ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ – Η μεγαλύτερη εθελοντική, παιδαγωγική κίνηση για παιδιά & νέους

 

Άλλη μια χρονιά – σχολική και Προσκοπική – ξεκινάει και βρίσκει τους γονείς να αναζητούν τις εξωσχολικές δραστηριότητες στις οποίες θα απασχοληθούν τα παιδιά τους με σκοπό να μάθουν κάτι νέο, να ψυχαγωγηθούν, να κοινωνικοποιηθούν, να αποκτήσουν δεξιότητες. Όλοι οι γονείς μοιράζονται την ίδια αγωνία: να μεγαλώσουν υγιή παιδιά που θα εξελιχθούν σε ανεξάρτητους ενηλίκους, σωματικά και ψυχικά δυνατούς, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της ζωής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς και να γίνουν σωστοί πολίτες σε μία κοινωνία που διαρκώς μεταβάλλεται.

Ο Προσκοπισμός, εδώ και 110 χρόνια αποτελεί τη μοναδική εξωσχολική δραστηριότητα που μέσω του παιχνιδιού προσφέρει γνώσεις, ευκαιρία για άθληση, επαφή με τη φύση, κοινωνικοποίηση, κίνητρα για ευαισθητοποίηση για τα κοινά, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά οικονομική, ώστε να μπορεί να ενταχθεί σε κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σε ποιους απευθύνεται;

Ο Προσκοπισμός είναι μία εθελοντική παιδαγωγική κίνηση, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις (φύλου, εθνικότητας, φυλής, πίστης οικονομικής κατάστασης).

Πώς χωρίζονται οι ηλικιακές ομάδες στον Προσκοπισμό;

Η Προσκοπική Κίνηση απασχολεί παιδιά και εφήβους από 7 μέχρι 18 ετών και νέους έως 26 ετών.Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν εντάσσονται στους εξής Κλάδους:

  • Λυκόπουλα (7 έως 11 ετών)
  • Πρόσκοποι (11 έως 15 ετών)
  • Ανιχνευτές (15 έως 18 ετών)
  • Προσκοπικό Δίκτυο (18 έως 26 ετών)

Και οι τέσσερις Κλάδοι λειτουργούν υπό την επίβλεψη και ευθύνη εκπαιδευμένων ενηλίκων εθελοντών που τους βοηθούν ν’ ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και να διαπαιδαγωγούνται στη συνεργασία και την υπευθυνότητα.

Σε τι διαφέρει ο Προσκοπισμός από άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες;

Ο Προσκοπισμός είναι πολυδιάστατος. Εκεί που οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους προσφέρουν την ανάπτυξη μίας μόνο ικανότητας, μίας γνώσης ή ψυχαγωγία, το Προσκοπικό πρόγραμμα προσφέρει δράσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων της ζωής ενός ανθρώπου. Όλες μας οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές αλλά και παράλληλα να συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, για τη μετέπειτα ζωή τους. Στους Προσκόπους, το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις. Τελικά, το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να γίνει αυτόνομο, ως άτομο αλλά και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, υποστηρικτικό, ικανό δηλαδή να δείξει ενδιαφέρον για τους άλλους, να ενεργεί μαζί τους και γι’αυτούς και να μοιράζεται τις ανησυχίες τους. Επίσης, θα μάθει να είναι υπεύθυνο, ικανό να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πράξεις του, αλλά και αφοσιωμένο, ικανό να διεκδικεί και να δρα, πάντα με σεβασμό σε αρχές και αξίες.

Προστασία μελών

Γενικότερα, η προστασία των μελών της Προσκοπικής Κίνησης από την έκθεση σε οποιονδήποτε κίνδυνο, αποτελεί προτεραιότητα και κύριο μέλημα όλων των ενήλικων στελεχών μας. Μέρος αυτής της προσπάθειας αποτελεί η Πολιτική για την Προστασία του Παιδιού αλλά και οι συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με εξιδεικευμένους φορείς και Οργανισμούς, όπως η Ένωση Μαζί για το Παιδί.

Τα οφέλη του εθελοντισμού

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, η πλειοψηφία των εθελοντών ανέφερε ότι, από τότε που ξεκίνησαν να προσφέρουν υπηρεσίες με αυτήν την ιδιότητα, έχει βελτιωθεί η ικανοποίηση που αντλούν από τη ζωή (κατά 70%) και η αυτοεκτίμησή τους (κατά 66%), ενώ έχουν μειωθεί τα συναισθήματα της μοναξιάς (κατά 42%) και του στρες (κατά 33%). Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) δήλωσαν επίσης ότι από μέσα από την εθελοντική τους εργασία έχουν αναπτύξει χρήσιμες δεξιότητες και ικανότητες, με το 59% να δηλώνει ότι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και το 54% να αισθάνεται περισσότερο ενεργοποιημένο και στην κανονική του εργασία.

Οφέλη Προσκοπισμού

Έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι που έχουν υπάρξει Πρόσκοποι έχουν καλλιεργήσει μέσω της συμμετοχής τους, χαρακτηριστικά όπως, σωματική δραστηριότητα, ενεργή συμμετοχή στα κοινά, συναισθηματική νοημοσύνη, ηγεσία, περιβαλλοντική συνείδηση, υπευθυνότητα και αξιοπιστία, ομαδικότητα, σεβασμό στη διαφορετικότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Η Προσκοπική Κίνηση, εδώ και 110 χρόνια, εκπαιδεύει, ευαισθητοποιεί και τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με νέους που λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Γι’ αυτό και οι Πρόσκοποι, ως Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, προσπαθούν, να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο!

Οι Πρόσκοποι για τις πυρόπληκτες περιοχές

Ο Πρόσκοποι, στις φετινές πυρκαγιές, όπως και κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, τίμησαν την υπόσχεση «να βοηθούν κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση». Με συγκέντρωση τροφίμων και ειδών ανάγκης από όλη την Ελλάδα, διανομή στα σημεία όπου υπήρχε ανάγκη σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία, αποστολές ενηλίκων εθελοντών στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας για την προσφορά εργασίας, συγκέντρωση σχολικού εξοπλισμού για τους μαθητές της Ηλείας, αλλά και ενέργειες που προγραμματίζονται σε βάθος χρόνου για τη συμβολή στην ενίσχυση για την αναδάσωση όπου χρειάζεται. Σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους επίσημους φορείς της και όπως έχει δηλώσει και ο Γενικός Έφορος του ΣΕΠ, κ. Παντελής Προμπονάς, οι Πρόσκοποι θα είναι παρόντες με προθυμία να στηρίξουν περαιτέρω ενέργειες και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των συμπολιτών μας και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Παντελής Προμπονάς

Γενικός Εφόρος
Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Higgs
About Higgs