Το Κέντρο Διοτίμα και συνεργασία με τα media

Το Κέντρο Διοτίμα από το 2018 έχει επιδιώξει σθεναρά τη συνεργασία με τα media για την ενίσχυση των φωνών που επιδιώκουν έναν κόσμο έμφυλης δικαιοσύνης, χωρίς βία και διακρίσεις λόγω φύλου. Την περίοδο αυτή, πλειάδα εξειδικευμένων στελεχών μας έχει παρουσιάσει τις δράσεις του φορέα, την εμπειρία μας από το πεδίο και έχει συμβάλει σε ένα κριτικό αναστοχασμό/σχολιασμό περιστατικών έμφυλης βίας που απασχόλησαν το δημόσιο λόγο, σε πάνω 300 άρθρα/ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε πληθώρα ΜΜΕ. 

Η συστηματική αυτή σύμπραξη συνέβαλε καθοριστικά: στην ανάδειξη καίριων ζητημάτων των φεμινιστικών διεκδικήσεων στη δημόσια σφαίρα, (γυναικοκτονίες, ενδοοικογενειακή βία στην πανδημία, σεξουαλική βία/παρενόχληση και metoo, διαδικτυακή σεξουαλική βία/παρενόχληση), στην ενίσχυση των δράσεων συνηγορίας του φορέα, την ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού γύρω από τα ζητήματα έμφυλης βίας, όσο και στην πληροφόρηση των επιζωσών και των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, για τους διαθέσιμους φορείς και υπηρεσίες υποστήριξης. 

Η σταθερή αυτή συνεργασία με δημοσιογράφους και ΜΜΕ, αλλά και η ανάδειξη των κακών πρακτικών και αντιδεοντολογικών στάσεων όπου αυτές εντοπίζονταν στην κάλυψη υποθέσεων έμφυλης βίας, μας έδωσε τη δυνατότητα αλληλοτροφοδότησης και (συν-) διαμόρφωσης μιας δημοσιογραφικής προσέγγισης των έμφυλων ζητημάτων με έναν ευαισθητοποιημένο τρόπο ειδησεογραφικής κάλυψης, αποφεύγοντας τα συνήθη κλισέ που αναπαράγουν την κουλτούρα του σεξισμού («οικογενειακή τραγωδία», «έγκλημα πάθους»), τα έμφυλα στερεότυπα και «μύθους» για την κακοποίηση, ενώ υποτιμούν τις εμπειρίες των επιζωσών/ώντων. 

Τα καλά δημοσιογραφικά παραδείγματα που ενίσχυσαν, τα τελευταία χρόνια, την προσπάθεια του φορέα μας να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη σημασία της πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, είναι πολλά. Σταχυολογώντας μπορώ να αναφέρω κάποια μόνο ενδεικτικά: Η διεξαγωγή δημοσιογραφικών ερευνών για ζητήματα έμφυλης βίας (α. Έρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση στα ΜΜΕ του Balkan Insight, β. Cross-border data έρευνα του MIIR – EDJNet  για τις γυναικοκτονίες, και οι δύο φιλοξενήθηκαν στην efsyn βλ. εδώ & εδώ/εδώ).  Ρεπορτάζ για τη λειτουργία του συστήματος απόκρισης στην έμφυλη βία και των δομών υποστήριξης των επιζωσών (βλ. ενδεικτικά Inside story), αλλά και την απόκριση των αρχών σε περιστατικά έμφυλης βίας (βλ. ενδεικτικά Vice). Άρθρα που καταρρίπτουν τους μύθους της κουλτούρας του βιασμού (βλ. ενδεικτικά News 247), παρέχουν ενημέρωση και πληροφόρηση σε άτομα που βιώνουν έμφυλη βία, για τους τρόπους διαφυγής και υποστήριξης τους (βλ. ενδεικτικά ViceNews247), που δίνουν τον λόγο στις επιζώσες για να μιλήσουν για την εμπειρία τους (βλ. ενδεικτικά in.grPopagandaΚαθημερινή) και πιο συγκεκριμένα σε γυναίκες από ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες (efsyn), που παρουσιάζουν την εμπειρία από το πεδίο εξειδικευμένων επαγγελματιών (βλ. ενδεικτικά Lifo, εδώ και εδώ). Τέλος, τηλεοπτικές εκπομπές που προσεγγίζουν, από τις πιο διαδεδομένες έως τις πιο αθέατες μορφές έμφυλης βίας, θέτοντας στο επίκεντρο τις επιζώσες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους  (βλ. ενδεικτικά vice specialΕΡΤ). 

Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που καλείτε να αντιμετωπίσει μια φεμινιστική/γυναικεία, και όχι μόνο, ΜΚΟ στη συνεργασία της με τα μίντια (ασφυκτικά deadline, απουσία έμφυλης προσέγγισης σε σημαντικό αριθμό ΜΜΕ) η αξιοποίηση τους ως μέσο για την ανάδειξη και άρση των έμφυλων διακρίσεων, την ενδυνάμωση γυναικών και θηλυκοτήτων, την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας – είναι πολύ σημαντική, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθούμε σε μεγάλα κοινά και να συμβάλουμε και εμείς στη διαμόρφωση της δημόσιας ατζέντας. Παράλληλα συμβάλει καθοριστικά και στην αύξηση της ορατότητας του φορέα, των δράσεων και των υπηρεσιών του, ενισχύοντας και τη βιωσιμότητα του. 

Με γνώμονα τα παραπάνω σημαντικά οφέλη, το Τμήμα επικοινωνίας του φορέα, επιδιώκει συστηματικά τη συνεργασία με τα μίντια, διαμορφώνοντας μια στρατηγική επικοινωνίας που πυρήνα της έχει την (άμεση) παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο για την προώθηση μιας φεμινιστικής ατζέντας και την ενημέρωση των γυναικών που βρίσκονται σε κίνδυνο, μέσα από πολυφωνικές τοποθετήσεις πληθώρας εξειδικευμένων στελεχών μας.

Κλείνοντας αν θα έδινα κάποια tips σε οργανώσεις που τώρα ξεκινούν ή θέλουν να επεκτείνουν τις συνέργειες τους με τα μίντια θα ήταν: η διαμόρφωση και διαρκής ανανέωση μιας μεγάλης δημοσιογραφικής mailing list,  την οποία θα τροφοδοτείτε σταθερά με επικοινωνιακό υλικό (δελτία τύπου και newsletters) και η ανάπτυξη σταθερών σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με έναν -έστω μικρό στην αρχή- αριθμό δημοσιογράφων/Μέσων, που είναι ευαισθητοοιημένοι/ες στα κοινωνικά μηνύματα που θέλετε να προωθήσετε.  

Νατάσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη επικοινωνίας Κέντρου Διοτίμα 

m.vasilakis
About m.vasilakis