Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ μπορεί να γίνει μεταδοτική!

 

Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για την κοινωνική προσφορά στην Ελλάδα από το 2012. Καθημερινό μας μέλημα είναι η κάθε προσφορά (σε είδος, χρήματα ή υπηρεσία) να αξιοποιείται εκεί που υπάρχει ανάγκη.  Η έννοια του εθελοντισμού διαπνέει το έργο μας και όλους τους πυλώνες δράσης του ΔΕΣΜΟΥ, όπως η Κοινωνική Πρόνοια

Οικοδόμηση ενός Καλύτερου Μέλλοντος, Υγεία, και Αντιμετώπιση και Αποκατάσταση Κρίσεων.

Στον ΔΕΣΜΟ η συνεισφορά των εθελοντών μας είναι η έμπνευση μας. Η ομάδα των εθελοντών μας απαρτίζεται από διαφορετικούς ανθρώπους, που προσφέρουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και περιστάσεις, με κοινό παρονομαστή όμως την διάθεση για προσφορά.

Μετράμε εκατοντάδες εγγεγραμμένους εθελοντές, μεταξύ των οποίων δεκάδες αφοσιωμένοι που ανταποκρίνονται με θέρμη σε κάθε περίσταση. Από το 7 μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Δεσμού που αφιερώνει πολύτιμο χρόνο καθημερινά, μαθητές και φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον, νέους ανθρώπους που αναζητούν επαγγελματική εμπειρία, επαγγελματίες που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους, συνταξιούχους που έχουν εμπειρία, ενέργεια και χρόνο για προσφορά, μέχρι και συνεργάτες από φορείς στο δίκτυό μας, με μεράκι και αγάπη για τα κοινά. Υπάρχουν εθελοντές που έρχονται, μυούνται και παραμένουν υποστηρικτές του έργου μας. Άλλοι έρχονται, και μετά από χρονικά διαλείμματα επανέρχονται με άλλη ιδιότητα, και πολλές φορές με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο. Όταν ο σπόρος του εθελοντισμού μπει μέσα μας τότε μένει ζωντανός για πάντα.

 

Από την ίδρυση του Δεσμού, κατανοήσαμε ότι η βάση για την κοινωνική προσφορά βρίσκεται στην καλλιέργεια των αξιών του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στη νέα γενιά. Έτσι γεννήθηκε το “Νοιάζομαι και Δρω”, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΔΕΣΜΟ και το Ίδρυμα Λαμπράκη. Με τη βοήθεια και την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα, θέσαμε τα θεμέλια  για να γίνει ο εθελοντισμός τρόπος ζωής στα δημόσια σχολεία της χώρας, δίνοντας τις γνώσεις, την εμπειρία και τα εργαλεία για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ενεργών και υπεύθυνων πολιτών. Μετά από πέντε χρόνια επιτυχούς υλοποίησης, το 2020 υιοθετήθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και εντάχθηκε στη θεματική ενότητα “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη”.

Οι αφορμές για να γνωρίσει κανείς την εθελοντική προσφορά για πρώτη φορά μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές: το σπίτι μας, το σχολείο μας, η παρότρυνση ενός φίλου, μια φυσική καταστροφή, η προσωπική επαφή με τη δράση κάποιας οργάνωσης κ.α.

Την περασμένη χρονιά η Πανδημία και οι αναγκαστικοί περιορισμοί φυσικής παρουσίας σε εκδηλώσεις και τα γραφεία μας, αναστάτωσαν τις τυπικές διαδικασίες προσέλκυσης και απασχόλησης εθελοντών, τόσο στον Δεσμό όσο και σε άλλους κοινωφελείς φορείς.

Αναδείχθηκαν όμως άλλοι τρόποι να προσφέρει κανείς! Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, επικοινώνησαν με τον Δεσμό πολλοί άνθρωποι που επιθυμούσαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, ανάμεσα τους και αρκετοί έφηβοι. Με πείσμα και επιμονή να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε την προσφορά αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινό καλό, ξεκίνησε η οργάνωση και ο συντονισμός εθελοντών εξ αποστάσεως. Έτσι, γεννήθηκε μια νέα δυναμική ομάδα εθελοντών οι Teens for Teens, ακόμη και το όνομα της οποίας είναι έμπνευση της έφηβης εθελόντριάς μας Ινές.

Νέοι και νέες, έως 18 χρονών, με διάθεση για εθελοντική εργασία, ατομικά ή σε ομάδες συνεργασίας, αναλαμβάνουν αποστολές για την υποστήριξη παιδιών της ηλικίας τους, που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Από το Μάιο του 2020 μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί θετικά πάνω από 12 ομάδες και συνολικά περισσότερα από 50 παιδιά έχουν δημιουργήσει πραγματικά αξιόλογα εθελοντικά έργα.

 

Ενδεικτικά έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν:

  • Καλοκαιρινή ένδυση και υγειονομικό υλικό για το Velos Youth
  • Χειμερινή ένδυση για εφήβους και νέους στο Προαναχωρησιακό Κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ) Δράμας
  • Είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για τους πλημμυροπαθείς Εύβοιας
  • €20.000 με την εκστρατεία “Paddling for Kefalonia”, την ενέργεια του 14χρονου Δημήτρη, που έκανε το γύρο της Κεφαλονιάς για να ενισχύσει την Εθελοντική Ομάδα Δασοπυροσβεστών του νησιού και το παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου της Κεφαλονιάς
  • Είδη πρώτης ανάγκης για άστεγους που υποστηρίζει η ΚΛΙΜΑΚΑ και η Emfasis Foundation
  • Βιβλία για την παιδική εφηβική βιβλιοθήκη Ποντισμένου Σερρών
  • Χρήματα μέσω της μουσικής συνεργασίας “COVID BANDAID” 17 εφήβων, που ηχογράφησαν και αφιέρωσαν το τραγούδι “Do they know it’s Christmas time at all?”. Μέσω των δωρεών αυτών αγοράστηκαν ειδικές προστατευτικές μάσκες για το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ ΓΝΑ Ευαγγελισμός.

 

Στον Δεσμό δεν αντιμετωπίζουμε τον εθελοντισμό ως μαζική δραστηριότητα. Σε όλους όσοι απευθύνονται στον οργανισμό μας προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα ειδικά ενδιαφέροντά τους, τις δεξιότητές τους, την επαγγελματική τους εμπειρία και τον χρόνο που ο καθένας επιθυμεί να διαθέσει υπεύθυνα και εποικοδομητικά. Αυτή η διαδικασία μπορεί μεν να φαίνεται χρονοβόρα, αλλά είναι αποτελεσματική στην αμοιβαία ικανοποίηση τόσο του οργανισμού όσο και του εθελοντή.

Το ίδιο ισχύει και για τον εταιρικό εθελοντισμό. Κάθε εταιρεία έχει διαφορετική εταιρική κουλτούρα και στρατηγική κατεύθυνση. Αναλόγως των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε χρόνο και δεξιότητες, αλλά και των ιδιαίτερων σημείων ενδιαφέροντος κάθε εταιρείας, προσπαθούμε πάντα να αξιοποιήσουμε τη διάθεση για εθελοντική προσφορά. Άλλες φορές, η κινητήριος δύναμη είναι η διοίκηση και τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, και άλλες φορές οι εθελοντικές δράσεις προέρχονται από πρωτοβουλίες εργαζομένων. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, μια πραγματικά επιτυχημένη εταιρική εθελοντική ενέργεια διαμορφώνεται μέσα από την καλή πρόθεση και τον ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών για το πώς μπορεί η προσφορά τους να αποκτήσει προστιθέμενη αξία.

Ο εθελοντισμός, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι πολύ σημαντικός και καλλιεργείται με την οικειοθελή συμμετοχή σε εταιρικές δράσεις αλλά και με την υποστήριξη ατομικών και ομαδικών πρωτοβουλιών των εργαζομένων. Η διαδρομή από την διοργάνωση μεμονωμένων και αποσπασματικών εθελοντικών δράσεων μέχρι την διαμόρφωση εταιρικής κουλτούρας εθελοντισμού είναι μακρά και απαιτεί τη συμμετοχή και δέσμευση όλων. Εφόσον διατρέχει την εσωτερική φιλοσοφία έχει ακόμη μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο αλλά και μεγαλύτερη αίσθηση του “ανήκειν” σε κάθε εργαζόμενο.

 

Για να έρθει κάποιος σε επαφή με τον Δεσμό και να προσφέρει εθελοντικά, μπορεί να συμπληρώσει φόρμα ενδιαφέροντος στο www.desmos.org για να προγραμματίσουμε μια διαδικτυακή συζήτηση.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ μπορεί να γίνει μεταδοτική!

www.desmos.org

Emily Kern
Γενική Διευθύντρια
Δεσμός

Higgs
About Higgs