Ανάγκη και προσφορά στα χρόνια του COVID-19

 

Εκάβη Βαλλερά – Δεσμός

Ενώ, παγκοσμίως, κρατάμε την αναπνοή μας περιμένοντας την κυκλοφορία ενός εμβολίου κατά του COVID-19, η Κοινωνία των Πολιτών εργάζεται εντατικά για να παρέχει υπεύθυνη και αξιοπρεπή φροντίδα σε ευάλωτες ομάδες.

Από τις πρώτες μέρες, η υποστήριξη προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις ΜΕΘ, υπήρξε άμεση και μεγαλειώδης. Γι’ αυτό αποφασίσαμε νωρίς να επικεντρωθούμε στο να προσφέρουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή σε φορείς που παρέχουν νοσηλευτικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Φορείς  που βρέθηκαν εκτός των άμεσων παροχών του ΕΣΥ και του Υπουργείου Υγείας, ώστε να είναι σε θέση να προστατεύσουν τον ευπαθή πληθυσμό που εξυπηρετούν από τον COVID-19.

Η ανταπόκριση του Δεσμού στον COVID-19 ήταν άμεση. Από τις πρώτες μέρες έως σήμερα έχουμε δεχθεί και διαχειριζόμαστε δωρεές που ξεπερνούν τα €600.000 σε οικονομικούς πόρους και το €1.000.000 σε είδη και υπηρεσίες, καλύπτοντας μέχρι τώρα ανάγκες σε 400+ φορείς. Ενδεικτικά αναφέρω δωρεές όπως: $100.000 των Google Community Grants US για επισιτιστική ασφάλεια, 2.000.000 μάσκες μιας χρήσης από τα Πλαστικά Θράκης με δωρεάν αποστολή  από την ACS σε 300+ φορείς, τεχνολογικό και οικιακό εξοπλισμό αξίας €45.000 από τα Public – Media Markt σε 21 φορείς παιδικής πρόνοιας, και τη δωρεάν μεταφορά ειδών σε όλη την Ελλάδα από την OMONIA TRANS.

Στη διαδρομή μας αυτή, έχουμε εξάγει κρίσιμα συμπεράσματα ως προς τις ανάγκες της ΚτΠ, μέχρι και σήμερα:

  • Άμεσες ανάγκες για υγειονομικό υλικό και προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.α. Οι ανάγκες αυτές ούτως ή άλλως δεν είχαν ποτέ προϋπολογιστεί στους φορείς, και αυξάνονται κατά καιρούς από ελλείψεις ή/και υπερκοστολογήσεις στην αγορά, με πρόσφατο παράδειγμα την υπερκοστολόγηση στα γάντια μιας χρήσης.
  • Έμμεσες ανάγκες, όπως συμπληρωματικός ιατρικός εξοπλισμός, οξύμετρα, συμπυκνωτές οξυγόνου, ηλεκτρονικά θερμόμετρα, κ.α. Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η πολύ σημαντική ανάγκη για αίμα, μιας και οι αιμοδοσίες έχουν περιοριστεί σημαντικά.
  • Αυξανόμενες ανάγκες σχετιζόμενες με την οικονομία στην εποχή του COVID-19. Μεγάλος αριθμός φορέων επαφίεται στη συστηματική υποστήριξη γειτονιάς, κοινότητας, εθελοντών, και δωρητών, που παραδοσιακά συνδράμουν. Με το lockdown, αυτοί οι πόροι εξέλειψαν, ενώ οι ανάγκες αυξήθηκαν σημαντικά σε κάποια είδη, όπως τα τρόφιμα.

Παράλληλα, η ΚτΠ, αλλά και ευρύτερα η ελληνική κοινωνία, επέδειξε θετικότατα στοιχεία και σημαντικές προοπτικές για το μέλλον του οικοσυστήματός μας. Κατά τη γνώμη μου, ξεχωρίζουν κάποια παρακάτω:

  1. Συγκινητική έκφραση αλληλεγγύης και επιθυμίας για προσφορά στην ΚτΠ. Ακόμη και επιχειρηματίες που υπέφεραν και ιδιώτες που δεν εργάζονταν, βρήκαν τρόπους για να βοηθήσουν. Μέσα στους 4 πρώτους μήνες της κρίσης, 309 εταιρικοί, θεσμικοί, και ιδιώτες δωρητές έχουν συμβάλλει στην προσπάθειά μας.
  2. Συνέργειες μεταξύ Δημοσίου Τομέα – Ιδιωτικού Τομέα – Κοινωνίας των Πολιτών: Οι συνθήκες φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει για συνεργασίες, και γι’ αυτό ο Δεσμός κατάφερε να “παντρέψει” τις ανάγκες 60 δομών κλειστής φιλοξενίας των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα με τη σημαντική δωρεά του Ασφαλιστικού Ομίλου Eurolife FFH, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  3. Η προστιθέμενη αξία ενός αξιόπιστου giving hub για την ΚτΠ, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Για το Δεσμό, έχει αποδώσει η επιμονή ετών στην καλλιέργεια εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας, και αλληλεγγύης προς φορείς, δωρητές, και το ευρύ κοινό. Πρώτο και κύριο βήμα στην προσπάθειά μας ήταν η άμεση αποστολή ερωτηματολογίου προς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα για την καταγραφή των αναγκών τους στο πλαίσιο της πανδημίας, με ποσοστό ανταπόκρισης 60%. Σε συνδυασμό με τη συνεχή επαφή της Βάσως Ντζούφρα, Υπεύθυνης Σχέσεων με Φορείς της ΚτΠ, και όλης της ομάδας του Δεσμού από το ΔΣ ως τους εθελοντές μας, άνοιξαν αμέσως ο δίαυλοι επικοινωνίας για την αξιόπιστη και τακτική τροφοδότηση αναγκών στο πλαίσιο του COVID-19. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έγιναν βασικές κατηγοριοποιήσεις και προτεραιοποιήσεις των δεδομένων, και προχωρήσαμε στο δεύτερο και εξίσου σημαντικό βήμα, που ήταν η έκκληση για συμβολή προς το ευρύ κοινό και οι στοχευμένες προτάσεις υποστήριξης προς ιδιώτες, εταιρείες και ιδρύματα. Οι φορείς εξακολουθούν να ανταποκρίνονται σε πρωτογενή έρευνα και σε κάθε επικοινωνία από το Δεσμό, και συνεχίζουν να μοιράζονται μαζί μας τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους για το μέλλον.

Συγκεντρώνουμε δεδομένα και πληροφορίες με μεγάλη ταχύτητα, που επικοινωνούνται στοχευμένα σε αυτούς που μπορούν να προσφέρουν, αναδεικνύουμε θέματα και τάσεις πέραν των προφανών, και επιτυγχάνουμε να καλύψουμε μικρές και μεγάλες ανάγκες αποτελεσματικά, φέρνοντας, κατά τη γνώμη μου, την ιδιωτική πρωτοβουλία κοντά στην ΚτΠ με ουσιαστικό τρόπο.

Στη δική μας διαδρομή διαπιστώνουμε τα πολλαπλά επίπεδα των συνεπειών της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Το υγειονομικό υλικό ως ανάγκη παραμένει και εντείνεται με την αύξηση των κρουσμάτων. Η ανάγκη για αίμα είναι επιτακτική. Η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι άστεγοι και οι πρόσφυγες πρέπει να προστατευθούν, χωρίς να ωθηθούν σε ακραίο περιθώριο. Η αυξανόμενη ανεργία στη χώρα και η μόνιμη αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα είναι βέβαιο πως θα μας απασχολήσει όλους.

Επιπλέον, η απομόνωση έχει εντείνει σημαντικά τις ανάγκες για ψυχική, ψυχοκοινωνική και ιατρική υποστήριξη κυρίως των ατόμων που ζουν σε κλειστές δομές φιλοξενίας, των μοναχικών ατόμων, των αστέγων, αλλά και των ίδιων των φροντιστών τους.

Σίγουρα η πανδημία μας έχει διδάξει ήδη πολλά. Για το Δεσμό και την ΚτΠ, ξεχωρίζουμε ως νίκη της περιόδου το αυξημένο ποσοστό των δωρητών που ανταποκρίθηκε στις προτάσεις μας, χωρίς προηγούμενη γνωριμία ή σχέση, και, κυρίως, το ποσοστό των ανθρώπων που ήρθαν κοντά μας επειδή αναζητούσαν αξιόπιστους εταίρους στην προσφορά τους: “Σας εμπιστευόμαστε να αξιοποιήσετε τη δωρεά, όπου πιστεύετε ότι χρειάζεται περισσότερο”.

Εκάβη Βαλλερά
Ιδρυτικό Μέλος, Στρατηγικός Σχεδιασμός και Fundraising
Δεσμός Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο

Higgs
About Higgs