Συνέντευξη: The Helidoni Foundation

Το The Helidoni Foundation ιδρύθηκε από τους Δημήτρη και Σάρα Γεωργακοπούλου το 2019. Πραγματοποιεί επιχορηγήσεις και επενδύσεις σε προγράμματα φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο κύριος Δημήτρης Γεωργακόπουλος, συνιδρυτής του The Helidoni Foundation μας παραχώρησε μια συνέντευξη σχετικά με την παροχή υποστήριξης του Ιδρύματος σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στην Ελλάδα.

1. Πείτε μας λίγα λόγια για το The Helidoni Foundation.

Έχοντας το ελληνικό όνομα “Χελιδόνι” -ένα πουλί που συμβολίζει την αναγέννηση, την ελπίδα και την καλή τύχη από την αρχαιότητα-, το Ίδρυμα στοχεύει στην προώθηση της ανανέωσης και της προόδου, υποστηρίζοντας φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις στην πορεία τους από την ιδεολογία έως τη βιωσιμότητα.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει η ευκαιρία να βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιτυχημένων μη κερδοσκοπικών ή συνεταιριστικών οργανισμών που προσφέρουν πραγματικό κοινωνικό όφελος μέσω της αποστολής τους, ενώ παράλληλα είναι σε θέση να γίνουν αυτοσυντηρούμενες μέσω υπηρεσιών που παρέχουν στο κοινό. Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν στη συνέχεια να εξυπηρετήσουν το κοινό, το προσωπικό και τα μέλη τους χωρίς την ανάγκη εξωτερικής χορήγησης.

Θα θέλαμε να γίνουμε ο καταλύτης της δημιουργίας αρκετών τέτοιων οργανισμών στην Ελλάδα για να δείξουμε ότι υπάρχει ένα μοντέλο -διαφορετικό από το παραδοσιακό μοντέλο μετόχων- που βρίσκει λύσεις και βελτιώνει την κοινωνία με ουσιαστικούς τρόπους.

2. Το The Helidoni Foundation υποστηρίζει οργανώσεις των οποίων η αποστολή είναι να βρίσκουν λύσεις που στοχεύουν σε απτά κοινωνικά οφέλη και να βελτιώνουν την κοινότητα με ουσιαστικούς τρόπους. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους δίνετε προτεραιότητα;

Τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Ίδρυμα είναι οι νέες τεχνολογίες και εναλλακτικές μέθοδοι στη βιώσιμη γεωργία, την υδατοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία, η βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων, οι νέες ενεργειακές τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και οι οργανώσεις με κοινωνικό αντίκτυπο. Τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι, επίσης, οργανισμοί που προωθούν την ευημερία των ανθρώπων μέσω συνειδητών επιλογών σε καθημερινές αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή, την εκπαίδευση, την άσκηση και τον ύπνο.

3. Μπορείτε να μας αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους παρέχετε υποστήριξη σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις (ΟΚοιΠ);

Είμαστε ένα μικρό Ίδρυμα και η βοήθεια που παρέχουμε έχει τη μορφή επιχορηγήσεων που μπορούν να εκτείνονται σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

4. Με ποιο τρόπο μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επιθυμεί να συνεργαστεί με το The Helidoni Foundation;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected]. Θα θέλαμε πολύ να σας ακούσουμε. Μοιραστείτε μια ιστορία, στείλτε μας μια πηγή ή μια πρόταση.

5. Δέχεστε αιτήσεις για χρηματοδότηση/ενίσχυση έργων από ΟΚοιΠ; Αν ναι, ποιες πληροφορίες χρειάζεται να σας δώσει μια οργάνωση που επιθυμεί να υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση έργου και πόσος χρόνος απαιτείται για την αξιολόγησή της;

Προς το παρόν δεν έχουμε μια επίσημη διαδικασία προτάσεων επιχορήγησης. Οι οργανισμοί μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω email, όπως αναφέρεται παραπάνω, και θα απαντήσουμε εάν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες και να γνωρίσουμε τον οργανισμό από κοντά.

6. Με ποιους τρόπους αξιολογείτε το έργο μιας οργάνωσης και τον αντίκτυπο της απόδοσής της;

Θα θέλαμε να στηρίξουμε οργανισμούς που έχουν ανάλογη δομή ή σχεδιασμό ώστε να αντλούν μεγάλο μέρος των λειτουργικών τους αναγκών μέσω των υπηρεσιών που παρέχουν στο κοινό, οι οποίες θα συνάδουν πλήρως με την αποστολή τους. Επομένως, θα εξετάσουμε τα KPIs και τα σχέδια που αποδεικνύουν αυτήν την αρχή λειτουργίας.

Μεταβείτε στην ιστοσελίδα του The Helidoni Foundation

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Γεωργακόπουλο και το The Helidoni Foundation για τη συνέντευξη.

Higgs
About Higgs