Ο ρόλος της τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διεθνής εκστρατείες

Η τοπική αυτοδιοίκηση, έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ανάμεσα στα άλλα: αυτόν της έκφρασης σε πολιτικό επίπεδο, των προσδοκιών και των αποφάσεων των δημοτών τους, για ένα μέλλον με ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη. Η συνεργασία τους με την κοινωνία των πολιτών, έχει αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες προς αυτή την κατεύθυνση, που έχουν κοινωνική ευρύτητα και μεγάλο χρονικό ορίζοντα, προστατεύοντας όχι μόνο τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και το κοινό μέλλον. Είναι η έκφραση του «κοινού» που ξεφεύγει από το επίπεδο του σπιτιού ή της γειτονιάς μας, και περικλείει μεγάλες περιοχές και πληθυσμούς, επηρεάζοντας δυνάμει ακόμα πιο μακρινούς τόπους και χρόνους.

Ο «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» είναι ένας διεθνής οργανισμός του Ανθρωπιστικού Κινήματος. Κατέχει συμβουλευτικό ρόλο στο συμβούλιο ECOSOC του ΟΗΕ από το 2015, ενώ είναι διεθνής εταίρος της Διεθνούς Συμμαχίας για την Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), η οποία έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2017. Σε αυτά τα πλαίσια, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει θέσει ως στόχο να επικυρωθεί από την Ελλάδα η Συμφωνία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, η οποία υιοθετήθηκε στις 7 Ιουλίου 2017 από την ολομέλεια του Συμβουλίου του ΟΗΕ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2021 είναι σε πλήρη ισχύ.

Το Ελληνικό Γραφείο του Κόσμου Χωρίς Πολέμους και Βία, ξεκίνησε την εκστρατεία #σώσετηνπόλη το 2019 και απευθύνει έκκληση για συνεργασία σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην παγκόσμια κοινή προσπάθεια προστασίας της ανθρώπινης ζωής αλλά και κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη, που απειλείται από την πιθανότητα χρήσης των πυρηνικών όπλων από μία ή περισσότερες από τις 9 συνολικά χώρες που διαθέτουν περίπου 14.000 πυρηνικές κεφαλές. Όπως καταδεικνύουν όλες οι μελέτες, ακόμα και μια περιορισμένη σύγκρουση με πυρηνικά όπλα, θα είχε καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο στις περιοχές που θα είχαν πληγεί, αλλά και σε γειτονικές, ανεξέλεγκτα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο στους ανθρώπους όσο και στο οικοσύστημα. Ας αναλογιστούμε για λίγο, τι θα ήταν το πρώτο που θα κάναμε, στην είδηση και μόνο, ότι ένα πυρηνικό όπλο εξερράγη οπουδήποτε στον πλανήτη μας.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανταποκριθεί θετικά οι δήμοι Αγίου Ευστρατίου (2020), Τήλου (2021), Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Γαύδου, Δελφών και Ηρωικής Νήσου Κάσου (2022). Με τους παραπάνω δήμους, έχουμε ξεκινήσει μια ευρύτερη συνεργασία, σε διαφορετικά επίπεδα, προσπαθώντας να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε περισσότερο τους δημότες και κατοίκους τους, για την σημασία που έχει η ένταξη της χώρας μας στην Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων. Επίσης, το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ανταποκρινόμενο θετικά στην πρότασή μας, υιοθέτησε το ψήφισμα προς την Ελληνική Κυβέρνηση (αρ.απ.96/2022) και καλεί επίσης όλους τους δήμους της χώρας να εκδώσουν αντίστοιχα ψηφίσματα.
Οι πόλεις έχει αποδειχθεί ότι είναι πρωταθλητές στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πιο επειγόντων υπαρξιακών ζητημάτων του κόσμου. Όπως και με τα πυρηνικά όπλα, η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να επηρεάσει περισσότερο τις πόλεις. Αυτό έχει παρακινήσει για παράδειγμα τις πόλεις να αναλάβουν δράση και βλέπουμε τη δημιουργία νέων συνασπισμών πόλεων σε όλο τον κόσμο για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού σε τοπικό επίπεδο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την προσπάθεια για εναρμόνιση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Οι δημοτικές αρχές σχηματίζουν στενό και ενεργό δεσμό με τους δημότες τους και τα τοπικά κοινωνικά κινήματα. Ένας διεθνής συνασπισμός πόλεων και κοινωνίας των πολιτών μπορεί επομένως να παίξει έναν ρηξικέλευθο ρόλο, ανατρέποντας το απαράδεκτο status quo στην πολιτική για τα πυρηνικά όπλα, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την εξάλειψή τους.

Νίκος Στεργίου
Προεδρος ΔΣ
Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία

m.vasilakis
About m.vasilakis