Η αξία του Εθελοντισμού για τη Food On

Αν και είμαι εθελοντής στην Food On σχεδόν ένα χρόνο τώρα, μέχρι πολύ πρόσφατα μου “καρφώθηκε” στο μυαλό μια φράση από το “Μαρία Νεφέλη” του Οδυσσέα Ελύτη που λέει “Δίνε δωρεάν το χρόνο αν θες να σου μείνει λίγη αξιοπρέπεια”. Πόση αλήθεια κρύβεται για τον εθελοντισμό μέσα σε αυτή τη φράση…

Ο χρόνος είναι από τα σημαντικότερα αγαθά μας και αν αναλογιστούμε καθημερινά πώς τον “καταναλώνουμε” (για να μιλήσουμε με όρους αγοράς), σίγουρα θα ανακαλύψουμε στιγμές και καταστάσεις υποχρέωσης ή ακόμα και ανούσιες. Σιγά σιγά, μπορεί να χάνεις κομμάτι του εαυτού σου και αναλογιζόμενος μετά το “ξόδεμα” αυτού του χρόνου, αρχίζεις να ξεχνάς αυτήν την αίσθηση σεβασμού που πρέπει να έχεις πρώτα εσύ στον εαυτό σου και μετά οι υπόλοιποι προς εσένα. Αυτή η χαμένη αξιοπρέπεια μέσα από ώρες που ουσιαστικά δε ζεις αλλά δε μπορείς και να αποφύγεις, θα πρέπει να εξισσοροπηθούν για να είσαι και να νιώθεις ολοκληρωμένος άνθρωπος με μια εσωτερική γαλήνη που κανείς δε μπορεί να σου στερήσει. Όταν δίνουμε απλόχερα το πολυτιμότερο μας αγαθό σε σκοπούς που έχουν πραγματική αξία για τον καθένα από εμάς, το αίσθημα της προσωπικής ολοκλήρωσης είναι αναπόφευκτο. Από την οικογένεια μας, τους φίλους μας μέχρι το άλλο μας μισό και τους καθημερινούς μας συνεργάτες, ο χρόνος μας κατανέμεται σε ανθρώπους που έχουν ουσιαστική αξία για εμάς και μας γεμίζουν.

Αυτό όμως που συχνά ξεχνάμε μέσα στον μικρόκοσμό μας είναι οι άνθρωποι έξω από αυτόν, οι συνάνθρωποι μας, το κοινωνικό σύνολο που είμαστε μέρος του. Καθημερινά βλέπουμε και ακούμε για ανθρώπους λιγότερο τυχερούς από εμάς με διάφορων ειδών ανάγκες που δυστυχώς ένα κράτος ή κάποιος κοινωνικός φορέας δεν μπορεί να βοηθήσει. Όμως, κοινωνία είμαστε όλοι εμείς, αυτή η πιο μεγάλη οικογένεια που πρέπει να είμαστε δίπλα και μαζί με αυτά τα λιγότερα τυχερά μέλη της και να προσπαθούμε να βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Άλλωστε, η σημερινή μορφή και αντίληψη του κράτους στη χώρα μας στερείται της δυνατότητας και της δύναμης που έχουμε εμείς μέσα μας.

Η αξία του εθελοντισμού κρύβεται στον χρόνο που δίνει ο εθελοντής στον σκοπό που ουσιαστικά τον γεμίζει. Η αγάπη προς τα ζώα, το ενδιαφέρον προς το περιβάλλον, η προστασία των δασών, η φροντίδα προς τον συνάνθρωπο, η διαφύλαξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων… και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί με τα ενδιαφέροντα που είναι σημαντικά για τον καθένας μας, όλοι σημαντικοί και διαφορετικοί, όπως η κοινωνία μας. Αν ο καθένας από εμάς έδινε λίγο από το πολυτιμότερο του αγαθό, τον χρόνο, φανταστείτε τι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει. Το να κινήσει ένα βουνό, όπως λέει η λαϊκή ρήση, μπορεί να φαντάζει και μικρό κατόρθωμα.

Τους προσωπικούς μου ενδοιασμούς με τον χρόνο είχα κι εγώ πριν ξεκινήσω στην Food On. Με μια δουλειά που υπεραγαπώ και δαπανώ αρκετό χρόνο, οικογένεια, φίλους και άλλες καθημερινές ασχολιές που θέλουν τον χρόνο τους. Ήταν όμως αυτός ο σκοπός που με παρακίνησε και με ταρακούνησε σε προσωπικό επίπεδο. Η ανεργία, από τα μεγαλύτερα ζητήματα της χώρας μας την τελευταία δεκαετία, δεν προκαλεί μόνο οικονομικά προβλήματα. Οι ηθικές επιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού και η ανικανότητα να προσφέρεις πρώτα από όλα στην οικογένεια σου είναι σημαντικές για τον άνεργο, με την αξιοπρέπεια να μειώνεται καθημερινά.  Αυτό το όραμα της Food On με έκανε να παρακινηθώ ουσιαστικά προς την κατεύθυνση του εθελοντισμού με αυτή την οργάνωση. Σαν να βρήκα το “κάλεσμά” μου, όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται αυτό.

Ως εθελοντής της Food On, εξεπλάγην ευχάριστα με τους νέους μου συναδέλφους. Όλοι άνθρωποι με δουλειές, οικογένειες, ενδιαφέροντα που αποφάσισαν να ενωθούν κάτω από έναν κοινό σκοπό και πρώτα από όλα να δωρίσουν τον χρόνο τους. Οι συζητήσεις, η ανταλλαγή ιδεών και ο σεβασμός προς την κάθε άποψη είναι από τα δομικά στοιχεία της κάθε μας συνάντησης, φέρνοντας ο καθένας τη γνώση του και την εμπειρία του, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο. Όλοι φυσικά ενωμένοι προς το κοινό μας όραμα που μας εμφύσησε η Food On.

Αυτή η συμμετοχικότητα της οργάνωσης είναι έκδηλη και στις δράσεις της. Ιδιαίτερα στα Food On Dining που ερχόμαστε σε πολύ πιο άμεση επαφή με τους ωφελούμενούς μας μέσα σε ένα γεύμα, η κοινωνική ενσωμάτωση γίνεται πραγματικότητα κυρίως μέσα από το δικό μας πνεύμα αλληλεγγύης και συμμετοχής. Ανταλλάσσοντας ιστορίες και εμπειρίες σε μοναδικές συζητήσεις, το πνεύμα του εθελοντισμού γίνεται πράξη για τον καθένα από εμάς μέσα από μια δράση που νιώθεις και βλέπεις ότι οι ωφελούμενοι έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο εθελοντισμός μπορεί να ακούγεται κάτι απόμακρο ή ιδανικό για κάποιους. Αν κοιτάξετε όμως μέσα σας, είμαι βέβαιος ότι θα ανακαλύψετε έναν σκοπό, ένα ενδιαφέρον που για εσάς έχει πραγματική αξία και υπάρχει ανάγκη στο κοινωνικό σύνολο. Τολμήστε να δώσετε τον χρόνο σας σε αυτό που σας γεμίζει και είμαι βέβαιος ότι θα νιώσετε υπερήφανοι και θα γίνετε μέλος μιας ομάδας με κοινά ενδιαφέροντα με αληθινό σεβασμό ο ένας για τον άλλον.

Λουκάς Τζουρος
Εθελοντής
Food On

Higgs
About Higgs