Πρακτική άσκηση στο HIGGS: Εμπειρία φοιτητών

Ιωάννα Παναγιώτη – Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Όταν άρχισε η διαδικασία για την υποβολή αίτησης της πρακτικής μου άσκησης, γνώριζα πως ήθελα να εργαστώ στον τομέα που με ενδιαφέρει, δηλαδή στον τομέα των ΟΚοιΠ και της διοργάνωσης εκδηλώσεων. Το HIGGS, συμφώνα με την περιγραφή του, φαινόταν εξ αρχής να είναι αυτό που θα μου ταίριαζε καλύτερα, και μάλιστα, ήταν αυτό που με έκανε να νιώσω απίστευτη οικειότητα από την πρώτη κιόλας συνέντευξη.

Από την αρχή της πρακτικής μου, έμαθα να συνεργάζομαι και να λειτουργώ με ομαδικό πνεύμα. Γνώρισα άτομα που με στήριξαν και ήταν πρόθυμα να λύσουν κάθε μου απορία και να μου μεταφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Γνώρισα σημαντικούς χρηματοδότες και ήρθα σε επαφή με πολλές ΟΚοιΠ, μαθαίνοντας για το έργο τους και την προσφορά τους στην κοινωνία. Επιπλέον, εργάστηκα πάνω στο αντικείμενο που με ενδιέφερε, αλλά και σε άλλους τομείς που δεν γνώριζα πώς λειτουργούν και πόσο ευχάριστοι είναι.

Η εμπειρία μου αυτή, παρόλο που κράτησε μόνο τρεις μήνες, με έκανε να δω διαφορετικά τον κόσμο γύρω μου. Το HIGGS δεν μου έδειξε μόνο πώς λειτουργεί μια ΟΚοιΠ, αλλά πώς πρέπει να λειτουργεί γενικότερα ένα εργασιακό περιβάλλον, στα πλαίσια της ομαδικότητας, της καλής θέλησης και της συνεργάσιας. Επιπλέον, μου έμαθε πως να δουλεύω σωστά, με οργάνωση και αποδοτικότητα, ενώ γενικότερα, με προετοίμασε για το μέλλον.

Τελειώνοντας την πρακτική μου, σίγουρα θα φύγω γεμάτη από γνώσεις και εμπειρίες, που σπάνια αποκτά ένας φοιτητής μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα να συνεργαστώ με την ομάδα του HIGGS, και νιώθω πολύ τυχερή που αποτέλεσα κι εγώ μέλος αυτής της οργάνωσης που προσφέρει τόσα στις ελληνικές ΟΚοιΠ που έχουν ανάγκη. Είναι ο κατάλληλος χώρος για να ξεκινήσει κάποιος νέος τα πρώτα του βήματα ως πρακτικάριος και θα τον συνιστώ πάντα ανεπιφύλακτα.


Έρρικα Λυμπούση – Τμήμα Πολιτικής επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 

Μέσω της σχολής στην οποία φοιτώ, σου δίνεται η επιλογή για την εκπόνηση πρακτικής άσκησης σε φορέα της επιλογής σου. Μπαίνοντας λοιπόν στο τρίτο έτος, αποφάσισα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία, προκειμένου να βελτιώσω το βιογραφικό μου, αλλά και γιατί μέχρι τότε δεν είχα εργαστεί ξανά και επομένως θα έκανα μια πρώτη είσοδο στον χώρο εργασίας. Ο κλάδος των ΟΚοιΠ ήταν κάτι μου με ενδιέφερε εξ αρχής, οπότε και όλη μου η έρευνα για την επιλογή φορέα στράφηκε προς αυτή την κατεύθυνση, καταλήγοντας στο HIGGS. Τι καλύτερο από μια οργάνωση που σου δίνει τη δυνατότητα να βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με διάφορες ΟΚοιΠ;

Με το πέρας της τρίμηνης πρακτικής μου στο HIGGS φεύγω γεμάτη με νέες γνώσεις και εμπειρίες. Οι αρμοδιότητες τις οποίες κλήθηκα να υλοποιήσω, με βοήθησαν στο να βελτιώσω τις γνώσεις μου πάνω στην έρευνα και την επεξεργασία αρχείων, καθώς και τις ικανότητες μου στην επικοινωνία, αφού αρκετά συχνά ερχόμουν σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους. Το ομαδικό πνεύμα που επικρατούσε είναι κάτι που σίγουρα δεν θα ξεχάσω. Όλη η ομάδα του HIGGS ήταν πάντα πρόθυμη να με βοηθήσει και να μου λύσει οποιαδήποτε απορία, καθώς και να συνεργαστεί μαζί μου. Ένιωσα αμέσως μέλος της ομάδας και η εμπειρία μου από εκεί μου έδωσε κίνητρο και όρεξη για την μετέπειτα επαγγελματική μου πορεία.

Αν είσαι άτομο που του αρέσει να συνεργάζεται και να αποτελεί κομμάτι μιας ομάδας που έχει ως στόχο την υλοποίηση ιδεών με γνώμονα τη στήριξη οποιουδήποτε βρίσκεται σε ανάγκη, η πρακτική άσκηση σε μια ΟΚοιΠ είναι κάτι που σίγουρα θα σου ταιριάζει.


Σίλια Καρατζά – Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παρότι η πρακτική άσκηση στο Τμήμα που φοιτώ δεν ήταν υποχρεωτική για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου, αποφάσισα πως θα ήταν χρήσιμο να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που μου δίνει το ΕΣΠΑ και η σχολή μου για περαιτέρω επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο μου. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν είχα σκεφτεί να κάνω την πρακτική μου άσκηση σε μία ΟΚοιΠ, παρότι πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που κάνουν εθελοντισμό, που δουλεύουν και στηρίζουν μία ΟΚοιΠ και έχουν υπέροχα οράματα για την κοινωνία των πολιτών. Αφού είχα επισκεφθεί ήδη δύο εταιρείες, πήγα για συνέντευξη στο HIGGS, όπου όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, ένιωσα κατευθείαν τη θετική αύρα και ενέργεια τόσο του χώρου όσο και των ανθρώπων που συναναστράφηκα. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρώσω όλες τις υπόλοιπες συνεντεύξεις που είχα προγραμματίσει και να αποφασίσω δίχως δεύτερη σκέψη ότι εδώ είναι το κατάλληλο μέρος για μένα.

Η επαγγελματική εμπειρία που απέκτησα στο φορέα του HIGGS αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη για τη μετέπειτα επαγγελματική μου πορεία. Τα οφέλη που αποκόμισα είναι πολλά. Έμαθα πώς λειτουργεί και επιβιώνει μία ΟΚοιΠ στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα επικοινώνησα με άλλες ΟΚοιΠ στο πλαίσιο διάφορων εκδηλώσεων της οργάνωσης και γνώρισα τα σπουδαία οράματά τους. Επιπλέον, έμαθα να συνεργάζομαι αρμονικά με τους συναδέλφους μου, εξελίχθηκα σαν προσωπικότητα, διεύρυνα τους ορίζοντές μου, και αντιλήφθηκα πόσο σημαντικό ήταν να υπάρχει οργάνωση και συνέπεια σε οτιδήποτε μου ανατέθηκε, έτσι ώστε να λειτουργεί αρμονικά η οργάνωση. Μετά την πρακτική άσκηση στο HIGGS άρχισα να σκέφτομαι πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο του να εργαστώ και μελλοντικά σε κάποια ΟΚοιΠ, ή ακόμα και να ξεκινήσω τη δική μου.

Το σημαντικότερο όμως για μένα είναι ότι συνεργάστηκα με σπουδαίους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν τη διάθεση να με ενσωματώσουν στο HIGGS, να με βοηθήσουν να εξελιχθώ, να μου λύσουν οποιαδήποτε απορία είχα, να μου αναθέσουν αρμοδιότητες σχετικές με το αντικείμενο μου, γεγονός που αγχώνει όλους τους interns, αλλά και να με επιβραβεύσουν και να πιστέψουν σε μένα και τις δυνατότητες μου.

Θα ήθελα επομένως να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, αρχικά στην υπεύθυνη της πρακτικής μου, Κατερίνα Βέλλιου, η οποία από την αρχή με καθοδήγησε και πίστεψε σε μένα και στη συνέχεια σε όλη την ομάδα του HIGGS για την υπέροχη συνεργασία που είχαμε το τρίμηνο αυτό. Θα συμβούλευα ανεπιφύλακτα και άλλους φοιτητές να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο HIGGS, διότι είναι μεγάλη ευκαιρία να εργαστείς σε έναν χώρο τόσο καινοτόμο και πρωτοποριακό όπως το HIGGS, ο οποίος θα σε αντιμετωπίζει από την αρχή σαν αναπόσπαστο μέλος της ομάδας του.


Ελίσα Παγιολάρι – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Πριν λίγους μήνες μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αίτηση για πρακτική άσκηση μέσω του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπου φοιτώ. Πριν καν δω τους φορείς που συνεργάζεται το Πανεπιστήμιό μου ήξερα πως ήθελα να κάνω πρακτική σε κάποια ΟΚοιΠ. Στην έρευνα που έκανα, το HIGGS «μια ΟΚοιΠ για άλλες ΟΚοιΠ» ήταν ο οργανισμός που έψαχνα, αφού θα μου έδινε την ευκαιρία να γνωρίσω και άλλους φορείς πέρα από εκείνον που θα έκανα την πρακτική μου.

Η δυνατότητα πρακτικής άσκησης στο HIGGS ήταν για μένα μια πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Ήρθα σε επαφή με ένα πολύ φιλικό και συνεργάσιμο περιβάλλον, το οποίο ήταν πρόθυμο να λύσει κάθε μου απορία. Αυτό είναι άλλωστε το κλειδί για την ομαλή εκκίνηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας κάθε νέου. Οι διάφορες αρμοδιότητες που ανέλαβα με βοήθησαν να αναπτύξω τις γνώσεις μου στην έρευνα και να γνωρίσω καλύτερα πολλές ΟΚοιΠ από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, οι διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούσε η οργάνωση με βοήθησαν να βελτιώσω τις ικανότητές μου στην επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις.

Μετά από τρεις μήνες στο HIGGS μπορώ να πω με σιγουριά πως φεύγω γεμάτη όμορφες στιγμές και γνώσεις. Πέρα λοιπόν από μια απλή ενίσχυση του βιογραφικού μου, η πρακτική άσκηση μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ δημιουργικά και ευχάριστα. Για το λόγο αυτό, θα πρότεινα το HIGGS και σε άλλους φοιτητές.


Νικολέτα Τσικνάκη, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Η πρακτική άσκηση στη σχολή μου δεν ήταν υποχρεωτική, ωστόσο εγώ επέλεξα να συμμετάσχω για να βελτιώσω το βιογραφικό μου και να γνωρίσω λίγο καλύτερα τον χώρο εργασίας. Στο HIGGS με παρέπεμψε ο υπεύθυνος πρακτικής στη σχολή μου. Είδα το HIGGS ως μια ευκαιρία για να μάθω πώς λειτουργούν οι ΟΚοιΠ και παράλληλα να προσφέρω με την εργασία μου.

Από τη σωστή και αποτελεσματικότερη επεξεργασία αρχείων ως την επικοινωνία με πιθανούς χρηματοδότες, έλαβα γνώσεις, οι οποίες θα μου χρησιμεύσουν και στο υπόλοιπο των σπουδών μου και στη μετέπειτα εργασία μου. Η πρακτική μου στη συγκεκριμένη οργάνωση είναι μια απόφαση που δεν μετανιώνω, καθώς έμαθα πολλά μέσα από την εμπειρία αυτή. Αν και το έργο του HIGGS είναι εξαιρετικά σημαντικό και αξιοθαύμαστο, το κυριότερο για μένα είναι τα άτομα που αποτελούν την ομάδα του. Από την πρώτη στιγμή όλοι ήταν πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί. Ταυτόχρονα υπήρχε έντονα η διάθεση να σε διδάξουν και να σε συμπεριλάβουν στις διαδικασίες, ακόμα και αν η περίοδος της πρακτικής δεν είναι αρκετά μεγάλη.

Η πρακτική μου στο HIGGS είναι μια όμορφη εμπειρία. Θα πρότεινα και σε άλλα άτομα να επιδιώξουν την πρακτική στο HIGGS, όχι μόνο επειδή θα βοηθήσουν στην υλοποίηση καινοτόμων ιδεών, τις οποίες προάγει ο οργανισμός, αλλά και επειδή θα είναι ευχαρίστηση να έρχονται στη δουλειά.


Γκούρρα Τεντιάν, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Όταν αποφάσισα να κάνω αίτηση για πρακτική άσκηση είχα στο μυαλό μου δύο επιλογές, μεταξύ των οποίων και το HIGGS. Φίλοι μου που είχαν κάνει την πρακτική τους εκεί, μου εξέφρασαν τις καλύτερες εντυπώσεις για την οργάνωση αυτή και γι’ αυτό το λόγο ήμουν αρκετά χαρούμενος όταν μου ανακοινώθηκε ότι θα περνούσα τους επόμενους τρεις μήνες στο HIGGS. Ένας από τους λόγους που επιθυμούσα να κάνω την πρακτική μου εκεί ήταν το γεγονός ότι θα βρισκόμουν σε έναν χώρο με διάφορες ΟΚοιΠ.

Τα οφέλη που αποκόμισα από την πρακτική μου άσκηση ήταν αρκετά. Έμαθα τι σημαίνει να εργάζεσαι ομαδικά ενώ παράλληλα μου δόθηκε η δυνατότητα να μάθω πώς λειτουργούν οι ΟΚοιΠ εσωτερικά, κάτι για το οποίο ήμουν περίεργος να δω εδώ και πολύ καιρό. Επιπλέον, συνάντησα ανθρώπους που δεν θα μπορούσα να γνωρίσω σε διαφορετική περίπτωση και οι οποίοι με βοήθησαν αρκετά κυρίως όταν ξεκίνησα την πρακτική αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής.

Το HIGGS σου δίνει την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή όχι μόνο με έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αλλά με πολλούς και να γνωρίσεις από κοντά το έργο τους. Θα συνιστούσα σε οποιονδήποτε να πραγματοποιήσει όχι μόνο κάποια πρακτική άσκηση, αλλά και να εργαστεί σε μία ΟΚοιΠ καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να προσφέρει σε όσους το έχουν ανάγκη. Είναι όμορφο να βλέπεις ανθρώπους να λαμβάνουν πρωτοβουλίες και να βοηθούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες προσφέροντας χρόνο και καταβάλλοντας πολύτιμη προσπάθεια για να πετύχουν τους στόχους τους.

Higgs
About Higgs