Η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον βρίσκεται στο κάθε «μαζί»

Αλεξία Μαχαίρα – ΑΒ Βασιλόπουλος

Την προηγούμενη περίοδο βιώσαμε όλοι μια πρωτόγνωρη συγκυρία, που άλλαξε για πάντα την καθημερινότητά μας. Η σαρωτική πανδημία του COVID-19 έφερε νέα δεδομένα στον τρόπο που ζούμε-άλλαξε την καθημερινότητά μας, ανέτρεψε συνήθειες χρόνων και τροποποίησε τις προτεραιότητές μας.

Ωστόσο, ακόμη και στη σκιά της πανδημίας, ακούσαμε τα μηνύματα και προσπαθήσαμε να τα μετατρέψουμε σε λύσεις για τους συμπολίτες μας. Γιατί στην ΑΒ επιλέγουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία να βλέπουμε αυτή την κατάσταση ως μια ευκαιρία για διαπιστώσεις, αναδιοργάνωση και εξέλιξη. Γιατί μόνο ακούγοντας την κοινωνία στην οποία ανήκουμε και έχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο της λειτουργίας μας, μπορούμε μέσα από τις δραστηριότητές μας αλλά και τα Προγράμματα Εταιρικής μας Υπευθυνότητας να δίνουμε λύσεις στις ανάγκες τους.

Η εποχή των προκλήσεων

Προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών μας. Προσαρμοστήκαμε, λοιπόν, στις νέες απαιτήσεις των καιρών, σε συνεργασία πάντα με την Πολιτεία και τις Αρμόδιες Αρχές. Γιατί για μας, μοναδική απάντηση στην πρόκληση ήταν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ο καθένας από τη δική του πλευρά -από τις επιχειρήσεις μέχρι τους πολίτες- και με «ατομική ευθύνη», να συμβάλλουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να ξεπεράσουμε και να βγούμε πιο δυνατοί από αυτή τη δύσκολη περίοδο. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα ο ένας στον άλλον. Και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όσο χρειαστεί. Γιατί νοιαζόμαστε και θέλουμε να χτίζουμε σχέσεις ζωής, τόσο μεταξύ μας, όσο και με τους πελάτες μας. Γιατί η σταθερή τους επιλογή, μας κάνει να δίνουμε καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό για να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων.

Με οδηγό τις αρχές και την εταιρική μας φιλοσοφία, κάναμε πράξη αυτό που θεωρούμε καθήκον μιας σύγχρονης εταιρείας: σταθήκαμε στο πλευρό της Πολιτείας. Φροντίσαμε να τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και να λαμβάνουμε ακόμα περισσότερα για είναι ασφαλείς οι άνθρωποί μας και οι πελάτες μας, ενισχύοντας το έργο μας με την έμπρακτη στήριξή μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- για την περίθαλψη των ασθενών, στις Δομές των Δήμων- για τη φροντίδα των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, στην Ελληνική Αστυνομία- για συνεισφέρουμε στον καθημερινό δικό της αγώνα. Και δεν σταματήσαμε εκεί, δείξαμε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη μας στους ανθρώπους μας που από την πρώτη μέρα είναι στην πρώτη γραμμή για να μην λείψει τίποτα σε κανένα, παρέχοντάς τους επιπλέον παροχές.

Παρακολουθούσαμε στενά την αγορά και είδαμε από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο COVID-19 τη ρουτίνα των καταναλωτών να αλλάζει. Οι αλλαγές εντοπίζονται κυρίως στις διατροφικές τους συνήθειες και στον τρόπο που ψωνίζουν. Εκτός από το ότι οι ψηφιακές συναλλαγές κέρδιζαν καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και ο χρόνος παραμονής στα φυσικά καταστήματα μειώθηκε, υπήρξε στροφή στα ελληνικά προϊόντα και αυξημένη ζήτηση για αντισηπτικά και άλλο υγειονομικό υλικό. Την ίδια στιγμή, οι προτιμήσεις τους στράφηκαν σε προϊόντα και υπηρεσίες με κριτήριο την υγιεινή και την εύκολη ή/και ανέπαφη προσβασιμότητα, καθώς και σε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον.

Συνδυαστικά, οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και η ανάγκη για ευελιξία, άμεση ανταπόκριση και γρήγορη προσαρμογή που δημιούργησε η κρίση, έφεραν τον κλάδο μας αντιμέτωπο με προκλήσεις που σχετίζονται με την αποτελεσματική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αναδιαμόρφωση εσωτερικών διαδικασιών που ακολουθούνταν μέχρι τώρα. Η εφοδιαστική αλυσίδα δέχθηκε πιέσεις για να μη λείψει τίποτα από τα ράφια, ενώ πιο έντονα από ποτέ αναδύθηκε η δυναμική της ανάπτυξης των συνεργειών για την από κοινού αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας που ακόμα απειλεί την ανθρωπότητα.

Η εποχή των διαπιστώσεων

Όλοι μας αναγνωρίσαμε τη σημασία της υγείας και της διασφάλισης ενός συστήματος που θα μπορεί να στηρίξει άλλες παρόμοιες αναπάντεχες καταστάσεις. Διαπιστώσαμε την αδιαπραγμάτευτη πλέον ανάγκη να εξελίξουμε τις πρακτικές μας με έναν βιώσιμο τρόπο που διασφαλίζει την επάρκεια πόρων αλλά και σέβεται το περιβάλλον. Μάθαμε ότι η αλληλεγγύη και η ομαδική προσπάθεια, φέρνει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και λειτουργεί υπέρ ενός κοινού καλού σκοπού, αρκεί να συμβάλουμε με ευθύνη, όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά, στην επίτευξή του.

Η ανάπτυξη συνεργειών με αρμόδιους φορείς και Οργανώσεις, η ένωση των ανθρώπων κάτω από ένα κοινό στόχο για το κοινό καλό, μετουσιώνονται πλέον σε προϋπόθεση της συνέχειας. H AB χρόνια τώρα, δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με ΟΚοιΠ και Οργανώσεις πετυχαίνοντας απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα για τον Άνθρωπο, την Κοινωνία και το Περιβάλλον.

Μαζί με το Μπορούμε μάχεται πάνω από δέκα χρόνια κατά της Σπατάλης Τροφίμων και κατά της επισιτιστικής κρίσης που καλπάζει στη χώρα μας, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη παράλληλα για το Περιβάλλον, μέσα από το Πρόγραμμα Τρόφιμα Αγάπης. Μάλιστα πρόσφατα ξεκινήσαμε μαζί και την πρώτη εθνική Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, ενώνοντας κι άλλους φορείς και εταιρείες σε μια αλυσίδα καταπολέμησης του φαινομένου. Με το WWF και τον Νηρέα, την ίδια στιγμή πέτυχε η χώρα μας να αποκτήσει τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες τσιπούρας και λαυρακίου στην Ευρώπη, αλλάζοντας τα δεδομένα στην υδατοκαλλιέργεια, ενώ με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική σχολή, δημιούργησε το 2018 το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, βοηθώντας τους παραγωγούς της χώρας μας να βελτιώσουν την παραγωγή τους παρακολουθώντας τα καιρικά φαινόμενα και να εκπαιδευτούν στη νέα τεχνολογία, που αναβαθμίζει συνολικά τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας. Κι αυτά είναι μόνο λίγα από τα πολλά μαζί που η ΑΒ «χτίζει». Γιατί σε κάθε μαζί, βρίσκεται και η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον -στη συνεργασία με την πολιτεία, με τους οργανισμούς, με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες μας, με τους ανθρώπους μας και όλους τους πολίτες.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας μας, έρχονται σε άμεση επαφή με ΟΚοιΠ που οι ίδιοι επιλέγουν να συμβάλλουν στην Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ -τη μέρα θεσμό που εδώ και 10 χρόνια αποτελεί το επιστέγασμα της προσφοράς από την εταιρεία προς τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, και σε καθημερινή βάση, ΟΚοιΠ και μέλη της ΑΒητικής οικογένειας προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες γειτονιές της χώρας μας, με το πρόγραμμα Τρόφιμα Αγάπης.

Κάθε κρίση μπορεί να γίνει μια ευκαιρία ουσιαστικής αλλαγής για έναν καλύτερο κόσμο: έναν κόσμο που η φύση θα είναι σύμμαχος και εμείς από τη δική μας πλευρά με την ίδια αλληλεγγύη που δίνουμε όλοι μαζί μάχη ενάντια στην πανδημία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά για έναν πιο ποιοτικό τρόπο ζωής- για έναν κόσμο που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, με ακόμα περισσότερες προοπτικές. Γιατί μόνο έτσι θα κάνουμε ουσιαστικά τη διαφορά.

Αλεξία Μαχαίρα
Sustainable Retail & Corporate Communication Manager
ΑΒ Βασιλόπουλος

Higgs
About Higgs