Μπορούμε: η τεχνολογία σύμμαχος στη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Μπορούμε: η τεχνολογία σύμμαχος στη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης,

Φέτος το Μπορούμε συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής έχοντας σώσει & προσφέρει περισσότερες από 60 εκατ. μερίδες τρόφιμα σε 650 κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός μας, όλα αυτά τα χρόνια, είναι να μειώσουμε τη σπατάλη των τροφίμων στη χώρα μας και να στηρίξουμε συνανθρώπους μας σε επισιτιστική ανασφάλεια.

Σε αυτήν τη δεκαετή πορεία πολλοί έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση των στόχων μας, όπως εταιρείες-δωρητές τροφίμων, κοινωφελείς φορείς-αποδέκτες των τροφίμων, σχεδόν 3.000 εθελοντές κάθε ηλικίας, φιλανθρωπικά ιδρύματα που έχουν στηρίξει το Μπορούμε καθώς και εταιρείες, οι οποίες μας έχουν στηρίξει με δωρεές σε είδος.

Εκτός των παραπάνω, ένας αφανής ήρωας στη διαρκή εξέλιξη του Μπορούμε και τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας μας, ο οποίος σπάνια αναφέρεται, είναι η τεχνολογία.

Στην αρχή ήταν ένα Gmail

Θεμέλιος λίθος της λειτουργίας μας από την πρώτη μέρα εκκίνησης μας είναι το κεντρικό μας Gmail (info@boroume.gr)και φυσικά όλο το περιβάλλον της Google Workspace.Το συγκεκριμένο email λειτουργεί ως εσωτερικό hub πληροφορίας και συντονισμού μεταξύ όλων των μελών της ομάδας καθώς και ως κεντρική πύλη εισερχόμενων πληροφοριών μέχρι και σήμερα παρά τον πολλαπλασιασμό των εμπλεκόμενων μελών και φυσικά του συνολικού όγκου της πληροφορίας που διαχειριζόμαστε. Ταυτόχρονα, έχουμε αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία του GoogleDrive και των GoogleDocs με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτά επιφέρουν.

Μετά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας και εξαιτίας του αυξανόμενου όγκου πληροφορίας, ήταν εμφανές ότι έπρεπε να προσθέσουμε έναν κεντρικό server για την καλύτερη διαχείριση των 10+ workstations που είχαμε πλέον. Εκτός των δωρεών που μας επέτρεψαν την αγορά Η/Υ και server, ήταν ουσιαστικής σημασίας η δωρεά των σχετικών λογισμικών από την Microsoft (SQLServer, 10 πακέτα Office). Αυτή υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος δωρεάς λογισμικούτης εταιρείαςγια τη στήριξη μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και το αξιοποιήσαμε ξανά όταν χρειάστηκε η αναβάθμιση αυτών των λογισμικών.

Κεντρική σημασία για την καθημερινή διάσωση & προσφορά τροφίμων του Μπορούμε έχει η διαχείριση του όγκου των πληροφορίων σχετικά με όλες τις επικοινωνίες μας με δωρητές και κοινωφελείς φορείς. Μετά από μερικά χρόνια λειτουργίας ήταν επίσης εμφανές ότι ένα απλό excel, όσο χρήσιμο και να ήταν, δεν ήταν επαρκές, χρειαζόμασταν ένα πιο ισχυρό εργαλείο CRM. Σε αυτό το σημείο, καθοριστικής σημασίας ήταν η συνεργασία μας με την Entersoft, η οποία προσφέρθηκε να μας δωρίσει το πρόγραμμα της, το οποίο και παραμετροποιήθηκε για το Μπορούμε.

Διαδίκτυο και social media πολλαπλασιαστές του μηνύματος «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη»

Από το 2011 που δημιουργήσαμε τη σελίδα μας στο Facebook  και με την επέκταση της παρουσίας μας στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Ιnstagram, το Linkedin, το Youtube, προσθέσαμε πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας με δυνητικούς εθελοντές, εντός και εκτός Ελλάδας, δωρητές και κοινωφελείς φορείς με στόχο την ευρύτερη διάδοση του έργου μας.

Ακόμα και πριν την επίσημη εκκίνηση του Μπορούμε με τη νομική του μορφή τον Ιανουάριο του 2012 είχαμε δημιουργήσει μέσω του wordpress τον πρώτο μας ιστότοπο (www.boroume.gr). Μετά από μερικά χρόνια προέκυψε η ευκαιρία μέσω της ευγενικής δωρεάς σε είδος της Atcom να αναβαθμίσουμε πλήρως τον ιστότοπο μας και έκτοτε συνεχίζει και τρέχει με τη δική τους πλατφόρμα. Ο ιστότοπος μας συνεχίζει μέχρι σήμερα και ενημερώνει σε ελληνικά και αγγλικά όλους τους φίλους και υποστηρικτές μας για τις δράσεις μας.

Μία ακόμα εταιρεία που μας έχει στηρίξει σε είδος προσφέροντας τα τεχνολογικά της εργαλεία είναι η Moosend, χάρη στην οποία εδώ και πολλά χρόνια είμαστε σε θέση να αποστέλλουμε εύκολα και άμεσα το μηνιαίο μας newsletter στους χιλιάδες αποδέκτες του.

Επέκταση προγραμμάτων Μπορούμε

Στα χρόνια της πανδημίας, η τεχνολογία συνέβαλε σημαντικά στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της οργάνωσης και στο συντονισμό των μελών της ομάδας, δεδομένου ότι ήταν εφικτό να συνεχίζουμε απρόσκοπτα την υλοποίηση των προγραμμάτων μας διαδικτυακά, από όποιο μέσο διαθέσιμο (κινητό, Η/Υ, tablet) και να πραγματοποιούμε συναντήσεις με τα μέλη της ομάδας, τους δωρητές, τους κοινωφελείς φορείς και άλλους συνεργάτες. Σε αυτήν την προσαρμογή χρησιμοποιούμε και εμείς διάφορες πλατφόρμες επικοινωνίας όπως το Google Meet, MSNTeams, Webex, Skypeκαι κυρίως το Zoom.

Η πανδημία συνέβαλε ώστε να μεταβούμε σε ένα υβριδικό μοντέλο όχι μόνο εργασίας, αλλά και επέκτασης των προγραμμάτων μας. Ενδεικτικό παράδειγμα το «Μπορούμε στο Σχολείο», το οποίο έχει επεκταθεί σε σχολεία εκτός Αττικής φτάνοντας ως σήμερα σε περισσότερες από 50 περιοχές από κάθε σημείο της Ελλάδας.

Συμπερασματικά, το Μπορούμε ασφαλώς οφείλει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του στη χρήση αρκετών τεχνολογικών εργαλείων. Η τεχνολογία δεν ενδυναμώνει απλά τη συνεργασία και την παραγωγικότητα, αλλά ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια ώστε η φωνή της κάθε οργάνωσης να φτάνει με απίστευτη ταχύτητα και αμεσότητα σε κάθε αποδέκτη, εντός και εκτός Ελλάδας

Για εμάς όπως και για κάθε ΜΚΟ, αυτό που έχει σημασία εντέλει είναι  η τεχνολογία να υπηρετεί τους ανθρώπους και κυρίως να αξιοποιείται για τη βελτίωση της ζωής όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών ομάδων.

Του Αλέξανδρου Θεοδωρίδη,

Συνιδρυτή & Διαχειριστή της οργάνωσης Μπορούμε

m.vasilakis
About m.vasilakis