτελούν συστατικό κάθε επιτυχίας και ανθεκτικότητας στο χρόνο.

Higgs
About Higgs