Πρακτική άσκηση στο HIGGS: Εμπειρία φοιτητών

Ελίσα Παγιολάρι – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
1/1/2018-31/3/2018

Πριν λίγους μήνες μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αίτηση για πρακτική άσκηση μέσω του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπου φοιτώ. Πριν καν δω τους φορείς που συνεργάζεται το Πανεπιστήμιό μου ήξερα πως ήθελα να κάνω πρακτική σε κάποια ΜΚΟ. Στην έρευνα που έκανα, το HIGGS «μια ΜΚΟ για άλλες ΜΚΟ» ήταν ο οργανισμός που έψαχνα, αφού θα μου έδινε την ευκαιρία να γνωρίσω και άλλους φορείς πέρα από εκείνον που θα έκανα την πρακτική μου.

Η δυνατότητα πρακτικής άσκησης στο HIGGS ήταν για μένα μια πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Ήρθα σε επαφή με ένα πολύ φιλικό και συνεργάσιμο περιβάλλον, το οποίο ήταν πρόθυμο να λύσει κάθε μου απορία. Αυτό είναι άλλωστε το κλειδί για την ομαλή εκκίνηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας κάθε νέου. Οι διάφορες αρμοδιότητες που ανέλαβα με βοήθησαν να αναπτύξω τις γνώσεις μου στην έρευνα και να γνωρίσω καλύτερα πολλές ΜΚΟ από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, οι διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούσε η οργάνωση με βοήθησαν να βελτιώσω τις ικανότητές μου στην επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις.

Μετά από τρεις μήνες στο HIGGS μπορώ να πω με σιγουριά πως φεύγω γεμάτη όμορφες στιγμές και γνώσεις. Πέρα λοιπόν από μια απλή ενίσχυση του βιογραφικού μου, η πρακτική άσκηση μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ δημιουργικά και ευχάριστα. Για το λόγο αυτό, θα πρότεινα το HIGGS και σε άλλους φοιτητές.


Νικολέτα Τσικνάκη, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
1/1/2018-31/3/2018

Η πρακτική άσκηση στη σχολή μου δεν ήταν υποχρεωτική, ωστόσο εγώ επέλεξα να συμμετάσχω για να βελτιώσω το βιογραφικό μου και να γνωρίσω λίγο καλύτερα τον χώρο εργασίας. Στο HIGGS με παρέπεμψε ο υπεύθυνος πρακτικής στη σχολή μου. Είδα το HIGGS ως μια ευκαιρία για να μάθω πώς λειτουργούν οι ΜΚΟ και παράλληλα να προσφέρω με την εργασία μου.

Από τη σωστή και αποτελεσματικότερη επεξεργασία αρχείων ως την επικοινωνία με πιθανούς χρηματοδότες, έλαβα γνώσεις, οι οποίες θα μου χρησιμεύσουν και στο υπόλοιπο των σπουδών μου και στη μετέπειτα εργασία μου. Η πρακτική μου στη συγκεκριμένη οργάνωση είναι μια απόφαση που δεν μετανιώνω, καθώς έμαθα πολλά μέσα από την εμπειρία αυτή. Αν και το έργο του HIGGS είναι εξαιρετικά σημαντικό και αξιοθαύμαστο, το κυριότερο για μένα είναι τα άτομα που αποτελούν την ομάδα του. Από την πρώτη στιγμή όλοι ήταν πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί. Ταυτόχρονα υπήρχε έντονα η διάθεση να σε διδάξουν και να σε συμπεριλάβουν στις διαδικασίες, ακόμα και αν η περίοδος της πρακτικής δεν είναι αρκετά μεγάλη.

Η πρακτική μου στο HIGGS είναι μια όμορφη εμπειρία. Θα πρότεινα και σε άλλα άτομα να επιδιώξουν την πρακτική στο HIGGS, όχι μόνο επειδή θα βοηθήσουν στην υλοποίηση καινοτόμων ιδεών, τις οποίες προάγει ο οργανισμός, αλλά και επειδή θα είναι ευχαρίστηση να έρχονται στη δουλειά.


Γκούρρα Τεντιάν, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Όταν αποφάσισα να κάνω αίτηση για πρακτική άσκηση είχα στο μυαλό μου δύο επιλογές, μεταξύ των οποίων και το HIGGS. Φίλοι μου που είχαν κάνει την πρακτική τους εκεί, μου εξέφρασαν τις καλύτερες εντυπώσεις για την οργάνωση αυτή και γι’ αυτό το λόγο ήμουν αρκετά χαρούμενος όταν μου ανακοινώθηκε ότι θα περνούσα τους επόμενους τρεις μήνες στο HIGGS. Ένας από τους λόγους που επιθυμούσα να κάνω την πρακτική μου εκεί ήταν το γεγονός ότι θα βρισκόμουν σε έναν χώρο με διάφορες ΜΚΟ.

Τα οφέλη που αποκόμισα από την πρακτική μου άσκηση ήταν αρκετά. Έμαθα τι σημαίνει να εργάζεσαι ομαδικά ενώ παράλληλα μου δόθηκε η δυνατότητα να μάθω πώς λειτουργούν οι ΜΚΟ εσωτερικά, κάτι για το οποίο ήμουν περίεργος να δω εδώ και πολύ καιρό. Επιπλέον, συνάντησα ανθρώπους που δεν θα μπορούσα να γνωρίσω σε διαφορετική περίπτωση και οι οποίοι με βοήθησαν αρκετά κυρίως όταν ξεκίνησα την πρακτική αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής.

Το HIGGS σου δίνει την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή όχι μόνο με έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αλλά με πολλούς και να γνωρίσεις από κοντά το έργο τους. Θα συνιστούσα σε οποιονδήποτε να πραγματοποιήσει όχι μόνο κάποια πρακτική άσκηση, αλλά και να εργαστεί σε μία ΜΚΟ καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να προσφέρει σε όσους το έχουν ανάγκη. Είναι όμορφο να βλέπεις ανθρώπους να λαμβάνουν πρωτοβουλίες και να βοηθούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες προσφέροντας χρόνο και καταβάλλοντας πολύτιμη προσπάθεια για να πετύχουν τους στόχους τους.

Higgs
About Higgs