Venture Impact Awards (VIA) 2021

Πρόσφατα εγκαινιάσατε τον νέο διαγωνισμό Venture Impact Awards (VIA). Σε τι είδους οργανισμούς απευθύνονται αυτά τα βραβεία;

Πράγματι τα βραβεία VIA ξεκίνησαν πρώτη φορά πέρυσι. Είναι ένα από τα νεότερα προγράμματα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative) που υλοποιείται με την υποστήριξη των δυο μεγάλων χορηγών μας σε αυτή τη προσπάθεια – το ίδρυμα Helidoni που ίδρυσαν ο Δημήτρης και η Sarah Γεωργακόπουλος το 2019 στην Αμερική και το Charles C. Condes Trust που διαχειρίζονται και εκπροσωπούν ο Peter Zervakis και η Harriette Condes Zervakis.

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε αλλά και να επιβραβεύσουμε όλες αυτές τις ομάδες που μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν τρία πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Την οικονομική υγεία, τη δυνατότητα να μεγαλώσουν γρήγορα και τέλος την ικανότητα οι υπηρεσίες που παράγουν να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο για τη κοινωνία γενικότερα. Μας ενδιαφέρει με άλλα λόγια η επιχειρηματική αριστεία που έχει αντίκτυπο στους πολλούς και όχι μόνο στους λίγους. Αυτός είναι και ο λόγος που τα βραβεία VIA δεν κάνουν διαχωρισμό μεταξύ μη κερδοσκοπικών ή καθαρά επιχειρηματικών οργανισμών. Με την Ελληνική Πρωτοβουλία έχουμε δουλέψει πάνω από 200 προγράμματα όλα αυτά τα χρόνια και αν κάτι έχουμε μάθει είναι ότι υπάρχει άφθονο ταλέντο και στους δυο αυτούς κόσμους που αν και πρώτης φαντάζουν διαφορετικοί στην ουσία έχουν πολλά κοινά που μοιράζονται. Καλούμε λοιπόν όλους και όλες σε όποια ομάδα και αν βρίσκονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου επισκεπτόμενοι το σύνδεσμο www.ventureimpactaward.com

Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την καλλιέργεια μιας κοινωνικής/περιβαλλοντικής επιχειρηματικής τάσης παγκοσμίως και ειδικότερα στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι η περίοδος που μπορούσαμε να μιλήσουμε για προβλήματα παγκόσμια σε αντιδιαστολή με τα προβλήματα τα οποία απασχολούσαν αποκλειστικά και μόνο τη χώρα μας έχει προ πολλού περάσει. Το είδαμε δυστυχώς αυτό τον Αύγουστο με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Την ώρα που καιγόταν η Εύβοια καιγόταν για κάτι μήνες και η Καλιφόρνια. Λίγο μετά το Μάτι είχαμε τις καταστροφικές φωτιές στην Αυστραλία. Δεν υπάρχει διαχωρισμός σε τέτοιου είδος προβλήματα. Τα προβλήματα είναι τα ίδια. Είναι προβλήματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά με αιτίες και αιτιάσεις πολύ βαθιές στον ιστό της κοινωνίας μας και στο τρόπο ζωής μας. Οι λύσεις είναι κοινές το μονοπάτι όμως που ο κάθε λαός θα ακολουθήσει για να φτάσει σε αυτές θα είναι διαφορετικό. Νομίζω η αρχή έχει γίνει με το να καταλάβουμε όλοι τη κρισιμότητα των αποφάσεων που πρέπει να πάρουμε. Επίσης πιστεύω,  ειδικά η νεότερη γενιά, ότι είναι πολύ έτοιμη να είναι αυτή ο καταλύτης των αλλαγών. Οι άνθρωποί αντιδρούν, σιγά σιγά αλλά και συντεταγμένα. Βλέπουμε καθημερινά πως η παθητική διαμαρτυρία εξελίσσεται σε μια πιο ενεργή κινητοποίηση. Εκεί λοιπόν πρέπει και ο κόσμος να έχει διαμορφώσει μια σωστή κοινωνική συνείδηση αλλά και οι φορείς του οικοσυστήματος, όπως καλή ώρα το Higgs, να είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ ενδιαφέροντα για όλους μας.

Με βάση τον προηγούμενο γύρο του VIA, που ήταν ο εναρκτήριος, τι είδους πρωτοβουλίες βλέπετε να υπάρχουν στο ελληνικό τοπίο; Πού υπάρχουν θετικές εκπλήξεις;

Λάβαμε πραγματικά εξαιρετικές προτάσεις. Δωρίσαμε πέρυσι $250,000 σε 14 νικητές. Αυτό που μας άρεσε πάρα πολύ είναι μια «αποκεντροποίηση» στο ταλέντο. Από τη Κρήτη μέχρι τη Φλώρινα και το Κιλκίς λάβαμε πολλές προτάσεις από ομάδες, μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες, που πραγματικά διαπρέπουν. Μας άρεσε να βλέπουμε νέους ανθρώπους να εργάζονται στους τόπους καταγωγής τους και να καινοτομούν ή ακόμα άλλους που έφυγαν από τα μεγάλα αστικά κέντρα και προσπάθησαν να ζήσουν μια διαφορετική ζωή πιο κοντά στη φύση. Για παράδειγμα δεν ξέρω τι έχει να ζηλέψει ένα μικροζυθοποιός που εργάζεται στις Κυκλάδες από ένα στέλεχος μια εταιρίας που καθημερινά χρειάζεται 2 ώρες σε ένα αυτοκίνητο για να πάει και να έρθει στο γραφείο.

Τι θα συμβουλεύατε έναν υποψήφιο που πληροί τις προϋποθέσεις για το VIA;

Θα συμβούλευα να τολμήσουν. Να σκέπτονται πιο ελεύθερα και μακριά από τα τετριμμένα. Κάθε τι που λένε ή σε κάθε τι που εργάζονται να έχει κάτι διαφορετικό να προτάσσει. Επίσης θα έλεγα να μην τα παρατάνε. Πέρυσι ένας από τους νικητές ήταν μια ομάδα η οποία κάμποσες φορές είχε συμμετάσχει σε προγράμματα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας άλλα μέχρι πέρυσι δεν τα είχε καταφέρει. Η όποια αποτυχία να είναι η δύναμη για την επόμενη προσπάθεια. Σας περιμένουμε όλες και όλους να καταθέσετε τις προτάσεις σας. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε και για να σας ακούσουμε.

 

Παράπλευρη ερώτηση (Νικητής του περσινού VIA –Λευτέρης Αραπάκης- ΕΝΑΛΕΙΑ)

Ποιος ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο υποβάλατε την αίτησή σας στον προηγούμενο διαγωνισμό VIA;

Θέλαμε να αναπαράγουμε το όραμά μας και το έργο που επιτελούμε στην Ελλάδα σε άλλες περιοχές του κόσμου. Θέλαμε να αξιοποιήσουμε το VIA για να αυξήσουμε την ομάδα μας, να επενδύσουμε στις δραστηριότητές μας και να καταστήσουμε τις δραστηριότητές μας αυτοσυντηρούμενες, δημιουργώντας νέες πηγές εσόδων.

Ποια ήταν τα κύρια οφέλη από τη νίκη σας σε ένα από τα βραβεία;

Πρώτα απ’ όλα αποκτήσαμε μεγάλη προβολή, αλλά και αξιοπιστία από τη βράβευση, γεγονός που επιτάχυνε τις προσπάθειές μας. Επιπλέον, καταφέραμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να αυξήσουμε την ομάδα μας, ενώ παράλληλα αξιοποιήσαμε το βραβείο για να αναπαράγουμε τις δραστηριότητές μας στην Κένυα, όπου εκπαιδεύσαμε και κινητοποιήσαμε 350 ψαράδες να συλλέγουν το πλαστικό από τη θάλασσα, το οποίο στη συνέχεια ενσωματώνεται στην κυκλική οικονομία, δημιουργώντας έτσι ένα επιπλέον έσοδο στις τοπικές κοινωνίες. Στην πραγματικότητα, οι δραστηριότητές μας στην Κένυα είναι σχεδόν αυτοσυντηρούμενες αυτή τη στιγμή. Τέλος, μέσω του VIA, καταφέραμε να τριπλασιάσουμε την εμβέλειά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να συγχρηματοδοτήσουμε τις δραστηριότητές μας, γεγονός που μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε νέες υπηρεσίες και προϊόντα που απευθύνονται σε μια διεθνή αγορά.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Michael Printzos, Director of Programming και τον κ. Λευτέρη Αραπάκη περσινό νικητή του VIA για την συνέντευξη και το The Hellenic Iniative για τη συνεργασία.

Higgs
About Higgs