Συν-δημιουργώντας την κοινωνία στην οποία επιλέγουμε να ζούμε.

Στην κοινωνία των πολιτών όταν λέμε ότι συνεργαζόμαστε, εννοούμε ότι δουλεύουμε όλοι μαζί, ότι αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό, προχωράμε μαζί, συμμετέχουμε μαζί με άλλους για να πετύχουμε έναν κοινό στόχο.

Στο Διαβάζω για τους Άλλους, μια από τις αξίες που διέπει τη λειτουργία μας είναι ακριβώς αυτό: είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, με άτομα, συλλογικότητες, εταιρείες, οργανισμούς, θεσμικές οντότητες, ιδρύματα αλλά και άλλους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς γιατί πιστεύουμε στη συλλογική δράση ως κινητήρια δύναμη για την αλλαγή.

Το Διαβάζω για τους Άλλους, οφείλει την ύπαρξη τους στους ανθρώπους που το στήριξαν εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια αλλά και στους ανθρώπους που το σύστησαν και εγγυήθηκαν γι αυτό. Μια τέτοια σύσταση, ξεκίνησε από τον κ. Τροχόπουλο και τον Οργανισμό Athens Book Capital, προς την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την18ης Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, τίτλο που με τον οποίο τίμησε η Unesco την Αθήνα από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2019.

Το Διαβάζω για τους Άλλους – με αποστολή να διασφαλίσει ισότιμες ευκαιρίες μόρφωσης μέσω της πρόσβασης στα βιβλία στους ανθρώπους που στερούνται πρόσβαση σε αυτά-συμμετείχε ενεργά στις δράσεις που προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου διαβάζοντας σε αυτούς για έναν ολόκληρο χρόνο.

Εκπαιδευμένοι εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους, κράταγαν συντροφιά διαβάζοντας σε ηλικιωμένους σε 24 διαφορετικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Κάθε εβδομάδα, την ίδια μέρα και ώρα οι ίδιοι εθελοντές διάβαζαν σε 382 περίπου ηλικιωμένους, χτίζοντας σχέσεις ουσιαστικές, ανθρώπινες, βαθιές.

Επίσης με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, 122μαθητές από 12διαφορετικά σχολεία της Αθήναςεκπαιδεύτηκαν από παραμυθάδες στα λαϊκά παραμύθια κι έπειτα τα αφηγήθηκαν σε παππούδες και γιαγιάδες, χτίζοντας με αυτούς γέφυρες επικοινωνίας καθώς μίλησαν στη γλώσσα τους και στην καρδιά τους.

Τέλος, εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους, διάβαζαν αποσπάσματα αμερικανικής λογοτεχνίας κάθε μήνα σε ένα διαφορετικό σταθμό του μετρότης Αθήνας.

Για έναν ολόκληρο χρόνο, η συνεργασία μας με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, ήταν υποδειγματική και ιδιαίτερα υποστηρικτική. Το Διαβάζω για τους Άλλους ήταν ακόμα τότε, στα πρώτα χρόνια της ζωής του και μέσα από τη συνεργασία αυτή δεν κατάφερε μονάχα να προβάλει τα βιβλία, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό αλλά και να υποστηρίξει μια από τις βασικές ομάδες στόχου του Οργανισμού, τους ανθρώπους Τρίτης Ηλικίας.

Νομίζω ότι συνεργασίες όπως αυτήν επιβεβαιώνουν τον ρόλο και τη σημαντικότητα των πρεσβειών όσον αφορά την Κοινωνία των Πολιτών: να χρηματοδοτούν τις ΜΚΟ ικανοποιώντας τόσο τις ευάλωτες ομάδες τις οποίες αυτές υποστηρίζουν αλλά και ταυτόχρονα να προβάλλεται το έργο και ο πολιτισμός της χώρας την οποία εκπροσωπούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σήμερα το Διαβάζω για τους Άλλους είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με την Γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με μια πρόταση που αφορά την κάλυψη του κόστους της ηχογράφησης ενός κλασσικού βιβλίου γερμανικής λογοτεχνίας για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Ως οργανισμός παραμένουμε ανοιχτοί σε συνεργασίες και συνέργειες και θα ήταν τιμή μας να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε την ελληνική κοινότητα τυφλών καταθέτοντας στις ακουστικές βιβλιοθήκες τους όλο και περισσότερα ομιλούντα βιβλία κλασικής ή σύγχρονης λογοτεχνίας από κάθε χώρα και με τη χρηματοδότηση κάθε πρεσβείας που φιλοξενείται στην Αθήνα.

Στο Διαβάζω για τους Άλλους συνεχίζουμε να πιστεύουμε κάθε μέρα όλο και πιο πολύ ότι μπορούμε να συν-δημιουργήσουμε την κοινωνία στην οποία επιλέγουμε να ζούμε. Στη δική μας περίπτωση με τη συνεισφορά των πρεσβειών θα μπορούσαμε να συν-δημιουργήσουμε περισσότερες δυνατότητες ίσως ευκαιριών στη μόρφωση, στην κοινωνική ένταξη, στην επαγγελματική ενσωμάτωση και οικονομική ανεξαρτησία των ατόμων που στερούνται πρόσβαση στα βιβλία.  

Σπυριδάκη Αργυρώ, Πρόεδρος & Γενική Διευθύντρια της ΑΜΚΕ Διαβάζω για τους Άλλους

m.vasilakis
About m.vasilakis